Ritkán látható jelenség

2021.05.31. 12:58

Meseszép szivárvány ragyogott Álmosd felett

Már lenyugvóban volt a Nap.

Forrás: Kiss Dávid

Ritkán adatik meg, hogy olyan szép kettős szivárványt pillanthat meg az ember, mint amit Álmosd felett láthattunk május 29-én, szombaton este fél nyolc körül. – A szivárvány optikai jelenség, a levegőben, a felhőkben lévő vízcseppeken a nap fénye fénytörést szenved. Esős, párás időben, amennyiben a Nap sugarai alacsony szögben érik a páraréteget fokozottan szép lesz a jelenség, gyakori a szivárványképződés.

Különösen szerencsés a helyzet akkor, amikor már lenyugvóban van a Nap és ráadásul a nyugati égtájon a felhőzet kicsit már feloszlóban van, és a napfény átkandikálhat rajta. A lenyugvó nappal szemben ilyenkor kialakulhat egy szép szivárvány, sőt, kettős szivárvány is. Ilyenkor szépen láthatjuk a részeire bontott színskálát: vörös, narancs, sárga, zöld, kék, indigó és ibolya színeket.

Fotó: Kiss Dávid

A szivárvány jelenségét legelőször al-Shirazi (1236–1311) perzsa asztrológus magyarázta és írta le, majd az ő egyik tanítványa, al-Farisi adott még pontosabb matematikai magyarázatot a kialakulására. A kép készítésekor (Álmosd, Kölcsey utca, a képen balra az egyik álmosdi kismúzeum épülete is látszik) többen jelen voltunk, jómagam pár szóban ismertettem a jelenséget, míg Kiss Dávid lelkesen fényképezte a jelenséget – tájékoztatta szerkesztőségünket Szoboszlai Endre, csillagász-ismeretterjesztő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában