2021.12.24. 09:00
Egy finom bor a karácsonyi menüt is jobbá teheti
A szakember szerint nemcsak enni, inni is minőségit kell az ünnepi asztalnál.
Forrás: Illusztráció / Shutterstock
A karácsonyi receptek tárházát ajánlja minden valamirevaló szakácskönyv szenteste közeledtével, az ünnepi menühöz való borok azonban sok esetben háttérbe szorulnak. Pedig egy finom ételkülönlegességnél csak egyvalami paprikázza fel jobban az ízlelőbimbóinkat – egy hozzá illő borpárosítás. Barabás Zoltánnal jártuk körül az ünnepi borválogatások témakörét.
Az étterem-tulajdonos szerint ha ünnep, akkor pohárköszöntő. Mégpedig nem is akármivel: egy magyar pincészet gyöngyöző-, habzóbora vagy akár egy minőségi olasz prosecco is kitűnő választás lehet a kellemes ünnepi vacsora kezdetéhez. – Libamájhoz vagy bármilyen belsőségből készült hideg előételhez egy tokaji száraz furmintot vagy egy battonage chardonnay-t ajánlanék – emelte ki a szakember. Elmondása szerint kedvenc fehérborainak a jó furmintokat, zöld velteliniket vagy a rajnai rizlingeket tartja, míg vörösből az argentin, esetleg chilei malbecek állnak legközelebb az ízléséhez.
Főételekhez kötelező
Egy klasszikus karácsonyi fogáshoz, a halászléhez is párosulhat bor, sőt mint mondja, a zsírosabb, fűszeres ételekhez is lehet megfelelő nedűt ajánlani. – Egy rozé vagy egy kadarka siller, esetleg egy ízletes kékfrankos dukál a halászlevünkhöz, de akár a pinot noir is kellemes partner lehet. Töltött káposztához utóbbi szintén jó párosítás, sőt egy rajnai rizling is remekül passzol a káposzta ízeivel. Barna húsú szárnyasokhoz, libához, kacsához a körettől, a hozzáadott gyümölcstől is függ, milyen bort kínálhatunk: cabernet franc vagy kadarka lehet a befutó, de egy vörös gyümölccsel készült kacsa vagy liba esetén az ízek elbírják a cabernet franc-ot is – hangsúlyozta Barabás Zoltán, s más húsételekről sem feledkezett meg a borok ajánlásakor. – Bélszínhez, vadhúshoz, marhahúsból készült ételekhez syrah cabernet sauvignon vagy malbec a legjobb választás – tette hozzá a szakember.
Bejgli borral
A desszert sem maradhatott el a listáról: – Egyszerű diós, mákos bejgliket is feldobhat egy késői szüretelésű hárslevelű furmint vagy egy tokaji muskotály. Ha pedig más édességekben gondolkodunk, például egy vörös gyümölcsös csokoládészufléban – melyet málnaraguval ajánlott kínálni –, egy klasszikus bordeaux-i stílusú borból, egy finom merlot-ból érdemes tölteni a poharunkba – összegezte Barabás Zoltán.
Péter Szabolcs
Recept
Borleves sült almakarikával
Ha már szó esett az ünnepléshez alkalmas borokról, íme egy igen kreatív, kissé extravagánsnak számító recept, amellyel felturbózhatjuk karácsonyi menünket a klasszikus halászlé, töltött káposzta, mákos bejgli háromszöget továbbgondolva. A videkize.hu oldalon a forralt borhoz hasonló ízvilágú, finom, egyben a nagy hideg ellenére is lelkünket melegen tartó finomság olvasható.
Hozzávalók négy személyre
5 deciliter száraz vagy félédes fehérbor
3 deciliter tejszín
2 darab tojássárgája
2 darab alma
3 dekagramm vaj
1 rúd fahéj
1 csillagánizs
2-3 gerezd narancs
1-2 evőkanál keményítő
egy csipet só
Ízlés szerinti mennyiségű cukor
Elkészítés
Három deci vízben felrakjuk főni a fahéjat a csillagánizzsal, egy csipet sóval és a naranccsal. Forraljuk egy kicsit, majd kidobjuk belőle a gyümölcsöt és a fűszereket. A forró léhez hozzáöntjük a bort, majd az így kapott elegyet forrásig melegítjük. Egy tálban a keményítőt csomómentesre keverjük némi víz hozzáadásával. Finom mozdulatokkal, lassan besűrítjük vele a levest.
Egy másik tálban a tejszínt kikavarjuk a két tojássárgájával, és ezt is hozzáöntjük az alapléhez. Abbahagyjuk a forralást (nehogy kicsapódjon a tojás), és lassan jól összemelegítjük az ízeket. (A leves elkészítése 25 percet vesz igénybe.) Ha szükséges, sóval és ízlés szerint cukorral ízesítjük.
Az almákat megmossuk, keresztben felkarikázzuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, és átsütjük rajta az almákat, melyeket később levesbetétként használunk. A kész ételt forrón tálaljuk.