Helyi gazdaság

2013.05.29. 11:54

Matolcsy György a jegybanki alapkamat további csökkenésére utalt

Budapest, 2013. május 29., szerda (MTI) - A jegybank elnöke szerint igazuk lehet azoknak, akik "további mozgást látnak a kamatcsökkentés terén", kiszámítható, kis lépésekkel.

Budapest, 2013. május 29., szerda (MTI) - A jegybank elnöke szerint igazuk lehet azoknak, akik "további mozgást látnak a kamatcsökkentés terén", kiszámítható, kis lépésekkel.

Matolcsy György szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a monetáris tanács - ahogy eddig is - hetente értékeli folyamatokat. "Árstabilitás, pénzstabilitás tekintetében is szép, javuló folyamatokat látunk" - fogalmazott, azt követően, hogy kedden a monetáris tanács újabb, immár az egymást követő tizedik alkalommal döntött az alapkamat 25 bázispontos csökkentéséről. A tanács azt is jelezte, hogy az irányadó kamat akkor csökkenhet tovább, ha a középtávú inflációs kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos céllal, és fennmaradnak a kedvező pénzügyi piaci folyamatok. A testület egyben utalt a kamatcsökkentések 25 bázispontos ütemének megtartására is.

Matolcsy György szerdán emlékeztetett: ha valaki visszakeresi a tavaly augusztusi sajtóhíreket, akkor a kamatcsökkentési politikát illetően a kételyek és kockázatok érvényesültek. Ma már egészen más, akár a nemzetközi pénzpiacok, akár a nemzetközi pénzügyi intézmények megítélése - tette hozzá.

A jegybankelnök úgy fogalmazott: "mindezeket mérlegeli a monetáris tanács, és nem tudom előlegezni a döntést, de azt gondolom, hogy igazuk lehet azoknak, akik további mozgásteret látnak egy olyan kamatcsökkentési pálya esetében, ami kizárólag kiszámíthatóan és kis lépésekkel viszi lejjebb a magyar alapkamatot ahhoz a semleges kamatlábhoz, amit egyébként a pénzpiac elismer".

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában