hasznos lehet!

2021.06.15. 10:58

Itt a grillszezon, mesterek mondják el a legjobb tippeket

Nyáron a húsok közül inkább csirkét és halat próbáljunk meg fogyasztani.

Végre elérkezett a jó idő, ami egyet jelent azzal, hogy indulhat a grillszezon! Nincs is annál kellemesebb időtöltés, mint amikor összegyűl a család apraja-nagyja, hogy elkészítsék az idei szezon első finom fogását – amely sokaknál a grillételt jelenti. Igen ám, viszont nem mindenki mondhatja el magáról, hogy ő a konyha királya, ezért megkerestük Zákány Dániel séfet és Nagy Bence pitmastert (a barbecue-zás és a füst mestere), s elmondták, milyen húsokat válasszunk sütögetéshez.

„Mivel igen meleg az időjárás, próbáljunk eltekinteni a nehéz fogásoktól. Inkább a zsenge, könnyen emészthető húsok felé mozduljunk el, és ehhez idomuljon a köret is.”

Amennyiben ezt nem tudjuk megállni, a másik trükk, ha bő folyadékkal együtt fogyasztjuk az ételeket, vagy csak annak a felét szedjük ki magunknak, mint amit kigondoltunk. Esetleg, többször együnk keveset, így elnyújtva telítődik a gyomrunk. Húsok közül csirkét és halakat próbáljunk meg inkább fogyasztani a nyári időszakban. Viszont ha szeretjük és bírjuk is a nehezebb fogásokat, akkor ne fogjuk vissza magunkat. Jöhet a tarjaszeletek és a marhasteakek határtalan világa. És persze a BBQ-fogásokat se felejtsük el! – sorolták.

Bátran kísérletezzünk!

Sok esetben felvetődik a kérdés: pácoljunk vagy fűszerezzünk? A két fogalom ugyanaz, mégis eltér. – A pácolást általában nedvesen értik az emberek, a sütés előtt pár órával akár egy éjszakával, a fűszerezés pedig szárazon történik, és sütés előtt pár perccel. A bolti pácok sem rosszak, könnyen megúszhatjuk a hirtelen jött vendégsereget vele, azonban inkább próbálgassuk a saját ízlésünket felfedezni. Kísérletezzünk bátran, hiszen minden egyes alkalommal tudunk majd újabb ízt megismerni. Ezért részesítjük előnyben mi is a saját kezünk által készített fűszereket – mondta a séf.

Nagy Bence (balra) és Zákány Dániel | Fotó: Ákos Ádám-archív

Választ kaptunk arra is, miben másak a csonttartalmú húsok. – A csontján sült húsok mindig finomabbak. Más ízanyagok oldódnak ki a sülés közben. Gondoljunk csak a velős csontra a levesekben! Ha nemrég kezdtünk neki a grillezésnek, ne a legnagyobb és legbonyolultabb húsokkal kezdjünk. Hozzuk meg a saját kedvünket! Szépen lassan és fokozatosan építsük fel a grillezést. Kezdjük például a kolbászfélékkel, próbálkozzunk elsőnek alacsony hőmérsékleten, 120-160 Celsius-fokon. Majd jöhetnek a könnyebb, szeletre vágott vagy kisebb egész húsok (csirke, sertés), sütésük 150-200 Celsius-fokon ideális. Magabiztos grillezők már bátrabban elővehetik a hűtőből a legértékesebb, legszaftosabb alapanyagaikat, és 200-350 Celsius-fokos sütőben mutathatják meg tudásukat a vendégeiknek. Természetesen ezek a praktikák nincsenek kőbe vésve. Fontos, hogy mi magunk tapasztaljuk meg a tökéletes grillezés fortélyait – javasolta a pitmaster.

– A könnyed salátákkal sosem foghatunk mellé. Ezeket sok salátalevéllel, különböző színes zöldségekkel rakjuk össze. Külön egy ­vinaigrette-tel, így mindenki annyit szed magának, amennyit szeretne, és a salátánk sem fonnyad össze. Esetleg még a tejfölös, majonézes alapú saláták felé is elkanyarodhatunk. Tésztákkal, zöldségekkel. Itt is inkább próbáljuk meg a saját ízlésünket megtalálni. Köretnek mindig készítsünk még valamilyen mártást is, pecsenyelével, BBQ-szósszal, hollandi mártás­alappal. A grillezés csodálatos tudomány, adjuk meg a módját. Kísérletezzünk, és próbáljunk ki rengeteg alapanyagot. Majd ezeket kössük össze. Süssünk direkt és indirekt módon. Használjunk fahasábokat, a füstöt is kapja meg a húsunk. A hőfokokat próbáljuk inkább mérsékelt szinten használni, 150-250 Celsius-fok között, nehogy hirtelen túlsüljön a hús, és elvegye a kedvünket. Használjunk maghőmérőt, így folyamatosan tudjuk ellen­őrizni a húsok hőmérsékletét – osztották meg ötleteiket.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában