Verseny

2023.09.12. 12:02

A legízletesebb bioborokat keresték Debrecenben

Debrecenben rendezték meg a 15. Országos Bio Borversenyt.

Panyiczki-Berényi Viktória

A verseny eredményhirdetése pedig szeptember 22-én lesz

Forrás: Kiss Annamarie

A bioborok és a bioszőlő-termesztés már Magyarországon is egyre népszerűbb. Az utóbbi bő tíz évben megnégyszereződött a bioszőlő-területek nagysága, ez a növekedés a bioborok piacán 2022-ig 12-15 százalékos növekedést eredményezett. Jelenleg a piacon található borok húsz százaléka származik ökogazdaságból. A bioborok készítése során tilos a mesterséges növényvédő szerek, műtrágyák, gombaölők, gyom- és rovarirtók használata. Ennek köszönhetően a bioborok nem tartalmaznak vegyszermaradványokat, sokkal kevesebb kénnel készülnek, és olyan valódi, élő táplálékot jelentenek, amelyet a környezetet nem károsítva hoznak létre. A bioborok készítésével kapcsolatos előírások betartatását és a rendszeres ellenőrzést az Európai Unióban egységes jogszabályrendszer írja le, és független szervezet végzi.

Versennyel népszerűsítik

A természetes és bioborok fogyasztói ismertsége hazánkban még mindig alacsony szinten van, ezért a debreceni Aquaticum Hotelben megrendezett borverseny egyik fő célja a bioborok népszerűsítése volt. A programot kezdetben Hortobágyon, tavaly óta pedig a cívisvárosban rendezik meg. 

Az idei borversenyre bírálatát szeptember 12-én tartották, a verseny eredményhirdetése pedig szeptember 22-én lesz.

A borbírálat során kiemelten fontos a bírák felkészültsége.

Debrecen, biobor, verseny
Nagyon fontos a bírák felkészültsége 
Forrás: Kiss Annamarie

Ezen a versenyen olyan emberek bírálnak, akik évek óta kapcsolatban vannak a bioborokkal, ezen a területen szakértők. A célunk az, hogy megtaláljuk azt a két bort, amely jövőre bekerülhet a világ legnagyobb bioborversenyére a Mundus Vini-re

– fejtette ki Kovács Pál borakadémikus, a rendezvény ötleggazdája és főszervezője.
A borbírák az előzsűrizés folyamán több mint harminc bort kóstoltak meg. A végleges döntést ezután a csúcs zsűri hozta meg, melynek tagjai kiválasztották a Champion-díjas vörös és fehér borokat.

Debrecen, biobor, verseny
Kovács Pál borakadémikus
Forrás: Kiss Annamarie

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában