Viharos történelmünk

2022.02.15. 10:04

Az első magyar pápa lehetett volna belőle

Bakócz Tamás esztergomi érsek életéről szóló filmet mutattak be Létavértesen.

A vetítés vendége volt a két főszereplő, Horányi László (balról a negyedik) és Meleg Vilmos (balról az ötödik) is

Forrás: Rozsnyai-gyűjtemény

Tóth-Máthé Miklós A nagyrahivatott című történelmi drámájának filmes adaptációját vetítették pénteken a Vértesi Református Egyházközség Rozsnyai Muzeális Gyűjteményében. A film Bakócz Tamás érsek életét mutatja be, aki Mátyás király egyik bizalmas tanácsadója volt. Nevéhez kapcsolódik a Dózsa György-féle parasztfelkelés is. Jobbágyi származásúként iskolázottságának, tehetségének, képességeinek és elhivatottságának köszönhetően előbb pap, aztán bíboros, püspök, majd esztergomi érsek lett. Kevésen múlott, hogy 1513-ban II. Gyula után ő legyen a pápa. Végül 1521-ben hunyt el, mai nyughelye pedig az esztergomi bazilika Bakócz-kápolnája, amelyet ő maga építtetett.

 

Halálának 500. évfordulója alkalmából készült a film, melynek történelmi helyszínei erősítik a legendákat, és a dialógusok, hiteles színészi játékok megidézik Bakócz Tamás lelki harcait a reneszánsz időszak történelmi viharaiban. – A szép számban megjelent érdeklődőket Szabó János református lelkész köszöntötte. A vetítés vendége volt a film két főszereplője, Horányi László hazai és Meleg Vilmos nagyváradi színművész – tájékoztatta a Hajdú-bihari Naplót Kővári Emese, a gyűjtemény munkatársa.

 

Turóczi Barnabás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!