Helyi gazdaság

2013.05.24. 13:39

Az Alstom jelentősen növelte magyarországi árbevételét

Budapest, 2013. május 24., péntek (MTI) - Az Alstom Hungária Zrt. értékesítési árbevétele 40 százalékkal, 7,6 milliárd forintra emelkedett a 2013. március 31-én zárult üzleti évben. Jelenlegi üzleti évében a cég szeretne részt venni számos, erőmű- és közlekedésfejlesztésre kiírt közbeszerzésben.

Budapest, 2013. május 24., péntek (MTI) - Az Alstom Hungária Zrt. értékesítési árbevétele 40 százalékkal, 7,6 milliárd forintra emelkedett a 2013. március 31-én zárult üzleti évben. Jelenlegi üzleti évében a cég szeretne részt venni számos, erőmű- és közlekedésfejlesztésre kiírt közbeszerzésben.

A francia Alstom csoport magyarországi leányvállalatának elnök-vezérigazgatója, Deák László az eredményeket ismertető pénteki sajtótájékoztatón kiemelte: az árbevétel jelentős emelkedése a növekvő export volumennek, az erőművi szerviz megrendelések bővülésének, valamint az elinduló metrókarbantartás tevékenységnek köszönhető.

Deák László elmondta: a cégcsoport tovább szeretné növelni a Magyarországon beszerzett gépipari termékek és szolgáltatások értékét, és egyensúlyba szeretné hozni ennek volumenét a magyar leányvállalat értékesítésének árbevételével.

A vállalat ezt a közeljövőben induló, nagyszabású erőművi, vasúti jármű- és infrastruktúra-fejlesztési projektekre kiírt pályázatok elnyerésével, az azokon történő sikeres megfeleléssel kívánja elérni - hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

Deák László kérdésre válaszolva elmondta, hogy az Alstom Hungária veszteséges volt tavaly, a metróprojekt konszolidációja, illetve a volt Láng gépgyár bezárásának költségei miatt.

Kifejtette: az Alstom csoport jelentősen, 33 százalékkal növelte magyarországi gépipari vállalatoknak adott közvetlen megrendeléseit, amelyek volumene az előző pénzügyi év egészében meghaladta a 12 milliárd forintot. Az Alstom csoport közvetlenül is vesz termékeket és szolgáltatásokat magyarországi vállalatoktól, így például fékeket, fékrendszereket vasúti járművekhez - fűzte hozzá.

Az Alstom Hungária mintegy 6,4 milliárd forint értékű új megrendelést nyert el hazai és nemzetközi vállalatoktól.

A magyarországi árbevétel mintegy 20 százaléka (1,4 milliárd forint) származott belföldi értékesítésekből, 80 százaléka (6,2 milliárd forint) pedig exportból - mondta Deák László, hozzátéve, hogy a kivitel 96 százaléka tudásexport volt.

Kiemelte: az export bővülésének motorja az Alstom Hungária Zrt. két magyarországi fejlesztő központja: a Közlekedési Információs Megoldások (TIS) divízió globális Szoftvertesztelési Kompetencia Központja, valamint az ugyancsak Budapesten működő Ipari Gőzturbina Fejlesztő Központ.

A szoftvertesztelési központ fontos szerepet tölt be az Alstom közlekedés üzletágán belül: mérnökei a világ számos országába - az Alstom által - telepített elektronikus vasúti biztosító és közlekedésirányító berendezés szoftverét, valamint a vonatbefolyásoló rendszerek csúcstechnológiáját képviselő ERTMS (Egységes Európai Vasúti Közlekedésirányítási Rendszer) rendszerek szoftver komponenseit teszteli és hitelesíti, illetve már fejlesztésükben is fontos szerepet tölt be - mondta el Deák László.

A gőzturbina-fejlesztő központ kapcsán kifejtette, hogy az a cég által gyártott új, gyorsforgású turbinák fejlesztését végzi. Az egység ezen kívül például kínai, indonéziai, oroszországi, Európán belül pedig svájci és angol erőmű projektek mérnöki feladatait is ellátja, míg Magyarországon a polgári erőmű turbina fejlesztésében játszott meghatározó szerepet. Deák László a jövőbeli tervekről elmondta, hogy az Alstom hőerőmű üzletága részt kíván venni többek között a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjainak üzemidő hosszabbítására és hatékonyságnövelésére kiírt közbeszerzési pályázaton és ugyancsak érdekelt az atomerőmű új, 5. és 6. blokkjai építésére kiírni tervezett nemzetközi közbeszerzésben.

Az Alstom közlekedési üzletága, amely a budapesti 2-es és 4-es metróvonal új szerelvényeinek szállítójaként ismert, pályázni kíván a 3-as metróvonal régi szerelvényeinek cseréjére, illetve esetleges felújítására kiírandó közbeszerzési pályázaton. Az üzletág a HÉV szerelvények cseréjére is kínál elővárosi és vonat-villamos megoldásokat, így az Alstom Hungária ebben is részt venne.

Deák László ismertette, hogy az Alstom jelenleg 145 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon, ezenkívül több mint 65 fős magyar alvállalkozói körrel dolgozik, de terveik szerint 2014. március 31-re 15-tel növelik munkavállalóik, és 35-tel stratégiai alvállalkozóik számát.

Novák Gyula, az Alstom Közlekedés Információs Megoldások (TIS) ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a divízió - világszínvonalú mérnöki kompetenciájára támaszkodva - pályázik a Békéscsaba és Lőkösháza közötti vasútvonalon az elektronikus vasúti biztosítóberendezések szállítására.

Szólt arról is, hogy az Alstom ezen divíziójában Magyarországon 35, magasan képzett mérnök dolgozik, rajtuk kívül pedig 100 alvállalkozó; az üzletág évi 120-150 kutatás-fejlesztési projektet bonyolít, a szolgáltatásokat pedig teljes egészében exportálják.

Deák László ismertette, hogy az Alstom csoport teljes megrendelésállománya közel 53 milliárd euróra (16 324 milliárd forint) nőtt a 2012/13-as pénzügyi évben. Az új megrendelések volumene 10 százalékkal 23,8 milliárdra bővült a 2013. március 31-én zárult üzleti évben.

Hozzátette: a cég az év egészében 20,3 milliárd eurós árbevételt ért el, 2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A nyereség 802 millió euró volt, 10 százalékkal haladta meg az előző évit - emelte ki Deák László.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában