kosárfonás

2021.07.02. 21:43

Csodákat alkot a derecskei család

Szatmári Ferenc fiatal korában szerette meg a vessző illatát, onnantól nem volt visszaút.

Fotó: Bihari Népművészeti Egyesület-archív

Hajdú-Biharban is több évszázados múltra vezethető vissza a kosárfonás hagyománya. Az alföldi tájak vízjárta, mocsaras talajának jellegzetes háziipara volt a vesszőfonás, amelyet néhányan még a mai napig is művelnek. Szatmári Ferenc és családja munkásságát jól ismerik és tisztelik is a helybéliek. Nem csoda, hiszen több évtizede foglalkoznak a ritka mesterséggel, tanítva is azt. A Napló a sokat tapasztalt mesterrel beszélgetett.

Gyermekei is bekapcsolódtak

Mint megtudtuk, még kisgyerekkorában leste el a vesszőfonás alapjait Szatmári Ferenc, noha bevallása szerint nem komoly szándékkal. – Több olyan család is élt a nagyszüleim környékén, akik főállásban kosárkészítésből éltek, és mivel abban az időben még minden házhoz be lehetett járni a településen, ezt kihasználva gyűjtöttem az ismereteket, bár akkor nem gondoltam, hogy ezt valaha hasznosítani fogom – mondta. Bár fiatal éveiben másfelé sodorta a sors, a kézügyességének mindenütt hasznát vette. Nem is kellett hozzá sok idő, míg végül visszatért a természetes anyaghoz.

Fotó: Bihari Népművészeti Egyesület-archív

– Idő közben megnősültem, a feleségem megtanulta tőlem, így ketten fejlesztettük tovább azt a technikát, amit gyerekként ellestem. Olyan termékeket hoztunk és hozunk létre a mai napig, amelyek képviselik a népi motívumokat, de ugyanakkor a mai kor igényeit is kielégítik – tette hozzá a kosarak mellett egyedi babakocsikat, szekrénysorokat és ülőgarnitúrákat is készítő mester.

Nemhiába emlegetik őket kézművescsaládként, ugyanis Szatmári Ferenc lánya és fia szintén kiveszi a részét a családi vállalkozásból. – A lányom főként az értékesítéssel foglalkozik, míg a fiam a termékek készítésében is besegít. Ő már fiatalon elnyerte munkáival a népi iparművész és a Népművészet Ifjú Mestere címeket is – büszkélkedett. A Szatmári család a szakma és a népművészet megbecsült és közismert tagjai, rendszeresen részt vesznek különböző rendezvényeken, kiállításokon, pályázatokon, és múzeumok megrendelésére is készítenek műtárgymásolatokat. Tevékenységüket számtalan elismeréssel és díjjal jutalmazták már, közülük az Országos Népművészeti Kiállítás arany oklevelét emelte ki a mester, amelyet már háromszor is megkaptak. Szatmári Ferenc elmondása szerint szeretetteljes hátteret biztosít számukra a Bihari Népművészeti Egyesület és a Derecskei Kézműves Kör is, amelyekkel szintén jelentős eredményeket értek el.

Fotó: Bihari Népművészeti Egyesület-archív

Még koránt sincs vége

Az értékteremtés mellett a tudás továbbadása is a terveik között szerepel. – Amellett, hogy főállásban gyártjuk a termékeket, több intézményben is tanítunk, valamint gyerek- és felnőtt-táborok és szakkörök vezetésében is részt veszünk. Örömmel tölt el, hogy ma már több mint ezer egykori tanítványunk dolgozik az ország különböző részein – fogalmazott a kézműves, akitől a jótékonyság sem áll távol, ugyanis cirokseprű-készítést tanít értelmi sérült embereknek is.

Tervezi-e abbahagyni a mesterséget a 69 éves Szatmári Ferenc? Egy kicsit sem. – Aki egyszer megszereti a vesszőnek a csersavas illatát, nem tudja abbahagyni a vele való foglalkozást. Ez állandó kihívás, alkotótevékenység. A mai napig lenyűgöz, hogy amikor a kezünkbe vesszük a vesszőt, még nem tudjuk, hogy pontosan mi lesz belőle – zárta gondolatait.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában