a cukrász megmondja

2021.03.22. 11:31

Manapság a mentes sütemények és torták egyre népszerűbbek az emberek körében

A glutén-, cukor- és fehérjementes sütemények táplálók és egészségesek.

A mentes édességek népszerűsége köszönhető annak, hogy egészségesek, s emellett megkímélik a fogyasztót a felesleges pluszkilóktól. Általánosságban a mentes édességek alatt a glutén-, a laktóz- és a cukormentes termékekre gondolunk, de van, aki emellett még tojásmentesen is étkezik. Ez az életmód elsőre bonyolultnak hangzik, pedig egyszerűbb, mint gondolnánk. Sokan azért kezdenek bele a mentes sütemények fogyasztásába, mert az állati eredetű tejterméktől egészségügyi panaszaik jelentkeznek, s ezek a finomságok növényi alapú tejtermékekből készülnek.

Kiss Virág szerint a mentes édességek sokkal jobbak, mint a hagyományosak | Fotó: Kiss Virág-archív

Kalóriamentes falatok

– A mentes sütemények elkészítése nem kerül több időbe, mint egy hagyományos. A sütési folyamatok mind ugyanazok, csak az alapanyagok teljesen mások – osztotta meg lapunkkal Kiss Virág cukrász. – A búzaliszt és minden, ami teljes kiőrlésű, glutént tartalmaz. Mivel a tápérték fontos, így nem ajánlott rizs- vagy zabliszteket használni. Leginkább mandulaliszt, kókuszliszt, kakaó és útifűmaghéj segítségével kell sütni – tette hozzá.

– Ha kellőképpen kreatívak vagyunk, bármit el tudunk készíteni mentesen a képviselőfánktól egészen a bejgliig – mesélte a cukrász. – Sokan nem is sejtenék, hogy menteset esznek, mivel ízről nem mindig lehet megállapítani. Akik a nagyon tömény cukros sütikhez vannak szokva, azok biztos fogják érezni a különbséget, de ez minden egyes terméknél eltérő. Azok, akik az egyszerű, de nagyszerű dolgok hívei, főként pitét készítsenek, ami lehet csokis, gyümölcsös vagy sajttortás is. Az alap mindig ugyanaz: a tésztát be kell kavarni, amit tojásból, kókusztejszínből, eritrit és stevia keverékéből, bambuszrostlisztből, útifűmaghéjból és egy csipetnyi sóból készítünk. Ezután kinyújtjuk a tésztát, be­lesimítjuk a piteformába, és elősütjük. Ebbe kerül íztől függően a krém, ami szintén pillanatok alatt elkészül – ismertette.

– A pohárkrémek szintén az egyszerű finomságok közé tartoznak, pár perc alatt elkészíthetők és finomak is. A málnás-csokishoz egy tábla minimum 85 százalékos cukormentes étcsokit és 100 milliliter kókusztejszínt összefőzünk egy kevés édesítővel és zselatinnal. Házi, cukormentes málnalekvárral felváltva rétegezve folytatjuk, majd friss málnadarabokkal és mentalevéllel díszítjük – fűzte hozzá.

Nassolhatunk tudatosan is

Egy mentes sütemény | Fotó: Kiss Virág-archív

A mentes sütemények sütéséhez nincs szükség búzalisztre, cukorra, kukoricakeményítőre, csokoládéra, chipsre, napraforgóolajra és semmilyen állati eredetű tejtermékre, mint a tej, a vaj, a joghurt vagy a kefir. Ezek mind csak felesleges kalóriabombák. – Az eritrit és a stevia a legjobb édesítőszer a cukor pótlására, de az emberek félnek a változástól, ezért nehezen jutnak el oda, hogy ezeket használják – emelte ki Kiss Virág cukrász. – A boltban célirányosan kell vásárolni, s a lisztes, a cukros vagy az édesség sorra be sem szabad tévedni. Ez nem azt jelenti, hogy nélkülözni kell bármit, elkészíthetjük magunknak is a nassolnivalót. Így mindenféle íz- és étvágyfokozót elkerülünk, hiszen tudjuk, hogy mi kerül az ételünkbe. Ha ez nem lenne elég, az esetek többségében sokkal finomabb ételeket és édességeket elő tudunk mi magunk állítani – hangsúlyozta.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában