Gyertyagyújtás

2021.10.09. 19:44

Egyetlen ember hat másik életét mentheti meg

Mozgással, faültetéssel és országszerte fáklyás sétával ünneplik a szervátültetettek a szervdonáció és transzplantáció világnapját.

Fotó: Kiss Annamarie

Október második szombatján, a szervdonáció és transzplantáció Európa- és világnapján az Északkelet-Magyarországon működő Szervátültetettek „vitéz Váry Sándor” Egyesülete (SZvVSE) a debreceni Kossuth téren, illetve Nyírbogáton tartott esti gyertyagyújtással hívta fel a figyelmet a donáció és az ezzel kapcsolatos megfelelő kommunikáció, tájékoztatás fontosságára. A szervezet a Magyar Szervátültetettek Szövetségének (MSZSZ) Millió lépés az életért elnevezésű programjához csatlakozott.

Magyarországon 2007 óta emlékeznek meg a szervdonáció és transzplantáció napjáról. Az MSZSZ arra emlékeztet, bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy életét csak szervátültetéssel lehet megmenteni. Vagy előállhat az a tragikus helyzet, hogy hozzátartozóján már nem tudnak az orvosok segíteni, de szervei még életképesek.

Egyetlen donor akár hat ember életét is megmentheti.

Az október 9-én országszerte megtartott rendezvények lehetőséget nyújtottak arra is, hogy a szervátültetett emberek hálájukat és tiszteletüket fejezzék ki a szervdonoroknak és családtagjaiknak, szolidaritásukat a szervátültetésre váró betegek és családtagjaik iránt, valamint köszönetüket az egészségügyi dolgozóknak.

Balogh László János, a debreceni székhelyű SZvVSE elnökének tájékoztatása szerint megyénkben közel 200 vesetranszplantált és további 50-60 egyéb szervátültetett ember élhet. Országosan mintegy 5100 a szervátültetettek száma. A rendezvényt minden évben megtartják, tavaly sem marad el, megfelelő járványügyi intézkedések mellett régiónkban nyolcvanan vettek részt rajta.

– A transzplantációval alapvető életmódbeli változás jár együtt. Amellett, hogy szigorúan szabályozott gyógyszerezést kell betartani, ahol elő van írva az is, milyen dózist, mikor kell bevenni, sokan talán nem gondolják, hogy többek közt a táplálkozás is meghatározott. Diétázni kell, bár nem egyformán, a problémás szervtől függően állapítja meg az orvos, ki mit ehet és mit nem. A transzplantáltaknál általában vannak krónikus, társult betegségek, ezek is korlátozhatják az ételfogyasztást. A speciális étrend gyakran jelentős anyagi terhet róhat az érintettekre – mutatott rá Balogh László János.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában