Kitartás és türelem

2021.04.03. 15:30

Párizsi macaron „állította pályára” a tehetséges debreceni cukrászt

Élethű desszertek: állatokat, embereket vagy akár gépeket is alkot Tusz-Bakó Brigitta.

Tusz-Bakó Brigitta a bronz minősítést elnyert tortájának készítésekor | Fotó: Tusz-Bakó Brigitta-archív

Tusz-Bakó Brigitta 2018-ig vállalati bankár pozíció­ban dolgozott teljes állásban, majd munka mellett, már várandós kismamaként sajátította el a cukrászmesterséget. Néhány éve foglalkozik az extrém torták készítésével. Több versenyen megmérette már a tudását, legutóbb egy nemzetközi tortadekorációs versenyen vett részt, ahol bronz minősítéssel díjazta a zsűri a munkáját.

Tusz-Bakó Brigitta a bronz minősítést elnyert tortájának készítésekor | Fotó: Tusz-Bakó Brigitta-archív

– Mindig nagyon érdekelt ez a mesterség, és irigykedve néztem azokat, akik képesek finom és csodálatos tortákat, süteményeket készíteni. Szerettem volna én is ugyanígy alkotni, de korábban nem volt ehhez elég tudásom, mindössze az az alaptudásom volt, amit az édesanyámtól kaptam – mondta el Brigitta lapunknak, hozzátéve, a továbbképzésre való jelentkezéshez a végső elhatározást Párizs hozta meg. – Franciaországba mentünk kirándulni egy barátnőmmel, és az Eiffel-toronyban meglátogattunk egy cukrászdát. Ott macaront kóstoltam, és el is határoztam, hogy én is szeretnék ilyen csodát alkotni – mondta.

Folyamatos fejlődés

A debreceni cukrász számára – állítása szerint – az egyediség, a különlegesség és a minőség a legfontosabb. – Nagyon hosszú folyamat volt, amíg szert tettem olyan tudásra, amivel mindezt biztosítani tudom. Fontosnak tartom a folyamatos fejlődést, és úgy gondolom, az, aki komolyan a szakma elkötelezettje, az rászánja az idejét és a pénzét is a kiváló tanfolyamokra, továbbképzésekre, és felkeresi a tudásért azokat a szakembereket, akik külföldről hozzák házhoz a legújabb technológiákat.

„Ezt a szakmát nem lehet kitartás és türelem nélkül művelni, és a tehetség is elengedhetetlen a kézműves termékek készítéséhez.”

Vannak torták, amelyeket én magam sem tudnék megcsinálni tehetség nélkül, és olyan tortaelemek is akadnak, amelyeken több mint tíz órát dolgozom – mondta.

Brigitta a minőségi alapanyagokra esküszik, szerinte abban rejlik a torta lelke. – Ma már alapvetően vajjal, magas zsírtartalmú állati tejszínnel, fondanttal, belga csokoládéval és minőségi ételfestékekkel dolgozom. Ezek a minőségi alapanyagok drágák, egyenként több ezer forintba kerülnek, de ezekből valóban csodát lehet alkotni – hangsúlyozta.

Nincs két egyforma

A cukrász a változatosságra törekszik, és minden megrendelőjének egyedi tortát alkot.

„Számomra fontos, hogy mindenkinek a saját egyéniségéhez illő desszertet készítsek. Manapság szinte mindenhol tömegtermékekkel találkozunk, éppen ezért törekszem arra, hogy ne ezt a mintát kövessem.”

Ezenkívül jó látni, ahogy megörülnek a vendégek a tortának, amely a saját ízlésüknek megfelelően készült. A tortáim sokszor szobrokhoz hasonlítanak, élethűen ábrázolnak állatokat vagy autókat, esetleg embereket, ez már önmagában meghökkentő. Amikor a természetes formákhoz nyúlok – például egy cukor­virágot formázok meg –, akkor is arra törekszem, hogy az élethű legyen, de mindig úgy alakítom, hogy egyszeri legyen és megismételhetetlen. Régebben erős színeket alkalmaztam, túl is díszítettem a tortáimat, mára viszont több letisztult megjelenésű desszertet készítek. A visszafogottság persze most sem jellemző rám, és élvezem az önfeledt alkotást – mondta.

Megtudtuk, hogy manapság egyre inkább nyitottak az édesszájúak az extrém tortákra: a gyerekek az ismert mesefigurákra vagy járművekre vágynak, a felnőttek pedig a virágos elképzeléstől kezdve a táska formán át egészen a filmvásznon megismert karakterekig válogatnak.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában