Országjáró

2022.01.13. 16:45

Ahol a gyógyvizek élénkítik a lelket

Csodálatos természeti jelenség díszíti a települést.

Forrás: Péter Imre-archív

Az itt található, a település jelképévé vált sódombhoz hasonló ritka természeti képződmény a világon csak két helyen Törökország ázsiai részén, Pamukkaléban és az egyesült államokbeli Yosemite Nemzeti Parkban található. 

 

Kalcit és aragonit 

 

Az egykori olajkutató fúrás jóvoltából négyszáz méteres mélységből feltörő 68 fokos gyógyvíz oldott sót tartalmaz. A lehűlő víz sótelítődése, mésztartalma kalcitot és aragonitot képezve holdbéli tájat varázsol a völgybe. A 18 méter magas dombról lefolyó forró víz mészkődombot formált. A peremekből, lépcsőkből, kis medencékből álló, fehér párával körülvett mészkőtufa kúp egyedülálló látványt nyújt. Alkonyattól a kiépített lámpasorok effektusai jóvoltából a hófehér mészkőképződmény a szivárvány színeiben pompázik. A hófehér mészkődombot és a feltörő hévvízforrás kis patakjait egy kiépített sétaútról, alig ötméteres távolságig lehet megközelíteni, megcsodálni a természet e ritka alkotását.

 

Minősített forrás 

 

A 2016 óta gyógyhellyé minősített forrásból feltörő gyógyvíz enyhén savas, érelmeszesedés, csontsérülések, reumatikus bántalmak gyógyítására, gerincbetegségek, idegrendszeri betegségek – idegzsába és ideggyulladás, anyagcserezavarok és mozgásszervi betegségek, vegetatív idegrendszer zavarai, kötőszöveti és bőrbetegségek ízületi elváltozásai, meddőség, vérzészavarok és mozgásszervi műtétek utókezelésére alkalmas. Ezenfelül ivókúra formájában is javasolják a túlsúly, epebetegségek és gyomorsavproblémák kezelésére. 

Forrás: Péter Imre-archív

„Fürödj lassan, tested törvényei szerint, megfontoltan és ráérősen. A gyógyvizek átjárják testedet és élénkítik lelkedet.” Márai Sándor egykori gondolatai valósággá válnak, amikor Demjén, Egerszalók és Egerszólát településekre érkezik a gyógyulást kereső utazó. Egertől alig öt kilométerre, a Mátra és Bükk, a Leskó patak által körbekarolt völgyben gyógy­vizek, hotelek, panziók, szálláshelyek és színes szabad­idős programok sora várja a látogatót. 

 

Betyárbújó és lepkemúzeum 

 

Többek között kaptárkövek, öreg kőhíd, betyárbújó, barlangok, az ismét látogatható barlanglakások, a sáfránykert, lepkemúzeum, tájszoba, valamint babakiállítás várja a Szalókra érkezőket. Demjénben a termáltó, az ottani 760 méter hosszú Cascade barlang és fürdő élményekkel teli pihenést kínál. E történelmi borvidéken a tájjellegű borokat kedvelőknek egyedi kulináris élvezeteket nyújt Egerszólát híres olaszrizling bora. 

 

Péter Imre 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában