Csak bírjuk étvággyal

2023.07.15. 17:09

Parasztétel és hagyományos cigány fogás is rotyogott a bográcsban Hajdúszováton – fotókkal

A 10. Hajdú-Ízek Fesztiválja várja ma egész nap a Hajdúszovátra érkezőket, a Haon délelőtt a főzőversenyen a bográcsok tartalmát tárta fel.

Bucsi Bernadett

A X. Hajdú-Ízek Fesztiválján, Hajdúszováton

Forrás: Kiss Annamarie

Még nem ütött kilencet az óra délelőtt, amikor megálltunk a szováti általános iskola környékén. Az előzetes program szerint már nyolckor nekikezdtek a készülődésnek a 10. Hajdú-Ízek Fesztiváljára jelentkező főzőcsapatok, így érkezésünkre – ha étel még nem is, de – a jókedv már tálalva volt. Míg az iskolaudvaron felállított színpadon a hangtechnikát igazították a napközbeni fellépésekhez és az esti koncertekhez, addig mi a bográcsok felé vettük az irányt.

Saját alapanyagból, régi recept szerint

Bojtárlevest készített Molnár Sándorné, segítségére ebben a feladatban a férje volt. A hús kivételével csak saját alapanyagokat használt el a derecskei házaspár, és bár bíztak abban, hogy a tavalyi első helyezés mintájára idén is a legfinomabbat főzik, a legfontosabbnak azt tartották, hogy el tudtak jönni a rendezvényre. Büszkén osztották meg velünk, hogy tíz éve minden alkalommal itt voltak, és mindannyiszor a főzőversenyben is részt vettek.

A helyi Derűs Alkony Nyugdíjas Klub mezítlábas slambuccal próbálta elnyerni a zsűri tetszését, főételükhöz a Gondozási Központ munkatársai tavaszi zöldséglevest készítettek. Ezek a csapatok nem osztották meg versenyételük titkát, ahogy ők fogalmaztak, az náluk marad, és megy a bográcsba. Recepttel tehát nem kínáltak, helyette kóstolóra annál nagyobb szeretettel invitáltak minket.

Szintén Derecskéről utazott Hajdúszovátra Cseke Sándorné, aki kolbászos krumpligombócleveshez készítette össze az alapanyagokat, míg férje a bogrács alá igyekezett tüzet parancsolni. A házaspár örömmel osztotta meg velünk a készülő, hagyományos derecskei ételük receptjét, megtudtuk, ehhez sem kell több, mint ami egy kisebb konyhakertben megterem. Azt mondták, ők is mind a tíz fesztiválon képviselték magukat, szeretik ezt a jó hangulatú, barátságos rendezvényt.

Akadt olyan család, melynek tagjai a versenyt maguk között is versenynek értelmezték, így Király János begyújtott a bogrács alá, de lánya, Alexandra ugyanígy tett. Egy sátor alá szorult az apja-lánya megmérettetés, ami nem is volt tét nélküli. Velünk is megosztották: aki győz, az főz! (Eztán otthon.) Sátruk szomszédságában Horváth Tibor és felesége, Tímea nem egymás ellen dolgozott a tűz felett, ők például egy különleges cigány ételt készítettek, remélve, szeretni fogja a zsűri a hagyományos fogást.

Ajándék a visszatérőknek

A főzőversenybe a polgármesteri hivatal munkatársai is beszálltak, így a bogrács mellett bírtuk szóra Váradi Jenő polgármestert.

Váradi Jenő, Hajdúszovát polgármestere
Váradi Jenő, Hajdúszovát polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

Azt mondta, ez a fesztivál öregbíti a településük hírnevét, és messzire el is viszi, hiszen sok környékbeli településről érkeztek az eseményre, sőt van, aki a Dunántúlról.

A helyi csoportok is bemutatkoznak, ez közönségcsalogató program. Délután és este pedig a fellépőké a színpad, ez a fiatalságot is megmozgatja

– nyugtázta a rendezvény sikerét a polgármester.

Az idei esztendő jubileumi, tizedik évfordulót hozott, ezért különleges programokkal is készült a szervező Négy Évszak Kulturális Egyesület. Tóth Károly egyesületi elnök elmondta, a jubileum kapcsán tízállomásos vetélkedő várja az érdeklődőket a fesztivál területén, a főzőversenyre rendszeresen visszajárók között pedig ajándékcsomagot fognak kisorsolni. Hozzátette, hogy a főzőverseny hagyományőrző céllal van jelen, hiszen ezáltal is igyekeznek a régi, fennmaradt, hajdú-bihari recepteket továbbörökíteni a fiatalságnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában