Karácsonyi költekezés

2021.12.15. 15:11

Pillanatnyi örömök miatt ne hajszoljuk bele magunkat felesleges kiadásokba

Tegyünk tudatosan a holnapért! – szögezte le Nagy-Hajzer Enikő pénzügyi tanácsadó, akit az ünnepek közeledtével a túlköltekezésről kérdeztünk.

Forrás: illusztráció / MW-archív

Hangsúlyozta:

ne hagyjuk, hogy a fogyasztói társadalom és a média hatása nyomást gyakoroljon ránk az ünnep alatt.

 Tervezzük meg előre, hogy a szeretteinket mivel szeretnénk meglepni, milyen vacsorát kívánunk az ünnepi asztalra varázsolni, és igazítsuk ezt a költségvetésünkhöz – összegzett a szakember. Hozzátette még, hogy a mindennapi költségvetés vezetése egyébként is egy hasznos dolog, nem csak az előttünk álló időszakban. Ezt követően sorra vette, melyek azok a tipikus hibák, amelyeket az év utolsó hónapjában hajlamosak vagyunk elkövetni. – Túlköltekezés, ingervásárlás és az a beidegződés, hogy a szeretetünket a minél nagyobb értékű ajándék megvásárlásával tudjuk kimutatni, ezek a legjellemzőbbek. Az igaz, hogy jobb adni, mint kapni, de egy pandémiával terhelt időszakban azt hiszem, az együtt töltött, minőségi idő, a törődés mindennél nagyobb ajándék lehet – fogalmazott. 


Nagy-Hajzer Enikő megjegyezte, pillanatnyi örömök miatt ne hajszoljuk bele magunkat felesleges kiadásokba, például egy drága ajándék megvásárlásával, amelyet csak hitelek felvételével engedhetünk meg magunknak. Jellemzően ezeket a hiteleket több ideig fizetjük vissza hatalmas kamatokkal, mint ameddig az adott tárgyat használjuk. 

Ne bizonytalan jövőt ajándékozzunk egy bizonytalan helyzetben. 

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a hitelek öröklődnek adott esetben, ez pedig aligha válik a legszebb ajándékká a jövőben – zárta a szakember. 

 

Közös tanácskozás 


Szabó Tímea Linda pénzügyi tanácsadó szerint az a legjobb, ha az ünnepet megelőzően egyeztetünk a családtagjainkkal, hogy mit szeretnének a fa alatt találni. Megbeszélhetünk egymással keretösszeget, hogy mennyit szánunk idén az ajándékokra, így senkit nem érhet meglepetés, csalódottság. Azt javasolja,

lehetőleg mellőzzük az áruhiteleket. Ugyanis a jövőben súlyos teherként nehezedhet a családra a többéves törlesztés.

Kiemelte: akik előre gondolkodtak (kuponok nyújtotta lehetőségek, akciók), vagy havonta félretettek egy bizonyos összeget erre az időszakra, azok most érzékelhetik igazán, milyen jól döntöttek. – Azoknak, akik nem voltak előrelátóak, azt tanácsolom, listával érkezzenek a bevásárlóközpontokba. Ne csábuljanak el, mert ilyenkor hajlamosak vagyunk arra, hogy felesleges dolgokat vásároljunk. Ha szeretnénk elkerülni a tömeget, vagy a mostani üzemanyagárak mellett nem akarunk fejvesztve boltokat járni, akkor válasszuk az internetes vásárlást – hangsúlyozta. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben inkább élményeket adjunk egymásnak, mint például egy főzőtanfolyam, kézzel fogható ajándék helyett. A tárgyakat ugyanis hamar megunjuk, lecseréljük, de az együtt eltöltött minőségi időt soha, senki nem veheti el tőlünk. 

 

NE 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában