Állatkertek Éjszakája

2023.08.26. 09:00

Tele volt a Zoo Debrecen az Állatkertek Éjszakáján, nem is kérdés, melyik állat volt a sztár – fotókkal

Afrika helyett ezúttal Ázsiára fókuszált a rendezvény.

Bekecs Sándor

Forrás: Molnár Péter

A főszezon rendezvényeként, immár tizenkettedik alkalommal fogadta látogatóit az Állatkertek Éjszakája a Debreceni Állat- és Növénykertben. Augusztus 25-én, pénteken 19 és 23 óra között bemutatókkal, előadásokkal, valamint kulturális és gasztronómiai programokkal is várták az érdeklődőket.  

A nyár egyik azon éjszakája érkezett el a 65 éves Nagyerdei Kultúrpark életében, amikor a megszokottaktól eltérően kicsit később jön el a lefekvés ideje, mind az állatok, mind pedig az állatkertbe érkező gyerekek számára. Aki eddig csak napközben csodálta meg a Nagyerdő szívében élő egzotikus élőlényeket, meglepődve konstatálhatta, mennyire aktívak a napnyugta környéki időszakban: érdeklődő tapírók, vörös pandák, tigrisek és baglyok néztek farkasszemet hasonló tekintetű gyerekekkel és felnőttekkel. 

– Az idén 65 éves Debreceni Állat- és Növénykert az Állatkertek Szövetségével hívta életre tizenkét évvel ezelőtt az Állatkertek Éjszakája programsorozatot, azzal a céllal, hogy a vendégek egy olyan időszakban is találkozzanak egyes fajokkal, melyek inkább éjszaka mutatják meg jobban magukat, akkor aktívabbak – mondta kérdésünkre Nagy Gergely Sándor igazgató. Az idei program rendhagyó,

ugyanis ezúttal nem Afrika, hanem Ázsia élővilága, kultúrája és gasztronómiája került a fókuszba a rendezvényen.

A tematikát egy idei születés is inspirálta, ugyanis egy tízéves frigy gyümölcse érett be: nyáron megszületett Debrecen első vörös pandája, aki a Mei nevet kapta. A vidámparkban különböző tánccsoportok, zenekarok kalauzolták el a látogatókat. Az országban egyedülálló módon pedig a valamennyi játékot is használhatták a látogatók az este folyamán. 

állatkertek éjszakája debrecenben
A látogatókat Nagy Gergely Sándor igazgató is köszöntötte
Fotó: Agenturfotografin / Forrás: Molnár Péter

Megtelt a Nagyerdei Kultúrpark 

A rendezvény elején, amíg a nap hozzájárult fényével a programhoz, a legnagyobb érdeklődés a pandák lakhelye mellett volt. A büszke vöröspanda-szülők a népes közönség örömére előjöttek, s megmutatták magukat, hogy rengeteg fénykép, videó készülhessen róluk emlékbe. A gyerekek élményét fokozandó, a szervezők néhány plüss vörös pandát is elhelyeztek a közeli asztalokon, melyeket szívesen simogattak, öleltek meg a legkisebbek.  

Bence Hajdúböszörményből testvérével, anyukájával és mamájával érkezett a rendezvényre. Már nem először van a debreceni állatkertben. Bár a kedvenc állata az elefánt, ami még nincs a cívisváros parkjában, mégis szívesen jár vissza ide. – Az elefántokon kívül szeretem a pingvineket is, amiből viszont már látni itt néhányat – mutatott lelkesen a pingvinek lakhelye irányába. 

– Egy nagyon jó családi program, ajánlom mindenkinek. Sokkal nagyobb élményt ad az állatkert így este, s zárásnak pedig ideális a vidámpark, hiszen mi is oda megyünk majd a végén – mondta Lévai Bence, akire már csak azért is érdemes hallgatni, mert nem először jött el barátaival az Állatkertek Éjszakájára. A hajdúböszörményi fiatalemberrel a Pálmaházban találkoztunk, de előtte már megnézte barátaival a majmokat, az oroszlánok, s barátaival testközelből megismerkedhettek két botsáskával is. Elmondta, utóbbi állatnak nem rajongója, de magát állatbarátnak tartja. Otthon például mintegy száz szarvasmarhát és 20 sertést nevelnek jelenleg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában