campus fesztivál 2021

2021.07.23. 20:25

Miniszteri beszélgetés a Campuson: Palkovics Lászlóval találkozhattak az érdeklődők

Az innováció, a kutatás elősegítése és a Debreceni Egyetem közeljövőben várható fejlesztéséről is szó esett azon a pódiumbeszélgetésen, melyen többek között Palkovics László innovációs és technológiai miniszter vett részt a Campus Fesztiválon.

Innovációs és vállalkozásorientált tudásátadás a DE-n - beszélgetés (Palkovics László, Bács Zoltán és Ascsillán Endre)

Fotó: Kovács Péter

A pénteki Egyetem téri kötetlen beszélgetés során többek között szóba került a résztvevők múltja, egykori motivációik is. Palkovics László elmondta, 20 évvel ezelőtt nem gondolta, hogy egyszer miniszter lesz, mérnökként a kutatás része lett az életének, de mellette megmaradt az oktatás és az ipari karrier is. Megjegyezte, mindez azt mutatja, aki mérnökként végez, alkalmas sok mindenre, például miniszter is tud lenni. Szilvássy Zoltán már 8 éve a Debreceni Egyetem rektora, szóba került, miként került Debrecenbe. Mint mondta, azt látta a városban, hogy itt bizonyos iparágak, például a gyógyszeripar koncentráltabban vannak jelen, mint bárhol máshol.

– Barátkozásokkal és az iparági sajátosságokkal megspékelve kialakult egy olyan sajátos közösség, ami a tudományt, az ipart, az önkormányzatot egyaránt magába foglalta. Aki három lábon áll, az stabilan áll – vallja a rektor, aki szerint a Debreceni Egyetem egyik legnagyobb versenyelőnye az iparral összefonódott multidiszciplinaritása. Bács Zoltán kancellár elmondta, már 20 évvel ezelőtt is biztos volt abban, hogy Campus Fesztivált fognak szervezni. – Azokban a pozíciókban, ahol lehettem eddig az egyetemen, tudtam képviselni azt, hogy az egyetem nemcsak szakmai, hanem élettér is – véli.

Ascsillán Endre, a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI) igazgatója, a GE alelnöke az intézet létrejötte kapcsán elmondta, az egyetemnél alkalmasabb ökoszisztéma nincs a tehetséggondozásra. Felidézte, évekkel ezelőtt a jogszabály már lehetővé tette, hogy mesteroktatók kerüljenek be a felsőoktatási rendszerbe, olyanok, akik egyébként mindennapjaikat az ipari vállalati oldalon töltik el. Mint mondta, a mesteroktatóik a gyakorlati tapasztalatok megosztásában tudnak segíteni a hallgatóinknak.

Volt szó többek között a szabadalom, az innováció és az ipari fejlesztés kapcsolatáról is. Ascsillán Endre kiemelte, a MÜZLI-ben abban adnak segítséget a fiataloknak, hogy az ötleteikből szabadalmat és vállalkozást csináljanak. Szó esett a Science Park fejlesztése, valamint a Nemzeti Oltóanyaggyár is, ami 2022 végén már koronavírus elleni vakcinát fog gyártani. Palkovics László emlékeztetett arra, a koronavírus rávilágított arra, hogy nem volt itthon elég gumikesztyű, maszk, nem volt vakcina, de nagyon gyors szándékok jelentek meg az egyetemeken és olyan kutatás-fejlesztési projektekkel jelentkeztek, amelyekkel ezek a hiányok leküzdhetők. A Debreceni Egyetem perspektívájáról a miniszter elmondta, mivel az állami gyeplő lekerül az egyetem nyakáról, nem államháztartási intézményként kell működnie, hanem magától eldöntheti, milyen lesz a jövője.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában