Családi vállalkozás

2021.08.02. 14:00

Szinte tudományként művelik Jónásék a lángossütést

Harminchárom év tapasztalatával készül a strandok kedvenc étele.

20210728 Debrecen Fotó: Kovács Péter KP Hajdú-Bihari Napló HBN A Jónás család már több, mint 30 foglalkozik lángos sütéssel, ennek a tudománynak a rejtelmeibe engedtek egy kis betekintést Képen: Jónás Géza édesapa Jónás Éva - unoka Jónás Tamás - cégalapító, nagypapa, édesapa

Fotó: Kovács Péter

Egy csobbanás a medencében, napozás a nyug­ágyon és a vízpartok, strandok kötelező eleme: lángos a kézben. A jellegzetes, kerek formájáról ismert, többnyire sós étel évtizedek óta letaszíthatatlan a nyári menüsor csúcsáról. Feltéttől függően több száz típusa létezik, a Napló utánajárt, mi a titka a lángos népszerűségének, és mire kell figyelni, ha sütésre adnánk a fejünket.

Csak a klasszikus

Jónás Géza futballistaként szenvedett súlyos sérülést, így egy véletlen sodorta a lángosok világába. Elmondása szerint a feleségének köszönheti, hogy anno belekezdtek vállalkozásukba.

Mára – harminchárom év tapasztalattal a hátuk mögött – Balmazújvárosban és Debrecenben is jelen vannak, családjával pedig igazi szakértőivé váltak a lángossütésnek.

A képen Jónás Géza, a Jónás Lángos egyik alapítója | Fotó: Kovács Péter

– Egy osztrák szerződés előtt állva keresztszalag-szakadást szenvedtem. A feleségem azonban nem ijedt meg, a jövőnkre koncentrált, és az ő hathatós közreműködésével az akkori Macsi-Balcsin vettünk egy lángossütő helyet. 1988-at írtunk, abban az időben 5-6 ezer ember látogatta hétvégente a tófürdőt, így gyorsan bele kellett tanulnunk a feladatokba. Azóta a családom több tagja csatlakozott hozzánk, a lányom és a fiam viszi tovább örökségünket, csodálatos munkatársakkal az oldalukon – emelte ki a lángossütő, hozzátéve, a magyarok többsége régóta a klasszikus verziók rabja, a külföldiek azonban néha egészen extrém feltétekkel fogyasztják a lángost. – Ez vitán felül egy magyar ételnek számít. Sokan mind a mai napig a klasszikus verziót preferálják, de a puszta lángos (fokhagymával, baconnel, hagymával, sajttal, tejföllel) vagy a gíroszlángos is egyre népszerűbb, sőt már lángosburger is létezik. Tapasztalataim szerint a hölgyek inkább a sajtos-tejfölös ízeket kedvelik. Ami meglepetésként ért már a kezdetekben is, a turisták nem mindennapi kívánságai: a belgák, hollandok, németek például barackdzsemmel fogyasztották, de van, aki a nutellás verziót sem veti meg.

Jónás Géza és lánya, Éva | Fotó: Kovács Péter

Alapos előkészületek

A hatvannégy éves szakember szerint igazi strandétel a lángos, melynek elkészítésénél rengeteg apró tényezőre kell odafigyelni. – Amikor valaki kimegy strandolni, a legjobb választás egy kézben fogyasztható, finom lángos, amivel nyugodtan a partra, a medence mellé is ki lehet ülni. Mivel laktató ételről beszélünk, fontos, hogy jó állaga legyen. Ahogy a feleségem szokta mondani: a kezünkben kell érezni a megfelelő alapot. Sokan géppel készítik ugyanis a tésztát, de a kézzel készült verzió sokkal könnyebb, ínycsiklandóbb. A gyúrás, a jó megmunkálás pedig türelem és kitartás kérdése, hiszen egy nagyobb adaghoz 15-16 kg liszt, víz, illetve egyéb alapanyagok is szükségesek. Azt vallom, minőségi hozzávalók nélkül felesleges belekezdeni.

Továbbá rengeteget számít a kelesztés, a sütéskor pedig az olaj aktuális hőfoka. Ha túl alacsony, megszívja magát a lángos, ha túl magas, könnyen odaéghet.

Harminchárom év távlatából elmondhatom, ez szinte már tudomány

– emelte ki Jónás Géza, aki szerint a lángos egy univerzális étel, szinte akármilyen feltéttel fogyasztható, a magyarok többsége azonban még mindig a fokhagymás verzió felé húz. Természetesen a fokhagyma koncentrációja, az úgynevezett „turmix” – amivel a szósz készül – is meghatározó, erről azonban – lévén családi titok – nem mesélt többet lapunknak.

Péter Szabolcs

Jónás Géza és fia, Tamás | Fotó: Kovács Péter

Borítókép: Jónás Géza (bal oldalon) lánya, Éva, valamint fia, Tamás is eltanulta a jó lángos titkát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában