Helyi gazdaság

2013.03.29. 12:00

MNV - Vállalatirányítási sztenderdekkel segítik a nemzeti társaságok munkáját

Budapest, 2013. március 29., péntek (MTI) - Az állami tulajdonú társaságokra vonatkozó vállalatirányítási sztenderdek kidolgozását kezdeményezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.

Budapest, 2013. március 29., péntek (MTI) - Az állami tulajdonú társaságokra vonatkozó vállalatirányítási sztenderdek kidolgozását kezdeményezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.

Az MNV Zrt. pénteki tájékoztatása szerint az állami tulajdonú társaságok számára ajánlásokat fogalmaznak meg a nemzeti vagyonnal való felelősebb gazdálkodás elősegítése érdekében.

Az OECD ajánlások adaptálása alapján készülő dokumentumok célja a döntési folyamatok valamint a szerződéskötési és kötelezettségvállalási rendszerek átláthatósága és nyomon követhetősége, az ügyvezetés és az ellenőrző szervek együttműködésének a jelenleginél hatékonyabb kialakítása, illetve kockázatkezelési és információbiztonsági folyamatok kialakítása - hangsúlyozza az MNV Zrt.

Az állami tulajdonú gazdasági társaságokkal szemben az MNV Zrt. elvárása, hogy hatékonyabb, eredményesebb, költségtakarékosabb és átláthatóbb gazdálkodást folytassanak, ezért került sor a Felelős vállalatirányítás az állami vagyonkezelésben elnevezésű program elindítására.

Márton Péter az MNV Zrt. vezérigazgatója a közleményben arra hívja fel a figyelmet, hogy az állami tulajdonú társaságok kiemelt szerepet töltenek be a hazai GDP előállításában ezért a hatékony és átlátható vállalatirányítás fokozott kormányzati és társadalmi elvárásként jelenik meg.

Az MNV Zrt. tervezési irányelvekkel és üzleti terv mintákkal, valamint az éves beszámolók elkészítéséhez szükséges ellenőrzési listával, üzleti modellek kialakításával, egységes felügyelő bizottsági ügyrend mintával jelenleg is segíti a portfóliójába tartozó társaságok hatékonyságát, illetve még az év első felében további ajánlások kiadását is tervezi többek között a kockázatkezelés, az információbiztonság és az etikai normák területén - írja közleményében a vagyonkezelő.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában