Több mint százezren követik

2023.04.22. 07:00

Duci kisfiúból lett népszerű tiktokker Bélteki Béla, a debreceni gasztroguru – fotókkal, videókkal

A konyhában érzi igazán otthon magát a debreceni Bélteki Béla, akit közel 120 ezren követnek a TikTok-on.

Bélteki Béla tiktokker és operatőre, Nagy Dávid

Forrás: Kiss Annamarie

– Maga a főzés nagyon régóta része az életemnek, pontosabban fogalmazva: inkább az evés – fogalmazott a Haon érdeklődésére Bélteki Béla debreceni TikTok-os, aki néhány napja a sokak által kedvelt konyhájában fogadott bennünket. Bizonyára sok embernek ismerősen csenghet a neve, mivel közel két év alatt csaknem 120 ezer követőre tett szert az ismert videómegosztón. 

A 23 éves orvostanhallgató egyre jobban otthon van a gasztronómia és a videózás világában, és ezt örömmel osztja meg követőivel. Rövid, többnyire 60-90 másodperces videókkal hívta fel magára a figyelmet, melyekben ízletes fogásokat készít, persze némi humorral fűszerezve, ahogyan azt tálalni kell!

A beszélgetésünkből kiderült, úgy 13 éves koráig túlsúlyos kisfiú volt. Ahogyan ő fogalmazott, nem az a cuki dundi srác, akkoriban valóban elhízottnak számított, ezért elhatározta, változtat életmódján, majd saját kezébe vette a sorsát. – Édesanyám nagyon jól főz, de távol áll tőle a diétás ételek készítése, így már kiskamaszként tevékenykedtem a konyhában. Eleinte szinte csak tojásból készítettem reggelit, ebédet, mondhatni egy olyan alapanyagnak számított, amit a finomságoknál mindig felhasználtam – emelte ki Bélteki Béla. 

Debrecen TikTok Bélteki Béla haon
Bélteki Béla nagyon profin dolgozik a  konyhában
Forrás: Kiss Annamarie

Hozzátette, évek múltán a koronavírus-járvány időszakában ragadt fakanalat. Szó szerint „ráfüggött” a külföldön felkapott szórakoztató főzős videókra, és úgy gondolta, kipróbálja magát ezen a téren.

Belevágott a tartalomgyártásba

– Annyira megtetszettek a videók, hogy főzni kezdtem. Nem csak néha, akár egy nap alatt képes voltam három fogást is elkészíteni. Élveztem. Többek közt azért is, mert csak boltba lehetett lejárni, ez volt a legnagyobb program évekkel ezelőtt, én pedig kihasználtam – mondta nevetve. 

Az orvostanhallgató néhány hónap alatt eljutott odáig, hogy elkészítette a saját videóját 2021 nyarán – ami nagyon jól sikerült. Rengeteg pozitív visszajelzést kapott, így úgy döntött, hogy folytatja a tartalomgyártást. 

Igaz, akkoriban örült, ha havonta egyet sikerült felvennie, egyedül nem volt könnyű dolga. Majd tavaly szeptember közepén csatlakozott hozzá Nagy Dávid, aki szintén az orvosi egytemen tanul, és igazán otthon van a videózás területén, így elhatározták: együtt folytatják!

Debrecen TikTok haon
Nagy Dávid (balról) és Bélteki Béla együtt folytatták Hajdú-Bihari Napló Képen: Nagy Dávid operatőr, Bélteki Béla tiktokker
Forrás: Kiss Annamarie

Közösen csaknem 50 videót gyártottak, Bélteki Béla neve alatt 70 felvételt lehet megtekinteni. A két egyetemista személyében szerény srácokat ismerhettünk meg, akik még a számoknak sem akarnak hinni. Persze tudják, hogy sokan szeretik őket, mégis úgy érzik, van még hova fejlődniük. 

A számokban tudjuk mi is a leginkább mérni, mennyire vagyunk sikeresek, felkapottak, vagy inkább azt, hogy jó úton haladunk. Ennek ellenére azt mondjuk, ezek az adatok kissé félrevezetőek. Nagyon büszkék vagyunk az elért eredményeinkre, ám azon vagyunk, hogy sikerüljön megfejteni a TikTok-ot, ami egyébként megfejthetetlen

 – mondta Bélteki Béla.

@belasnacking Életed sültkrumpliját ne hagyd ki tesike #tiktokhungary #belasnacking ♬ eredeti hang - Béla Snacking

Mint kiemelte, volt egy olyan időszak, amikor egymás után 5 videójuk nagyon sikeres volt: 5-600 ezren tekintették meg őket, amik órási számok. Ezalatt az idő alatt minden nagyon „zizegett”, jöttek a felkérések, megkeresések, majd „kipukkant a lufi”. – Nem éreztük gyengébbnek, mint a többit, kicsit értetlenül álltunk a történések előtt. De nem hagytuk, kis időre sem: talán ez a titka ennek a műfajnak – hangsúlyozta Nagy Dávid.

– Ha sokan megtekintik a tartalmainkat, az magabiztossággal tölt el minket, és persze ott a másik oldal, amikor kevesebben, akkor kicsit alábbhagy a lelkesedés – fűzte hozzá Bélteki Béla. 

Egyöntetűen kiemelték, hatalmas előnyük, hogy van kitartásuk. Úgy vélik, akkor tesznek sokat a sikerért, ha a „rosszabb” időszakokban is ugyanúgy összeülnek, és nem csak akkor, amikor megy a szekér.

Debrecen TikTok Bélteki Béla haon
Mindig van hova fejlődni – vallja a népszerű tiktokker
Forrás: Kiss Annamarie

Komoly döntést kell meghoznia

Megosztották, nagyon sokszor okoz fejtörést számukra, hogyan is kezdjenek bele az újabb videóba. 

Az már jól látszik, az első néhány másodpercnek kell a legütősebbnek lennie, hiszen csak akkor tudják fenntartani a fogyasztók figyelmét. Az első tíz másodpercen múlik szinte minden, ezért azon agyalnak a legtöbbet: szeretnének humorosak, rendesek lenni, de ezentúl nyomot is akarnak hagyni a követőkben.

 – Kellenek az átütő ötletek! A nyár végére el kell döntenem, melyik utat választom. Persze olyan opció nincs, hogy ne csináljam meg az orvosi diplomát. Valamelyest kicsit lufinak érzem a TikTok-ot: néha kedvez a széljárás, néha pedig nem. A videóink többnyire rövidek, nem tudunk elhelyezni benne komplexebb poént, a koncepciókat el kell vetnünk – osztotta meg a népszerű tiktokker.

Azt is elmondta, úgy tudná teljes egészében tovább csinálni, ha kicsit magasabb szintre emelné az egészet, koncepciójában egy komplexebb dologba belevágni. Például YouTube-csatornát indítani. 

El akarom érni, hogy ne a személyemért kövessenek, mert nem akarok kimondottan influencer lenni. Félreértés ne essék, örülök, hogy kedvelnek engem, de szeretném, ha egy olyan dologért követnének engem/minket, amit mi találunk ki: ami csak a miénk!

 – magyarázta Bélteki Béla, akiről bizonyára az elkövetkezendő hónapokban is sokat fogunk hallani. Figyelemmel követjük a munkásságát, és bízunk benne, teljesül a vágya, és a nyár végére megszületik a döntés, de addig is: fakanalat a kézbe, főzzünk együtt Bélával!

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában