Húsvét

2023.04.08. 13:43

Felavatták a debreceni óvodások és családok tojásfáját a Sziget-kékben – fotókkal, videóval

Táncházzal, zöldágjárással és népi muzsikaszóval köszöntötték a tavaszt a tematikus parkban.

Forrás: Czinege Melinda

A 200 éve született Petőfi Sándor egy 1845 januárjában írt versének címét választották a Sziget-kék szombati tavaszköszöntő családi napjának nevének, így Jőj, Tavasz, jőj! felkiáltással zajlik a nap a tematikus parkban. Még a borús időjárás és csepergő eső sem szegte kedvét a családoknak, hogy ellátogassanak a parkba, ahol már a bejáratnál Kandúrkával és az Óriásnyúllal találkozhattunk, akik integetéssel vagy nagy öleléssel fogadták a betérőket. A hangszórókból népi muzsika szólt, mely megteremtette az alaphangulatot, ezt már csak az fokozta, mikor a debreceni ovisok és családok tojásfájának avató ünnepségéhez készülődött a park apraja-nagyja. A Szeredás Népzenei Együttes és négy néptáncos Kovácsné Milu Bernadett vezetésével egy igazi húsvéti néphagyományt elevenített fel: a természet megújulását jelképező énekes játékot, a zöldágjárást. A zenekar rázendített a Bújj, bújj, zöld ág című magyar népdalra, melynél elindult a menet, és a zöldággal kaput formázó néptáncosok karjai alatt hangos énekszóval meneteltek a családok felavatni a tojásfát.

Kiss Judit Erzsébet, a Sziget-kék létesítményvezetője mint részvevő is csatlakozott a vidám hangulatú családi naphoz. Portálunknak elmondta, április 3-ig közel 1000 hímestojtás érkezett be Debrecen összes óvodájának együttműködésével.

A debreceni óvodások és családok tojásfájának avatójára még ma reggel is lehetett itt, a helyszínen készíteni színes tojásdíszeket, melyeket az avatásnál együtt tettünk fel a fára. Ha az időjárás engedi, keddig csodálhatjuk a húsvéti díszekkel aggatott fát a Sziget-kék kertjében

– tudtuk meg. A fa körül tánccal, hangos nótaszóval köszöntötték a húsvéti és tavaszi időszakot a gyerekek, valamint szüleik. Ezt követően pedig fergeteges táncház vette kezdetét, melyre a Szeredás Népzenei Együttes húzta a talpalávalót, a különböző délutáni programok mellett pedig egész nap szórakoztatja a gyerekeket és még közös fotókat is enged készíteni Kandúrka és az Óriásnyúl. 

ND

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában