finom falatok

2021.02.01. 21:30

Pogácsák: addig gyúrom, míg nem csorog az eresz

A kiadós levesek mellé készíthetünk pogácsát második fogásként.

20200630 Olaszfa Bárki kipróbálhatta a kézi aratást az aratónapon, amelyet ötödik alkalommal szerveztek meg – az idén a Hegypásztor Kör és Olaszfa önkormányzata, Fodor Ferdinánd helyi gazdálkodó ötlete nyomán. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: MW-archív

Élesztős kelt tésztából készíthetünk sajttal szórt vagy tepertős pogácsát is. A receptet Jámbor Erzsébet osztotta meg a Naplóval.

– Sajtos pogácsához egy kilogramm lisztet veszek alapul. Ehhez teszek egy egész kockamargarint, hozzáadom a cukros tejben felfuttatott élesztőt, egy teáskanálnyi sót, hozzáadok egy kevés tejfölt és egy tojássárgáját, ettől puha, foszlós lesz a tészta. Végül bedagasztom. Az idősek mindig azt mondják, addig nem szabad abbahagyni a tészta kidolgozását, amíg nem csorog az eresz, vagyis amíg a háziasszony homloka nem kezd izzadni. Amikor elkészültem, akkor pihentetem a tésztát, majd ezt követően két centiméteres vastagságúra kinyújtom, késsel hosszában-keresztben vékonyan bevagdosom és kiszaggatom. Mindenki a saját ízlésének megfelelő nagyságú szaggatót választhat, formák vagy poharak is alkalmasak lehetnek. A kiszaggatott pogácsákat tepsibe helyezem, lekenem felvert tojással, sajttal megszórom a tetejét, és 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben legalább 20 percig sütöm – mondta.

Hozzátette: sajtos helyett készíthetünk tepertős pogácsát is. – Ehhez ugyanazt a receptet használom a tészta összeállításához. Amikor megkelt a tészta, akkor ugyanúgy kinyújtom, de ezen a ponton megkenem tepertővel és összehajtogatom. Hagyom pihenni negyedórát, és megismétlem a nyújtást, kenést, hajtogatást. Amikor elkészültem ezzel, ugyanúgy bevagdosom és kiszaggatom, majd kisütöm a pogácsákat – részletezte.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában