Vérbeli pecás

2021.07.15. 14:53

A vadvizeket kedveli a bihardancsházi ifj. Balku Tamás

A hajnali napfelkelte a vizek partján, éjszaki horgászat élményei. Ezek a horgászat legizgalmasabb részei.

Forrás: ifj. Balku Tamás

Vannak, akik a legszebb szabadidő sportnak tartják. Gyermekkorban is sok kisgyerek álma lesz a horgászat. Így történt ez a Bihardancsházán élő ifj. Balku Tamással is. Négyéves kora óta a vizek szerelmese, életérzésévé vált a horgászat.

Fa bottal, négyévesen

– Hála az istennek nekem korán megadatott a lehetőség pecázni – emlékezik a 21 éves, agrár egyetemista ifj. Balku Tamás. Mint mondja, mióta az eszét tudja pecás. A falubelije Pócsi Gábor és édesapja már négyéves korában magukkal vitték a falut övező kanálisokhoz. Azóta ezt a hobby sportot műveli.

„Mára már nekem életérzéssé vált.”

Most már azért jobban tudok horgászni, mint kisgyerek koromban. A spicc botos módszerrel kezdtem. Ez egytagú botot jelentett, orsó nélkül. Kislegény koromban, emlékszem nagyon sok hal volt még itt a kanálisokban is.

– A múlt és ez évi járvány miatti veszélyhelyzetben nem volt egyszerű a horgászok élete sem. Sajnos az éjszakai horgászatot nem engedélyezték. Szerencsére, ez már a múlté… Én többnyire békéshalra, bojlis módszerrel horgászok. Általában magam készítette csalival horgászok, főtt magvakkal etetek, két bottal, eddig sikeresen.

Fotó: ifj. Balku Tamás

Sikeres fogások emlékei

Rendszeresen járok horgászni. Hetente mindig. Inkább éjszaka horgászom. A vadvizeket szeretem. A nagyrábéi horgászegyesület tagjaként elsősorban a Keleti főcsatornán horgászom. Ott vannak a versenyeink is. A Keletit vadvíznek tekintem, tudom, amit ott fogok az az én érdemem.

„Szinte éltet, hogy az ember horgászik és nem tudja mekkora hal akadhat a horgára.”

Nem nagyon preferálom a mesterséges etető anyagokat azonban van egy-kettő amelyik mégis hozzájárul a sikerhez. Főleg partól, de néha csónakból horgászom. A filing életemben a hajnali horgászat élménye. A korai reggeli, a friss kávé illata… Sokfelé eljárok horgászni az országban, még a Balatonra is. Hiszen az a legnagyobb vadvíz az országban. Horgászsikereim: négy éve 27,5 kilós amúr, 18, 2 kilós ponty, az idén 24, 14 és 8 kilós amúr fogása áll a siker listámon. Ezeket vad vízen fogtam, természetesen a nagy példányok visszakerültek éltető elemükbe. Mesterséges vizeken is értem el sikereket, azonban fele annyira sem vagyok büszke azokra, mint amiket élő vízen sikerült horogra csalnom. Általában barátokkal járok horgászni. Nagy öröm lenne számomra, ha barátnőmet is be tudnám vonni ebbe a nemes sportba. De egyelőre unalmasnak tartja ezt a sportot. De nem adom fel. Nagyon szeretem a halételeket, főzöm is. Kedvencem a harcsapaprikás. Talán a főzésnél már számíthatok kedvesemre is.

Van egy álmom

A horgászegyesületünkben nagyon sok tag van, talán többen is mint százan. Ezért van egy álmom. Mi lenne, ha Bihardancsházának is lenne egy horgász tava? Igaz, hogy falunkból most talán tíz horgászról tudok, de biztosan lenne utánpótlás. Van egy 3,5 hektáros terület a szabadidő központunkkal szemben, jóléti tavat lehetne belőle létesíteni. A közelében van a Sárréti csatorna, onnan a vízellátását meg

lehetne oldani. Egyszer tó volt ez a terület, csak kiszáradt. Mint vidékfejlesztéssel kapcsolatosan tanuló egyetemistát foglalkoztat ez a gondolat. Talán a település Önkormányzata talál valamilyen pályázati lehetőséget, és milyen szép is lenne, ha a falunk mai gyerekei már falujukban, saját tó partján, helyben pecázva vakációzhatnának.

Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában