Idősköszöntés

2024.01.19. 17:20

90 éves lett Marika néni – józsai otthonában köszöntötték a szeretett tanítónőt – fotókkal

Cs. Varga Ferencz Györgyné, vagy Marika néni, ahogy a józsaiak ismerhetik, ma ünnepli 90. születésnapját. A szépkorú pedagógus otthonában, az önkormányzat köszöntése során engedett bepillantást életébe, jó hangulatban, kendőzetlenül beszélt a maga mögött hagyott kilenc évtizedről.

Horváth Péter

Cs.Varga Ferencz Györgyné, vagy Marika néni

Forrás: Czinege Melinda

Balázs Ákos, a körzet önkormányzati képviselője Elek utcai otthonában köszöntötte a 90 éves Marika nénit. A találkozás különösen nagy élmény volt számára is, hiszen Marika néni megismerte és nagy örömmel fogadta korábbi tanítványát. Debrecen alpolgármesterével szép emlékek sorát is sikerült együtt felidézni.

A beszélgetésünk során egy pillanat alatt nyilvánvalóvá vált, Marika néninek a tanítás volt az élete. Egészen kicsi korától kezdve komolyan vette a tanulást is, aminek meg is lett az eredménye, kiváló pedagógus lett belőle. Tanyai iskolában, Matkópusztán kezdte tanulmányait. – Egy tanteremben 8 osztály tanult együtt – emlékezett vissza. A tanári hivatástudatról való első emléke is innen származik, a hóna alá vett egy nagy könyvet és azt mondta: „Na, tanító néni most megy az iskolába”. Tanulmányai kapcsán több emléket is megosztott még velünk, például az érettségije kapcsán. 

Úgy érettségiztem, hogy a kezemben volt a könyv, miközben álltunk sorba a kenyérért, én tanultam. Lassan lépkedtünk csak előre. Mire odaértem, elfogyott 

– emlékezett vissza. Mindez viszont nem szegte kedvét, a sikeres érettségi után a Szegedi Tudományegyetemen folytatta tanulmányait. Előbb orosz, majd másodévtől már orosz–magyar tanári szakon. Itt ismerkedett meg a férjével, Ferenccel is, akivel mindvégig, 63 évig kitartottak egymás mellett.

A szerelem hozta Józsára

Marika néni és mára már megboldogult párja, Ferenc 1956-ban esküdtek meg. Úgy fogalmazott, a szerelem hozta ide Józsára. Az egyetemet Egerben fejezte be, de itt kezdték el építeni közös jövőjüket. Az otthonukról és korai évtizedeikről lányai, Marika is Anikó is úgy emlékeznek vissza, soha egy hangos szó nem volt otthon, szüleikkel békességben, szeretetben éltek. 

Több mint 30 éven át tanította a helyi nebulók színe javát. Jó szívvel idézte fel, amíg többet mozgott a városban addig lépten-nyomon találkozott régi diákjaival, tanítványaival, nem ritkán még gyermekeiket is tanította.

– Megismertek, érdeklődtek és ez hatalmas visszaigazolás egy pedagógus számára, ha jó szívvel gondolnak rá az emberek – vélekedett. Azt is elmondta, nagy öröm hallgatni, hogy milyen eredményeket értek el tanítványai az életben. Ragyogó szemmel idézte fel egyik volt diákja szavait is, akitől egy találkozás során megtudta, abból a tudásból tette le az orosz érettségit, amit általános iskolában tőle megszerzett. Lányait, Marikát és Anikót, valamint fiát Ferencet is büszkeséggel töltik el ezek a történetek, édesanyjuk régi diákjaival ők maguk is rendre összetalálkoztak a városban. – Érdeklődnek tőlünk, gyakran megkérdezik, mi újság édesanyámmal, hogy van – jegyezte meg Anikó.

Tartalmas életút

90 év alatt rengeteg minden történt. A világháború borzalmaitól az átkoson és Kádár-korszakon át a rendszerváltásig – és azon túl is, több alkalommal alapjaiban változott meg a világ. Marika néni viszont gyermekéveire és a 80 évvel ezelőtti dolgokra is úgy emlékezett vissza, mintha csak tegnap lett volna. Nem véletlen ez, hiszen mindamellett, hogy sokat megélt, mái napig tudatosan figyel mentális és szellemi egészségére is. Ennek tükrében sztorikból sem volt hiány, nagy részletességgel számolt be nekünk élete legjelentősebb állomásairól és legmeghatározóbb emlékeiről. Természetes, hogy ilyenkor olyan gyermekkori emlékek is előjönnek, mint a nem messze tőle felrobbanó bombák és például az is, amikor valamennyien fent bújtak el az istálló padlásán az oroszok elől és a létrát felhúzva töltöttek ott éjszakákat. 

A látogatásunk során a rengeteg pozitív történetet hallva viszont bizonyosságot nyert, ezekkel szerette volna érzékeltetni, minden nehézség ellenére, mennyire hálásak is lehetünk jelenlegi életünkért, hogy nekünk nem kell hasonló dolgokkal szembenéznünk.

Megszívlelendő gondolatok

Bár egy sérülés most nehezíti mindennapjait, aktív életet él és követi a világ dolgait. Gyermekei mellett rendkívül büszke 6 unokájára és 2 dédunokájára is, de a modern technológia eszközökről markáns véleménye van. Elképesztő volt hallgatni, ahogyan részletezte: a modern eszközök miatt ellelketlenedik a világ, az emberi kapcsolatok kárára megy a kényelem és a technika. – Nincsenek már azok a régi spontán „összeröffenések” sem, amik régen voltak – fogalmazott. A hosszú élet titkát is megkérdeztük tőle. Ő mindig, mindenkinek azt tanácsolta, hogy az ember le kell, hogy foglalja magát, aktív életet kell élni. De e mellett persze fontos, hogy élvezzük is a mindennapokat, mondta. Mai napig leül és játszik, rejtvényt fejt, kártyázik a többiekkel. Az is sokat jelent számára, hogy mindig vannak körülötte. 

Lányaitól nagyon sok feladatot kap, együtt sütnek, főznek. Viccesen felidézte, egy hasonló korban lévő ismerőse egyszer meg is jegyezte: „Na, nézzétek meg! Még ezt is megcsinálja! Csak azért, hogy mozogjon, hogy éljen!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában