Campus Fesztivál 2021

2021.07.23. 18:56

Kacsaburger és kiflibe töltött pörkölt: a Campus 5 legkülönlegesebb étele

Nyálcsorgató gasztronómiai kalandokkal kecsegtet a négynapos nagyerdei mulatság.

Fotó: HAON, MP

A bezártság hosszú hónapjai után szinte libabőrös lesz az ember, amikor meglátja a sokadalmat és meghallja az ismerősen lüktető ritmust: tavaly halálra ítélték a korlátozások, de idén feltámadt a Campus Fesztivál! Bár csak védettségi igazolvánnyal és esti érkezés esetén némi sorban állás árán, de hamisítatlan fesztiválhangulatnak lehetünk részesei, melyről többek között kedvenc hazai zenekaraink gondoskodnak. A hasunkról pedig a hős büfések, akik a nyári meleg ellenére serényen dolgoznak az izzó szén és sistergő olaj felett, hogy egyetlen fesztiválozó se maradjon éhen. Az illatok addig csiklandozták az orrunkat, hogy végül felkerekedtünk és feltérképeztük az ételkínálatot. A megszokott fogásokon túl több helyen extra csábítás áldozatai lettünk, az eredményt az alábbi lista formájában a kedves olvasóval is megosztjuk. Íme öt kaja, amit szívből ajánlunk minden campusozónak!

1. Gulyásbomba

Fotó: HAON

A kifli és a pörkölt régóta jó barátok, ám egy ötletes fúziónak köszönhetően jó ideje még szorosabb kapcsolatot ápolnak: már a street food műfajában is hódítanak. A bomba néhány évvel ezelőtt Ponyiczky László ötlete nyomán robbant, és azóta az ország több pontján, egyebek mellett Debrecenben is kínálják. A tradicionális magyar konyha utcai verzióját a Campus Fesztivál látogatói is megkóstolhatják, méghozzá többféle ízesítésben.

– Csirkéből, sertésből és marhából készült pörköltek közül választhatnak a vendégek, de gondoltunk a vegetáriánusokra is, hiszen létezik a Gulyásbombának egy lecsós változata, ami kizárólag növényi összetevőkből, olívaolaj hozzáadásával készül. Az ételt úgy készítjük elő, mint a hagyományos hot dogot, vagyis üreget vájunk a kifli belsejébe, de virsli helyett pörkölttel töltjük meg – válaszolta kérdésünkre a pult mögött szorgoskodó Horváth Barbara. – Annak is kedvében tudunk járni, aki szereti az erőspaprikát, hiszen csípős kiflit is árulunk – tette hozzá a másik vendéglátós, Vona Géza.

Fotó: HAON

Amikor hagyományos magyar ételt fogyasztunk, rendszerint bográcsban rotyog a tunkolnivaló, de ebben az esetben szó sincs ilyesmiről. A pörkölt és a lecsó ugyanis – a kenőmájashoz hasonlóan – zacskós kiszerelésbe adagolva várja, hogy belekerüljön a friss kiflibe.

Fotó: HAON

A nagyétkűek kipróbálhatják a Nagygömböc nevű fogást is, ami tulajdonképpen a Gulyásbomba nagytesója, hiszen kétféle töltet, egy lecsós és egy húsos verzió is elfér benne. A pörkölt mellé természetesen jár a savanyúság, amihez a kifli levágott végébe töltve, teljesen hulladékmentesen jutunk hozzá.

2. Kacsaburger, fekete zsemle

Az ínyencek nem tudnak szó nélkül elmenni a kézműves hamburgereket kínáló standok előtt. Az idei felhozatalban az egyik legkülönlegesebb fogás a kacsa hamburger. A különlegességre egy hajdúnánási portékákat kínáló büfénél figyeltünk fel, de koránt sem ez az egyetlen speciális harapnivaló az étlapon, hiszen ugyanitt szürkemarha húsából készült húspogácsát és fekete színű, tintahal tintával színezett hamburgerzsemlét is fogyaszthatunk.

Fotó: HAON

Az újdonságok azok számára sem maradnak el, akik ragaszkodnak a marhahúshoz és a hamburger klasszikus változataihoz. Az angus marha húsának felhasználása nemrégiben kezdett terjedni a cívisvárosi vendéglátásban. A kiváló minőségű marhahúst a napokban a Campus Fesztivál látogatói is megízlelhetik az egyik belvárosi étterem kitelepült egységénél.

Fotó: HAON

– Alapvetően kevés fogást kínálunk, de azokat gyorsan el tudjuk készíteni és változatlan minőségben. A sima hamburgerünkbe egy 20 dkg-os húspogácsa kerül, bucival és egyebekkel együtt körülbelül 25 dkg-os étel lesz belőle. A dupla húsos tetemes súlyú, fél kg-os adag. A fesztivál első napján máris akadt egy úriember, aki úgy gondolta, hogy elég éhes a dupla húshoz, de végül alulmaradt: több mint húsz percen át küzdött vele – mesélte mosolyogva Drága István, aki ottjártunkkor éppen négy étvágygerjesztő hambi összeállításán dolgozott.

3. Fagyival spékelt örök klasszikus

Magyar Bence | Fotó: HAON

Visszakanyarodva a klasszikusokhoz kipróbáltuk Jancsi bácsi kürtőskalácsait is, hiszen a sok sós után jól csúszik az édes. – A kürtőskalácsaink tejmentesek és tojást sem tartalmaznak. Sok laktózérzékeny vendég kérdezi, hogy van-e bennük tejszármazék, de szerencsére a kedvükben tudunk járni. Nagyon népszerű a málnás és az örök klasszikus fahéjas változat. A legkülönlegesebb a fagyival töltött kürtőskalács. Ami szintén nem mindennapi, hogy míg mások általában elektromos hevítőkkel készítik, mi faszénen sütjük a termékeinket, ami jelentősen növeli az ízélményt – osztotta meg portálunkkal Magyar Bence, akit nem csak a nyári időjárás, de az izzó faszén is alaposan megizzaszt, miközben ügyesen forgatja a csábítóan szép kürtőskalácsokat.

4. Nyalánkságok Izraelből

Gasztrotúránk vége felé, jócskán teli hassal bukkantunk rá arra a büféskocsira, ami kis túlzással élve a húsmentesen étkezők mennyországa lehet. Csendes Attila, egy ismert belvárosi kávézó tulajdonosa hiánypótló menüvel és vendégszerető konyhai stábbal érkezett a fesztiválra, ahol kedvenc fekete nedűnk mellett egészséges és mutatós finomságokkal várja az éhes bulizókat.

Fotó: Molnár Péter

– A közel-keleti gasztronómia adja a konyhánk fő profilját. Vegetáriánus ételeket árulunk, a legfontosabb alapanyagunk a csicseriborsó. Humusztálakat készítünk, amit falafellel és savanyúságokkal tálalunk. Izraelből szerezzük be az alapanyagokat: sós uborkát, magozott olívát, hatalmas, ruganyos pitát, az autentikus fajtát, nem pedig azt, amit Magyarországon megszokhattak az emberek. Továbbá sabich tálat is árulunk, amelynek a lelkét a sült padlizsán és lila káposzta adja és szintén humusz az alapja. Egy olyan szegmensét hoztuk el a gasztronómiának, ami eddig ilyen koncentrált formában nem volt elérhető Debrecenben. Jelenleg összesen négyféle ételünk van, később szeretnénk bővíteni a repertoárt egy Vega Beach Burger fantázianevű, csicseriborsó alapú hamburgerrel – avatott be a tervükbe.

5. Régies és újságos

Ezt hirdeti annak a bódénak a cégére, ahol ínycsiklandozó és szokatlan formát öltött lepcsánkák indítják be az éhes vendég nyálelválasztását. A szlogen némi magyarázatra szorult, amelyben a mosolygós vendéglátós, Balogh Ágnes volt segítségünkre.

– Régies, mert a lepcsánka egy nagyon régi, tót eredetű étel. Volt egy vendéglőnk, ahol árultunk lepcsánkát. Kezdetben csak négyfélét (natúr, sajtos, tejfölös és sajtos-tejfölös) készítettünk, ám akkortájt, amikor a street food betört a piacra, már azon törtük a fejünket, hogy miként lehetne megújítani a sokak által kedvelt harapnivalót. Végül kidolgoztunk és szabadalmaztattunk egy új technikát, amelynek lényege, hogy nem a frissen összeállított masszából dolgozunk, hanem a saját kis üzemünkben előre legyártjuk a lepcsánkát, és már a kész termékkel érkezünk a rendezvényre. Az újítás részünkről tehát elsősorban a technológiában rejlik. Lepcsánkát egyébként bárki tud sütni, számtalan különböző receptje létezik, de mi maradtunk a klasszikusnál: reszelt, nyers krumpliból, fokhagymából és lisztből állítjuk össze, sóval és borssal ízesítjük – avatott be. Amikor elkezdtek kisebb-nagyobb rendezvényekre kitelepülni, Ágnesék egyre több ötlettel álltak elő, hogy feldobják a megszokott ízesítést. Így került a lepcsánkára lilahagyma, kapor, csípős paprika, majd utóbb húsfélék – sonka és füstöltkolbász-karika is.

Fotó: Molnár Péter

Végül megszületett a legnépszerűbb termékük, a Tócsni-Tölcsni, ami egy tölcsérré formázott lepcsánkát takar. Ezt megtöltik friss salátával, majd öntettel, két szál debreceni kolbásszal (bár kérhető vegetáriánus változat is) és a tetején sajttal „tálalnak” egy csinos, újságpapír dizájnnal ellátott csomagolásban – ezen a ponton pedig máris értelmet nyer az „újságos” kifejezés. – Egyrészt újdonságot takar, másrészt az újságpapírszerű csomagolással egy kis csavart csempésztünk a jelentésébe – osztotta meg Balogh Ágnes. Hozzátette, később ki szeretne fejleszteni egy lisztmentes receptet is, hogy a lisztérzékeny vendégeket is jóllakathassa.

Vadász-Tari Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában