Tippek a vásárláshoz

2021.12.24. 09:00

Egy finom bor a karácsonyi menüt is jobbá teheti

A szakember szerint nemcsak enni, inni is minőségit kell az ünnepi asztalnál.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A karácsonyi receptek tárházát ajánlja minden valamirevaló szakácskönyv szenteste közeledtével, az ünnepi menühöz való borok azonban sok esetben háttérbe szorulnak. Pedig egy finom ételkülönlegességnél csak egyvalami paprikázza fel jobban az ízlelőbimbóinkat – egy hozzá illő borpárosítás. Barabás Zoltánnal jártuk körül az ünnepi borválogatások témakörét. 

 

Az étterem-tulajdonos szerint ha ünnep, akkor pohárköszöntő. Mégpedig nem is akármivel: egy magyar pincészet gyöngyöző-, habzóbora vagy akár egy minőségi olasz prosecco is kitűnő választás lehet a kellemes ünnepi vacsora kezdetéhez. – Libamájhoz vagy bármilyen belsőségből készült hideg előételhez egy tokaji száraz furmintot vagy egy battonage chardonnay-t ajánlanék – emelte ki a szakember. Elmondása szerint kedvenc fehérborainak a jó furmintokat, zöld velteliniket vagy a rajnai rizlingeket tartja, míg vörösből az argentin, esetleg chilei malbecek állnak legközelebb az ízléséhez. 

 

Főételekhez kötelező 

 

Egy klasszikus karácsonyi fogáshoz, a halászléhez is párosulhat bor, sőt mint mondja, a zsírosabb, fűszeres ételekhez is lehet megfelelő nedűt ajánlani. – Egy rozé vagy egy kadarka siller, esetleg egy ízletes kékfrankos dukál a halászlevünkhöz, de akár a pinot noir is kellemes partner lehet. Töltött káposztához utóbbi szintén jó párosítás, sőt egy rajnai rizling is remekül passzol a káposzta ízeivel. Barna húsú szárnyasokhoz, libához, kacsához a körettől, a hozzáadott gyümölcstől is függ, milyen bort kínálhatunk: cabernet franc vagy kadarka lehet a befutó, de egy vörös gyümölccsel készült kacsa vagy liba esetén az ízek elbírják a cabernet franc-ot is – hangsúlyozta Barabás Zoltán, s más húsételekről sem feledkezett meg a borok ajánlásakor. – Bélszínhez, vadhúshoz, marhahúsból készült ételekhez syrah cabernet sauvignon vagy malbec a legjobb választás – tette hozzá a szakember. 

 

Bejgli borral 

 

A desszert sem maradhatott el a listáról: – Egyszerű diós, mákos bejgliket is feldobhat egy késői szüretelésű hárs­levelű furmint vagy egy tokaji muskotály. Ha pedig más édességekben gondolkodunk, például egy vörös gyümölcsös csokoládészufléban – melyet málnaraguval ajánlott kínálni –, egy klasszikus bordeaux-i stílusú borból, egy finom merlot-ból érdemes tölteni a poharunkba – összegezte Barabás Zoltán. 

 

Péter Szabolcs 
 

Recept

Borleves sült almakarikával 
 

Ha már szó esett az ünnepléshez alkalmas borokról, íme egy igen kreatív, kissé extravagánsnak számító recept, amellyel felturbózhatjuk karácsonyi menünket a klasszikus halászlé, töltött káposzta, mákos bejg­li háromszöget továbbgondolva. A videkize.hu oldalon a forralt borhoz hasonló ízvilágú, finom, egyben a nagy hideg ellenére is lelkünket melegen tartó finomság olvasható.

 

Hozzávalók négy személyre 
 

5 deciliter száraz vagy félédes fehérbor 
3 deciliter tejszín 
2 darab tojássárgája 
2 darab alma 
3 dekagramm vaj 
1 rúd fahéj 
1 csillagánizs 
2-3 gerezd narancs 
1-2 evőkanál keményítő 
egy csipet só 
Ízlés szerinti mennyiségű cukor

 

Elkészítés 
 

Három deci vízben felrakjuk főni a fahéjat a csillagánizzsal, egy csipet sóval és a naranccsal. Forraljuk egy kicsit, majd kidobjuk belőle a gyümölcsöt és a fűszereket. A forró léhez hozzáöntjük a bort, majd az így kapott elegyet forrásig melegítjük. Egy tálban a keményítőt csomómentesre keverjük némi víz hozzáadásával. Finom mozdulatokkal, lassan besűrítjük vele a levest. 
 

Egy másik tálban a tejszínt kikavarjuk a két tojássárgájával, és ezt is hozzáöntjük az alapléhez. Abbahagyjuk a forralást (nehogy kicsapódjon a tojás), és lassan jól összemelegítjük az ízeket. (A leves elkészítése 25 percet vesz igénybe.) Ha szükséges, sóval és ízlés szerint cukorral ízesítjük. 
 

Az almákat megmossuk, keresztben felkarikázzuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, és átsütjük rajta az almákat, melyeket később levesbetétként használunk. A kész ételt forrón tálaljuk. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában