hamarosan horgászhatnak

2021.03.12. 13:11

Csinosítják a tavaikat a szezon előtt

A nádvágás fontos téli művelet a horgásztavakon; Nádudvaron pedig a név is kötelez.

Fotó: Marján László

Társadalmi munkára invitálta a Sporthorgász Egyesület Nádudvar 1960 egyesületi tagjait Kiss Lajos tógazda a március eleji hideg napokon. Ahogy az aznapra összegyűlt maroknyi csapat tagjaitól megtudtuk, nagyjából minden évben ugyanaz a 10-15 fős keménymag aktivizálja magát az efféle önkéntes tevékenységekben. – Pedig már erre az évre több mint kétszáz engedélyt adott ki egyesületünk, ebből 89 ide, a nádudvari tavakra szól. Tételesen: 50 felnőtt, 16 gyerek, 10 ifjúsági és 13 sportjegy talált gazdára eddig 2021-re – teszi hozzá Juhász Sándor, a szervezet elnöke.

Tőle érdeklődtünk arról is: mi célt szolgál a tóparti nádasok learatása? Leginkább a tisztítás miatt végzik sporthorgászati szempontból, mivel a keresztbe nővő nádszálak egymást lenyomják, s a beleakadt horgot nehéz kiszedni közülük.

A nádat tetőfedésre, kerítéshez, szövet készítéshez használják általában, ám ők most a Nádudvari Nonprofit Kft.-től kölcsönkapott géppel összeszecskázzák, s nagy zsákokban összegyűjtik.

Csak a legnagyobb hidegben

A horgászok brigádokban munkálkodtak ott jártunkkor, az északi parton Fejes Attila és Vígh László duója munkája nyomán a levágott nádszálrendek, mint a könyvben a sorok, hevertek. Velük szemközt a már heverő növényt gyűjtötte össze Csegezi Jenő, Danka Ferenc és Váradi Lajos, s hordták azt Majoros Attila keze alá, aki az aprítógépet kezelte rendületlenül. Az állóvíz nyugati partján is serényen folyt a munka, népes csapat vette le lábáról az addig kackiásan álló vízben gyökerező növényi szálakat. Szorgoskodott ott: Fekete Tibor, Kiss Lajos, Hodák Tamás, Kárai László, Vigh László, Tasi Gábor és Hirzics Miklós is.

Hosszútávú céljuk, hogy a tó túlsó végén – a nád felszaporításával – kíméleti részt alakítsanak ki, ahol a halak háborítatlanul le tudnak ívni, s fejlődni.

A nádvágás hagyományosan téli tevékenység, mivel általában a befagyott vízről végzik azt. Idén, mint most már tavasz elejére kiderült, nem volt olyan hideg, hogy befagyhatott volna a tó felszíne. Ráadásul ez náluk amúgy is ritka itt a mostani akcióterületül szolgáló 1. számú horgásztónál, mivel egy kanálison keresztül az út túl oldalán lévő gyógyfürdő felől termálvíz is tölti a medret, így az csak igen ritka és nagy mínuszok idején tud annyira befagyni, hogy arra ember biztonsággal ráléphessen. Ez olyannyira kuriózum, hogy néhány éve az egyik szakcsatorna több napig is forgatott erről filmet Nádudvaron.

Marján László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában