Élni akar!

2023.02.15. 20:00

Férje halála után daganatos kislánya életéért küzd Diana Debrecenben

A rosszindulatú daganat másodjára is megtámadta a négy és fél éves Klaudia szervezetét.

Az életvidám kislány, Szilágyi Klaudia és anyukája, Szilágyi Diana nem adja fel a küzdelmet

Forrás: Czinege Melinda

Egy kárpátaljai kis faluban, Nagydobronyban élte mindennapjait a Szilvási család, azonban addigi nyugodt életük egyik napról a másikra hullott darabokra. Szilvási Diana és férje 2013 óta alkottak egy párt, melynek gyümölcse 2018 nyarán 1900 grammal – koraszülöttként – Klaudia személyében látta meg a napvilágot. Így éltek hárman, családként, boldogságban, egészen 2020 augusztusáig, amikor Diana hirtelen elveszítette férjét és egyben gyermeke édesapját. 

Szívinfarktust kapott. Mindössze 38 éves volt – mondta szűkszavúan az asszony, akit fél évvel társa halála után újabb csapás ért.

2021 tavaszán az akkor két és fél éves kislány nyakán két kis csomót vett észre. Azonnal elvitte orvoshoz, aki megnyugtatta, hogy valamiféle gyulladásról lehet szó. Kaptak antibiotikumot és különböző gyógyszereket, de a dudor egyre csak nőtt. Dianát nem hagyta nyugodni a gyermek állapota, ezért Munkácsra mentek, ahol a gyermekonkológián megállapították, hogy Klaudia neuroblastomában szenved. Ez a szimpatikus idegrendszer rosszindulatú daganata, hazánkban évente 15-20 gyereknél diagnosztizálják. – Az orvos Kijevbe akart minket küldeni kezelésre, de mivel sem oroszul, sem pedig ukránul nem beszélek, úgy döntöttünk, a debreceni klinikán vesszük fel a harcot ezzel a betegséggel. Ekkorra már csecsemőfej nagyságúra duzzadt a csomó – mondta az édesanya.

Klaudia élni akar
Forrás: Czinege Melinda

Kiújult a daganat

A kislányt ismét alapos kivizsgálásoknak tették ki, majd következett egy 70 napos kemoterápia és egy nyaki műtét. Az orvosok bizakodók voltak, azt mondták, a kislány jól reagált a kezelésekre, így Diana is fellélegzett, és hazatérhettek Nagydobronyba. – Összesen 3 kontrollon voltunk, amikor Klaudia elkezdte fájlalni a lábát. Visszajöttünk Debrecenbe, ahol a szakemberek azzal szembesítettek, hogy kiújult a daganat, s újabb kemoterápia vár a lányomra, de ezen felül csontvelő-transzplantációra is szükség lesz. Utóbbin tavaly decemberben Miskolcon esett át – idézte fel.

Mint azt az asszony elmondta, a kislány nem igazán tudja értelmezni, mi történik vele, de egy biztos, élni akar. 

A transzplantáció előtt pár hétig egy steril szobában kellett élnünk, ahol Klaudia folyamatosan azt hajtogatta, hogy meg akar és meg is fog gyógyulni!

 – emlékezett vissza az édesanya. Mosolyogva hozzátette: Klaudia egy rendkívül közvetlen, életvidám, nyitott gyermek, aki minden kis apróságnak örülni tud, nagyon szeretik a kórházi dolgozók is. Igazi kis örökmozgó, aki egy percre sem áll meg. Sokszor kérdezték a klinikán is, hogy hova rakom a gyerekbe az elemet?

Klaudia egy rendkívül közvetlen, életvidám kislány
Forrás: Czinege Melinda

A kislányt idén januárban engedték haza, igaz, sokáig kétséges volt, hol fognak élni. Korábban egy alapítvány által biztosított otthonban laktak, azonban Klaudia állapota miatt muszáj volt egy albérletet keresniük. – Folyamatosan falba ütköztem, mert mikor meghallották, hogy egyedülálló anyaként beteg gyerekkel akarok költözni, azonnal elutasítottak. Nagyon féltem, hogy a híd alá kerülünk, így végső elkeseredésemben a közösségi médiában kértem segítséget, ahol szerencsére segítő kezet nyújtottak, és be tudtunk költözni egy lakásba – mesélte Diana, aki egyelőre nem tudja megmondani, mikor térhetnek ismét haza, a háború miatt ugyanis folyamatosak az áramkimaradások és légiriadók Nagydobronyban. 

Nem járnak a vonatok, s sokszor napokat kell állni a határnál is. Nem szeretném ennek kitenni a beteg gyerekemet

– fogalmazott az édesanya, akinek viszont mindene Ukrajnában maradt. Éppen ezért szívesen fogad bármilyen kis segítséget, ami a kislány gyógyulásához hozzájárulhat: Klaudiát többek között a Remény A Leukémiás Gyermekekért Alapítványon keresztül lehet támogatni.

A kislány, úgy tűnik, túl van a nehezén, de még vár rá ebben az évben egy sugár- és immunterápia, ami után talán ismét azt a felhőtlen gyermekkort élheti, ami mindig is járt neki. 

Pálfi-Tóth Zoé


Kép: CM20230215_DEBRECEN_Szilvási Klaudia_HAON (3).jpg
Képalá:  Az életvidám kislány Szilágyi Klaudia és anyukája Szilágyi Diana nem adja fel a küzdelmet Fotó: Czinege Melinda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában