Allergia

2022.01.30. 15:30

Idén korábban támadhat a pollen

A globális felmelegedés miatt kitolódhat a pollenszezon: hamarabb indul és később ér véget.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közlése szerint január első napjaiban az évszakhoz képest szokatlan meleg időjárás hatására már megjelent a levegőben a mogyoró, az éger, illetve a ciprus- és tiszafafélék pollenje, a mogyoróé helyenként akár már az allergiás tüneteket kiváltó közepes szinten is. – Az, hogy mikor kezdődik a pollenszezon, mindig időjárás függvénye, és sajnos, a globális felmelegedéssel várható, hogy kitolódik: hamarabb indul és később ér véget – mondta el lapunknak dr. Mikáczó Angéla, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinikájának szakorvosa.

 

Komolyabb tünetek

 

– A szárazabb, naposabb időben magasabb a pollenkoncentráció, illetve ha enyhébb az idő, hamarabb beindul a növények virágzása. Az, hogy az első pollenek megjelennek, inkább februárra jellemző, bár a rendelőben ilyenkor még nem találkozunk pollenallergiásokkal, csak később jönnek a komolyabb tünetekkel rendelkezők – osztotta meg tapasztalatait. – Fontos megjegyezni, hogy ilyenkor, télen az allergiásokat mindenképpen sújtja az időjárás.

Közülük sokan asztmában is szenvednek, és a párás, szmogos időben inkább az alsó légúti tünetek dominálnak náluk.

Allergiát tekintve a főleg a fűtésből származó por és szmog okoz nekik problémát – mutatott rá az orvos. – Mindig azt mondom a betegeimnek, hogy nézzék a pollenjelentést, hogy tudják, mikor számítsanak az allergénre. Ha igazolva van az allergiájuk és tisztában vannak ezekkel az időszakokkal, akkor már 1-2 héttel a pollenszint megemelkedése előtt érdemes elkezdeni a gyógyszerszedést, mert azzal a súlyosabb tünetek elkerülhetők. A súlyosság igazából inkább az időtartamot illetően lép fel, mert lehet maga az orrfolyás is olyan komoly, hogy a beteg életvitelét megnehezíti, például az alvását lehetetlenné teszi, ezáltal fáradékonnyá válik és a napi rutinja, munkavégzése is veszélybe kerül – magyarázta Mikáczó Angéla.

Megjegyezte, sokan azt gondolhatják, hogy ugyan már, csak egy kis orrfolyásról meg szemviszketésről van szó, de mindezek nagyon leronthatják a betegek életminőségét.

Érdemes belegondolni, milyen lehet, amikor valakinek egész nap folyik az orra, és nem lát rendesen a viszkető, könnyező szemével. Ráadásul, ha van keresztallergiája, akkor pollenszezonban bizonyos gyümölcs vagy zöldség fogyasztásakor még a szájban is felléphetnek tünetek: ajakduzzanat, torokviszketés, vagy bedagadt garat, ami ijesztő lehet, hiszen nehezebben tud a beteg nyelni.

 

Hormonális változások

 

– Az allergiás tünetek mindig aktuálisan az adott pollenre lépnek fel, de maga az allergia változhat az életkorral, vagy akár élethelyzettől függően is. Ha például valaki várandós, akkor az immunrendszer olyan irányban változik, ami az allergiás és asztmás kórképek kifejlődését, illetve súlyosbodását okozhatja.

Vagy ha valaki nagyon stresszes időszakot él át, akkor az amúgy is fennálló allergiáját a stressz még inkább súlyosbíthatja.

A hormonális változások, így a tinédzserkorba lépés vagy a menopauza is nagy mértékben befolyásolhatják az immunrendszer válaszadását. Vagyis ez a probléma összetett, nem csak a pollenekről szól, hanem rengeteg környezeti tényező is alakítja a tünetek megjelenését és súlyosságát – hangsúlyozta az orvos.

Szavai szerint ugyanakkor spontán is javulhat a helyzet, az életkor vagy élethelyzet változásával jó irányba; csökkenhetnek az allergiás panaszok.

Továbbá, észrevétlenül is fogyaszthat a páciens olyan táplálékokat, amikben pollenek vannak, tipikusan ilyen a méz; és ez tulajdonképpen egy deszenzibilizálásnak (hozzászoktatásnak) megfelelő folyamat természetes úton. – Annak, hogy az allergia ellen úgy küzdjünk, hogy direkt az adott virág pollenjét fogyasszuk, orvosilag bizonyított valódi hatékonysága nincs. Mégis, a tapasztalat az, hogy ha a beteg – allergiaszezonján kívül! – így tesz, és itt elsősorban az adott pollent tartalmazó mézre gondolok, akkor az lehet deszenzibilizáló jellegű, segíthet rajta – jegyezte meg Mikáczó Angéla.

Elmondta még, hogy az igazi pollenszezon március-áprilisban kezdődik, amikor indul a különböző fűfélék virágzása, ekkor jelennek meg az allergiás betegek a rendelőkben. Kora nyáron tovább emelkedik a számuk, és a legtöbb beteget érintő pollenszezon hazánkban az augusztus, amikor a parlagfű virágzik, amely nagyon erős allergénként súlyos tüneteket vált ki az arra érzékenyeknél.

 

Ha más nem, az injekció segíthet

 

Dr. Mikáczó Angéla az orvosi deszenzibilizálásról elmondta: ha a betegnek nagyon súlyos pollenallergiája van, és már mindenféle erre ható készítményt – lépcsőzetes terápia szerint – megkapott, akkor szóba jön a szájon át vagy injekció általi hozzászoktatás.

Ezt persze akkor érdemes végezni, ha valaki egy-egy allergénre érzékeny, mert poliallergiánál sajnos, egyszerre mindenre nem, legfeljebb a legsúlyosabb allergént kiválasztva, arra az egyre alkalmazható.

Nyelv alá helyezhető szer formájában kaphatja meg a szükséges gyógyszert a beteg, fokozatosan emelkedő dózisban, vagy bőr alá juttatva injekcióban. Utóbbit néhány hetente ismételni kell, 4-5 éven át végezve azért, hogy tartós vagy végleges eredményt érjünk el. Ezekben a szerekben lényegében az adott pollen kivonata van, emelkedő dózisban, fokozatosan hozzászoktatva a szervezetet a problémát okozó anyaghoz.

 

SzT

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában