Csak Nyúl!

2023.10.14. 15:07

Bánhatja, aki kihagyta a józsai Nyúlfesztivált, idén sem csalódtunk a felhozatalban – fotókkal

Huszadik alkalommal rendezték meg Józsán a „Csak Nyúl” Nyúlfesztivált, amelyet az elmúlt évekhez hasonlóan a Józsai Szüreti napokkal együtt tartottak a Józsapark mögötti területen.

Panyiczki-Berényi Viktória

Több mint hatvan csapat nevezett a főzőversenyre

Forrás: Czinege Melinda

– Józsán igyekszünk hagyományokat teremteni. Célunk, hogy ezeket át is adjuk egymásnak – fogalmazott a szombati rendezvény megnyitóján Balázs Ákos alpolgármester, Józsa városrész képviselője. Elmondta, hogy Józsán jelenleg 13 ezer 200 főnél is többen élnek, ezért muszáj, hogy olyan fejlesztéseket vigyenek véghez, melynek köszönhetően az emberek jól érzik magukat, és komfortosabban telnek a mindennapjaik. A rendezvény helyszínéhez kapcsolódóan kifejtette, hogy néhány évvel ezelőtt ezen a területen elkezdődött egy véderdősítési folyamat, illetve Debrecen irányában egy ötezer négyzetméteres vízfelületet alakítottak ki, amely jelentősen hozzájárul majd a levegőminőség javulásához. Az alpolgármester beszélt továbbá az összefogás fontosságáról, amelyeket az ilyen rendezvények tovább erősítenek.

debrecen, józsa, nyúl, kósa lajos, balázs ákos
Juráskó Róbert (balról), Balázs Ákos és Kósa Lajos a rendezvény megnyitóján
Forrás: Czinege Melinda

Kósa Lajos országgyűlési képviselő a régmúltat idézte vissza. 

Akik a legelső fesztiválon még kicsi gyermekek voltak, ma már fiatal felnőttként vehetnek részt a rendezvényen. A környék is rengeteget változott húsz év alatt, Józsa egy valóságos kisváros lett gyönyörű kertségekkel és házakkal

– mondta.

A nyúlhús nagyon egészséges

A Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Tetrabbit Kft. országos kampány keretében népszerűsítik a hazai nyúlhús fogyasztását, céljuk, hogy minél több fogyasztó megismerje a nyúlhús előnyeit és elkészítésének változatos módjait. 

A józsai fesztivál megrendezése számunkra már családi hagyomány. Célunk, hogy a családok legalább hetente egyszer fogyasszanak nyúlhúst, ami nagyon egészséges

 – hangsúlyozta Juráskó Róbert, a Nyúl Terméktanács elnöke. Hozzátette: a semleges ízű fehér hús az egyik legnagyobb fehérjeforrás, emellett kifejezetten alacsony a zsírtartalma.
A főzőversenyre több mint hatvan csapat regisztrált, az elkészült ételeket három fős zsűri értékelte. – A mércét nem a zsűri teszi magasra, hanem a főzőcsapatok, hiszen évek óta olyan minőségi ételekkel találkozunk itt, ez nem könnyíti meg a dolgunkat – mutatott rá Bede Róbert mesterszakács.

debrecen, józsa, nyúl
Bede Róbert mesterszakács
Forrás: Czinege Melinda

Szívvel-lélekkel, jó hangulatban

Ottjártunkkor már nem találtunk üres főzőhelyet, mindenhol rotyogtak a különlegesebbnél különlegesebb ételek. –  A vörösbor meghozza az első illatokat – árulta el Békési András, a DEMKI Tímárház vezetője, aki serényen kavargatta a bogrács tartalmát. Kicsit vontuk el a figyelmét csak, hiszen elmondása szerint még a főzés kezdeti stádiumában járt. – Nemsoká felöntöm vízzel, aztán csak hagyom főni – tette hozzá. Elárulta, hogy vörösborban érlelt tejfölös nyúlpörköltöt készít hagymás lecsós ágyon, köretként pedig töpörtyűs nokedlit tálalnak majd hozzá juhtúrós tejfölös öntettel.
A Józsai Szépkorúak Klubjának tagjai tárkonyos nyúlragulevest főztek, igaz idén kicsit kikacsingattak, mert csülökpörkölt is került a tányérokra. – 

Sokan nem szeretik a nyulat közülünk, ezért számukra találnunk kellett valamilyen alternatívát

– mondta el Kerékgyártó Lászlóné, a huszonöt fős klub vezetője, aki azt is megosztotta velünk, hogy azért szeretik ezt a programot, mert itt együtt lehet mindenki.

Az Alamuszi nyuszik csapat vezetője Vince Sándor tősgyökeres józsaiként rendszeresen részt vesz a fesztiválon. – Egyszerű ételt főzök – jelentette ki, mikor a bogrács tartalma felől érdeklődtem. Kiderült, hogy vörösboros nyúlpörkölt készül szilvaágyon főtt burgonyával. – Öt éve megnyertem a versenyt, a lányom akkor a harmadik lett – mesélte, miközben az óvodáskorú unokájával együtt kavargatta a bográcsot. 

Én az ételkészítésbe beleadom a szívem-lelkem

– magyarázta, emellett megemlítette, hogy az a jó, ha sok hagyma, paradicsom és paprika is kerül az ételbe, na meg türelemből sem árt egy kicsi, hiszen ezek az ételek több óra hosszáig főnek. – Az nagyon fontos, hogy vizet egyáltalán nem tettem hozzá, mert úgy könnyen lehet gulyásleves a vége – figyelmeztetett.
A jó ebédhez jó programok is dukáltak: koncertek, gólyalábas utcaszínház, táncos színpadi programok és sportnap is színesítette a napot.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában