Bennük van a jövő!

2021.09.25. 12:45

Gyereket a magasba! Újabb rekordkísérlet Debrecenben – fotókkal

Negyedik alkalommal emelték magasba csöppségeiket a lelkes szülők.

Fotó: Kiss Annamarie

Az első Gyereket a magasba rendezvényt 2018-ban hirdették, az országos programhoz az elmúlt évek alatt több mint harminc város csatlakozott.

Idén semmi nem állta útját, hogy személyes jelenléttel, együtt ünnepelhessenek a családok. A tavalyi évben a koronavírus-járvány megakadályozta ezt, a rendezvény ugyanakkor nem maradt el: a szülők online csatlakozhattak a kezdeményezéshez.

Debrecenben a szervezők most több mint harminc programmal várták a családokat a Régi Városháza udvarán. A kézműves standoknál egyebek mellett a szezonra hangolódva őszi termésekkel díszítve készíthettek emléket a kicsik, de ügyességi játékokat is kipróbálhattak és zenés-táncos produkciók is színesítették a napot. A finom falatok sem maradtak el, többek között illatos péksüteményeket, minőségi, kézműves sajtokat és frissen préselt mustot is kortyolhattak a helyszínre látogatók.

Barcsa Lajos alpolgármester | Fotó: Kiss Annamarie

Segítik a családokat

Barcsa Lajos alpolgármester a helyszínen köszöntötte a jelenlévőket. Azt mondta, Debrecen számára a családok jelentik a jövőt. Kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben a megyeszékhelyen a családok és a gyermekek fókuszba kerültek.

„2010-hez képest 61 százalékkal nőtt a házasságkötések száma, a gyermekszületések száma pedig 9 százalékkal növekedett.”

Azt gondolom, hogy ez nagy boldogság számunkra, városvezetők számára, hiszen azt jelenti, hogy Debrecen növekvő város, ezáltal pedig a jövő városa – mondta. Hozzátette, a növekvő igényeknek eleget téve a városvezetés segíti a családokat. Szavai szerint az intézmények fejlesztése is a gyermekek megfelelő ellátását biztosítja. Elmondta, a város 12 bölcsődéjében 1164 férőhely várja a legkisebbeket, 33 óvodai intézményében pedig 6000 gyermeket tudnak fogadni.

„Büszkék vagyunk arra is, hogy az óvodáinknak a kétharmadát az elmúlt években felújítottuk”

– fűzte hozzá.

Dobos Zita szervező | Fotó: Kiss Annamarie

– A Három Királyfi Három Királylány Alapítvány célja, hogy a tervezett és kívánt gyermekek megszülessenek, ezzel a programmal pedig megünnepeljük mindezt. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a gyermek örök érték, és hogy családban élni jó – erről már Dobos Zita szervező beszélt. Két éve világrekord dőlt meg hazánkban, hiszen akkor országszerte összesen tízezer gyermeket emeltek a magasba egyidőben. A csatlakozó vidéki városok közül a cívisvárosi rendezvényen emelték fel legtöbben a csemetéiket. A szervező bízik benne, hogy a rekord idén sem maradt el.

A Piac utca 11 óra előtt néhány perccel még a gólyalábasoktól volt hangos, ők invitálták a járókelőket a rendezvény helyszínére, hogy ott, amikor egészet üt az óra, minél több gyermek emelkedhessen a magasba. Nem volt nehéz dolguk, az udvar szinte zsúfolásig megtelt. A lelkes szülők és csemetéik izgatottan várták a pillanatot, együtt közösen számoltak vissza az utolsó másodpercekben.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában