Idősköszöntés

2024.02.17. 13:13

A sütés és főzés tölti ki a 90 éves, józsai Mancika néni életét - fotókkal

Szombaton töltötte 90. születésnapját Bíró Lajosné; e jeles napon Balázs Ákos, Józsa önkormányzati képviselője köszöntötte fel őt személyesen.

Gubányi Patrik

Mancika néni virágcsokrot és emléklapot is kapott, a tortát pedig ő maga sütötte

Forrás: Czinege Melinda

Eseménydús évtizedeket tudhat maga mögött Bíró Lajosné, akit Józsán mindenki csak Mancika néninek hív, hiszen egészen kiskorától már kapált édesapja kismacsi birtokán. Majd mikor felnőtt, akkor a kisiskolásokat jutalmazta meg finomabbnál finomabb falatokkal, konyhai dolgozóként.

Bíró Lajosnét Balázs Ákos alpolgármester is köszöntötte
Forrás: Czinege Melinda

Mancika néni február 17-én, szombaton töltötte a 90. születésnapját, ebből az alkalomból személyesen látogattunk el hozzá Balázs Ákos, Józsa önkormányzati képviselőjével közösen. A városatya egy gyönyörű virágcsokorral és emléklappal köszöntötte fel a szépkorút.

Megérkezésünkkor három unokájának képeivel, valamint egy gyönyörű epertortával találtuk szembe magunkat. Az édességet a születésnapos készítette nekünk; megjegyzem, nemcsak a szemet, hanem az ízlelőbimbókat is kényeztetve. Az ünnepelt mindeközben feltárta előttünk életének főbb eseményeit, melyeket a sorra bemutatott fekete-fehér képek elevenítettek meg számunkra. Az önkormányzati képviselővel régi közös történeteket is felidéztek, sőt, az egyik fényképen a politikus az édesanyját is felfedezte.

A nehézségek ellenére is életvidám

Mancika életvidám tekintetének, jó genetikájának és pozitív gondolatainak köszönhetően bőven letagadhatna 15-20 évet. Ám elmondása szerint nem volt egyszerű élete, mivel már tízéves kora óta kapált édesapja kismacsi területén. Öt testvére volt, de sajnos már csak az egyik él. Férjét is korán elveszítette, Lajos 1988-ban elhunyt izomsorvadásban. Mindezek azt bizonyítják, hogy a 90 éves nagymama kivételes formában van. Kiemelte, hogy kedvenc elfoglaltsága a sütés-főzés, hiszen korábban szakácsként dolgozott, azonban manapság inkább az édességeket készíti el nagyobb szenvedéllyel. További hobbija a diópucolás, melyet reggeltől estig képes végezni, így Balázs Ákos felajánlotta neki, hogy eljuttat hozzá a saját fájáról.

Mancika néni a hosszú élet titkát is elárulta
Forrás: Czineege Melinda

Természetesen kíváncsi voltam, mi a hosszú élet titka, ő pedig azt a választ adta elmosolyodva: lehet, hogy a sok finom falat, de inkább a genetikájának tulajdonítja, ugyanis édesanyja is 96 évig élt.

Józsa önkormányzati képviselője megjegyezte, hogy Mancika néni 95. születésnapján újra összeülnek, és folytatják további izgalmas élettörténeteiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában