újabb gyűjtemény

2021.04.07. 12:11

Az egykori, vidéki ízeket idézik meg a böszörményi nagymamák receptjei

Bemutatták a Civilek a Lakóhelyért Egyesület legújabb receptkönyvét.

Fotó: Matey István

Öt év eltelte után újabb receptkönyvet mutathatott be Hajdúböszörményben a Civilek a Lakóhelyért Egyesület. Az érintettek szűk körben, a járványügyi óvintézkedéseket betartva ismertették sajtótájékoztatón a kötet részleteit.

Fotó: Matey István

– Az első kötetünknek nagy sikere volt, összesen négy kiadást ért meg. Most – mivel régi igény volt rá – ismét összegyűjtöttük a számunkra legkedvesebb recepteket, és kötetbe foglaltuk őket. Volt miből ötletet merítenünk, hiszen mintegy 250 recept sorakozik a gyűjteményünkben, többek között családi recept­füzetek és múzeumi gyűjtések. A most megjelent könyvbe végül összesen 97 recept került, amelyek mind az egykori, vidéki ízeket idézik. Nagyon nehéz volt a választás, hiszen jobbnál jobb receptekből válogattunk. Fontosnak tartottuk, hogy olyan recepteket mutassunk be a közönségnek, amelyek őrzik a múltat, a hajdú életérzést, és amelyek alapanyagait bárki, országhatáron belül beszerezheti – mondta el a tájékoztatón dr. Nagy Imre, a Civilek a Lakóhelyért Egyesület elnöke.

Fotó: Matey István

Hozzátette: a régi ízek fel­elevenítésével ösztönözni kívánják a családokat arra, hogy a magasan feldolgozott élelmiszerek helyett inkább olyan ételeket fogyasszanak, amelyek táplálóak, hazai alapanyagokból készülnek és egészségesek.

Anyáról lányra száll

– A mezőgazdaság megtermeli a viszonylag jó minőségű alapanyagot, amiből minden család maga készíthetné el az ételeket. Fontosnak tartjuk, hogy a magyar emberek hazai termékeket vásároljanak és fogyasszanak, éppen ezért a kötetben szereplő recepteket is úgy válogattuk, hogy azok öt-hét, egyszerű, ismert alapanyagból álljanak össze – emelte ki az elnök. Az egyesület tagjai az első kötet ételeit az eredeti recept szerint elkészítették, majd sütési bemutatókon ismertették az érdeklődőkkel. Az elmúlt esztendőkben 40-60 bemutatót is tartottak évente. A járványhelyzet ellehetetlenítette ezt a hagyományt, ezért más megoldást kellett találniuk.

Fotó: Matey István

A sajtótájékoztatón részt vett az egyesület két sütőasszonya, Mirkóné Fehér Judit és Kocsis Gáborné is, akik elmondták: mivel az idei évben a koronavírus-járvány nem engedte meg a közös próbasütéseket, minden háziasszony a rá kiosztott 3-4 recept alapján a családjának készítette el, majd fotózta le a kötetbe kerülő finomságokat. – Ezek a sütemények többek között vajból, lisztből, tojásból, tejből és élesztőből készülnek. Egyszerű hozzávalók, mégis isteni finomságok készülhetnek belőlük – mondták a sütőasszonyok, hozzátéve, a titok a legfinomabb süteményekhez az, ha szívünk-lelkünk beleadjuk a munkába. – Azt látjuk, hogy manapság újra divatba jött az, hogy otthon sütnek-főznek a háziasszonyok, és ez nagyon jó irány. Fontosnak tartjuk, hogy a legértékesebb receptek anyáról lányokra szálljanak. Mi is ezt tesszük, minden tudásunkat továbbadjuk a jövő nemzedékének – tették hozzá.

BBI

Borítókép: Kocsis Gáborné (balról), dr. Nagy Imre egyesületi elnök és Mirkóné Fehér Judit a könyvvel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában