Megkérdeztük!

2023.08.23. 07:00

Tényleg ez lesz az utolsó lecsófesztivál Esztáron?

A jól megszokott gasztro- és buliélmény ezen a szombaton még nem marad el.

Bekecs Sándor

Idén utoljára még főhet a lecsó

Forrás: Napló-archív

Hajdú-Bihar vármegye keleti határának egyik legnagyobb, s legjobban várt nyári eseménye a több mint tízéves múltra visszatekintő Esztári Lecsófesztivál. Augusztus 26-án immár tizedik alkalommal, 5 fesztiválhelyszínen 22 fellépővel, 39 kiállítóval és 48 főzőcsapattal várják a gasztronómia és a koncertek iránt érdeklődőket a szervezők.

Évről-évre több ezren látogatnak el Esztárra határon innen és túlról, hogy belekóstoljanak a település különleges ételébe, a lecsóba, majd egy óriásit bulizzanak. Az idei programokat böngészve azonban sokaknak feltűnhetett, hogy ez lesz az utolsó (vagy „utolshow”, ahogy a fesztivál alcíme fogalmaz). De mit is jelent ez? Vége a bulinak? Nem lesz több alkalom? A fesztivál szervezőjét kérdeztük.  

Valóban ez lesz az utolsó Esztári Lecsófesztivál, azonban nem marad buli nélkül a térség a jövőben sem

– fogalmazott megkeresésünkre Réz Tamás fesztiválszervező. Mint kifejtette, a jövőben szeretnének változtatni a rendezvény tematikáján, így idén az Esztári Lecsófesztivál, mint név, mint brand vonul vissza. – Nagyon sok kérdést kapunk: miért ez az utolsó, mi lesz jövőre? Ezekre egyelőre konkrétumokkal nem tudok válaszolni, azt viszont elmondhatom, hogy folyamatban van az új koncepció, arculat tervezése, kialakítása – hangsúlyozta.  

Lépést tartanak a trendekkel

A lecsó megmarad egy kiváló és finom esztári ételkülönlegességnek, de az új fesztivál arculatába már nem kerül bele. A jövőben nagy eséllyel nem a gasztronómiát hozzuk előtérbe

– árulta el a szervező. Hozzátette: a helyszín nem fog változni, de a tervek között szerepel, hogy térségi szervezésű legyen az új rendezvény.  

– Az elmúlt években sok változás történt a fesztiváltrendekkel kapcsolatban. Amikor indultunk, még volt nívója a gasztrofesztiváloknak. Úgy látjuk, ma már lecsófesztivál néven nem tudjuk átadni azt az üzenetet, amit közvetíteni szeretnénk – fogalmazott Réz Tamás. Az új brandről, a jövő évi fesztiválról új információkkal várhatóan ősszel jelentkeznek majd a közösségi felületeiken.  

Újdonságokból ezúttal sem lesz hiány

Réz Tamás kérdésünkre elmondta, az eddig megszokott, s a fesztiválozók által elvárt elemek idén sem maradnak el: koncertekkel, interaktív installációkkal, épített fesztiválhelyszínekkel várják ezúttal is az érdeklődőket.

Szeretnénk egy kis nosztalgiát vinni az utolsó alkalomba, így többek között ajándékkal készülünk a visszajáró fesztiválozóinknak. Van közöttük például olyanok, akik eddig minden évben eljöttek

– emelte ki. Emellett a főzőverseny is kap egy külön, úgynevezett Király kategóriát, melyért a korábbi évek lecsóbajnokai szállnak majd harcba.  

A fesztiválhangulatból pedig idén sem adnak lejjebb a szervezők. A színpadokon ott lesz többek között az Analog Balaton, a Bohemian Betyars, Kowalsky meg a Vega és Kökény Attila is. A kísérőprogramokból pedig ezúttal sem marad ki a lecsófőző verseny, a vidámpark, a Lecsólabirintus, a játszóudvar és a különböző előadások, bemutatók sem. BS 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában