Esküvőszezon

2023.05.21. 20:00

70 fős lagzi 6 és fél millióért? – szóljon most, vagy hallgasson mindörökre

Bajban vannak, de minimum sokat perkálnak azok, akik mostanában szeretnének lakodalmat.

Sok millió forintot megkövetelhet az álomesküvő 2023-ban

Forrás: Illusztráció/MW-archív

Várva várt lánykérés, pipa. Meghatottság, pipa. Esküvőszervezés, pipa? Megeshet, hogy az ifjú szerelmesek már akkor a könnyeiket törölgetik, amikor csak sorra veszik, mekkora költséggel járhat a nagy nap? Mennyire kell mélyen a pénztárca mélyére nyúlni idén? Utánajártunk, na meg annak is, hogy az esküvőszervezéssel járó költségek fényében milyen szezonra számíthatnak idén a ceremóniamesterek, esküvőszervezők.

Bodnár Zsolt esküvőszervező, ceremóniamester a Haon-nak elmondta: a 2023-as szezonra nagyon sok szervező, ceremóniamester és szolgáltató panaszkodik vármegyénkben is. 

Ilyen drasztikus visszaesést nem tapasztaltunk az elmúlt években

– állítja, hozzátéve, hogy a megszokott módon az év első harmada mindig a párokkal való egyeztetésről szólt, márciusra a szolgáltatók naptára 90 százalékig megtelik, viszont ez idén egyáltalán nem így indult. 

Bodnár Zsolt esküvőszervező, ceremóniamester
Forrás: Szuhanics Mihály-archív

– Az idei szezon döcög, rengeteg pár májusban keresi a szolgáltatókat a júliusi esküvőre, de nem azért, mert későn kaptak észbe vagy lusták lettek volna a szervezésre, hanem mert nagyon sok helyszín egyszerűen nem tudott árajánlatot adni a párok részére. Most az egész szezon megcsúszott emiatt, és ezért volt jóval kevesebb esküvő az első negyedévben – mondta el.

Drága mulatság, az biztos

Pedig az árakkal jó időben szembesülni, főleg, mert azok igencsak megkövetelik, hogy jó mélyre nyúljon minden pár abban a bizonyos zsebben. Bodnár Zsolttól azt is megtudtuk, hogy jelenleg a szervezéssel járó költségek miatt az esküvő előtt álló párok inkább a polgári szertartás utáni, szűk családi körben tartott ebéd vagy vacsora mellett voksolnak.

A lakodalom és a hacacáré elmarad, ugyanis idén egy szolidabb esküvő 60-70 fővel 6-6,5 millió forintba kerül. Ebből lehet lefaragni még 1-1,5 millió forintot, ha egy művelődési házban tartjuk, klíma és minden extra nélkül, ha egyáltalán 2023-ban extrának mondható a klíma. Árakat tekintve sajnos nagyon szélesre nyílik annak a bizonyos ollónak a szára, ugyanis 30 ezer forinttól 85 ezer forintig terjed egyetlen vendégnek a vacsorája. Erre az összegre még nagyon-nagyon sok dolog tornyosul, többek között ital, édes-sós sütemények, torta, de még sorolhatnánk – részletezte a ceremóniamester.

Hol lehet megfogni?

Azt, hogy a költségeket túlzásnak tartják az esküvő előtt állók, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy – Bodnár Zsolt elmondása szerint – az elmúlt 5-6 év után idén több esküvőt tartanak inkább művelődési házban, tornateremben vagy épp sátor alatt.

 A párok jelenleg mindenen spórolnak, hiszen szeretnének lakodalmat, de a pénztárca nagyon gyorsan ürül és sok esküvő előtt álló pár magának fizeti az esküvőt, tehát nem fogadja el a család által nyújtott segítséget, vagy olyan is előfordulhat, hogy nem tud segíteni a család 

– mondta. A párok spórolnak a meghívóval, a nyomtatási költséget egy facebook eseménnyel váltják ki, mások pedig a ceremóniamester vagy vőfély munkáját bízzák rá egy „jó dumás” vendégre. Bodnár Zsolt ugyanakkor megjegyezte, a ceremóniamester munkája nem csak a hangulatkeltésről szól, mint mondta, rengeteg – sokszor észrevétlen – háttérmunkát is ellátnak, ezt a szolgáltatást pedig nem tudja pótolni egy rutin és tapasztalat nélküli tag a násznépből.

Amikor arról kérdeztük, hogy a modern stílusú vagy a hagyományos esküvő pörgeti jobban a milliókat a bankszámláról, csak annyit mondott: lényegtelen melyiket választja a jegyes pár, az árak miatt mindkettő drága mulatság. – Az esküvői csoportok most a 2024-es dátumokkal vannak tele, olyan érzésem van, hogy a jegyes párok a 2023-as évet elengedték és bíznak benne, hogy az árak csökkenni fognak jövőre – tette hozzá.

Már csak egy kérdésünk maradt: amennyiben ilyen mértékű költségek terhelik az ifjú párt, akkor meghívottként miféle ajándékban illik mostanság gondolkodni?

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában