Egyszerűbb, mint hinnénk

2021.02.11. 17:11

Helyre lehet hozni a bőrhibát

Az akné professzionális kezelést igényel, nélküle ugyanis heg maradhat a helyén.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az akné kellemetlen, fájdalmas gyulladás a bőrön, és főként a fiatalok mindennapjait keseríti meg. A kezelését érdemes szakemberre bízni, hiszen akár maradandó hegeket is okozhatunk egy-egy szakszerűtlen, otthoni beavatkozással. A részletekről Regényi Zsuzsanna kozmetikust kérdezte a Napló – aki, mint elmondta, a problémával egyre gyakrabban találkozik. – Főként a tinédzserekre jellemző az aknés bőr. A lányoknál alakul ki korábban, de a fiúknál sokkal drasztikusabban. Úgy gondolom, ebben az esetben a hormonháztartás felborulása okozhatja a kellemetlenséget, ugyanakkor nem csak a fiatalok küzdenek az aknés bőrrel. Felnőtteknél befolyásoló tényező lehet a helytelen táplálkozás, hiszen a közkedvelt olajos magvak vagy a csokoládé is okozhat bőrproblémát. Emellett előfordul, hogy fel nem fedezett ételallergia miatt alakul ki a pattanás vagy az akné – mondta, hangsúlyozva: az aknés bőr kezelését gyakran szükségszerű gyulladáscsökkentés előzi meg.

Fotó: Regényi Zsuzsanna-archív

– Az akné is úgy jelenik meg a bőrön, mint egy pattanás, viszont szembetűnő és érezhető a kettő közötti különbség. Az akné egyfajta gyulladás, amely a bőr mélyebb rétegében alakul ki. Főleg emiatt nem is lehet kinyomkodni, de ha valaki mégis megpróbálja, akkor hegek alakulnak ki a helyén. Ennek főként a fertőtlenítés hiánya és a nem a megfelelő technika az oka. Nem csak a szakemberek ismerik fel az aknét, így azt javaslom, ha valakin kialakul, kérjen segítséget. A szakember észleli, ha gyulladáscsökkentést igényel a bőr, és csak azután kezd bele nagyobb kezelésbe, tisztításba – mondta. Hozzátette: azt tapasztalja, sokan félnek az aknés bőr kezelésétől, pedig tévhit, hogy az fájdalommal jár. – Úgy gondolom, ha kellő mértékben és szakszerűen fel van puhítva a bőr, akkor nem okoz fájdalmat a kezelés. A gyulladáscsökkentést követően tisztítókezelést kap a bőr, ilyenkor már ki lehet nyomni az aknét, és megfelelő hatóanyagokkal táplálható a problémás felület. Különféle gyulladáscsökkentő maszkok és faggyúmirigy-szabályzó termékek is segíthetik a kezelést – részletezte.

Bőrmegújítás

Regényi Zsuzsanna azt tanácsolja, hogy előzzék meg az érintettek a bajt, és hagyják meg a kezelést a szakembereknek. Ugyanakkor hozzátette: a hegek eltüntetésére is akad praktika. – A savas kezelést szoktam alkalmazni. Ez egy bőrmegújító, hámlasztó kezelés, amelynek az elnevezésétől sokan megijednek, pedig semmilyen kockázattal nem jár. A bőr mélyebb rétegeibe jut be a kezelés alatt a hatóanyag, amely képes összehúzni a hegeket. Ezt a kezelést kúraként alkalmazom, mert legalább 4-6 alkalom szükséges a látható eredmény eléréséhez. A kezelés legfeljebb egy órát igényel, előtte pedig a mélytisztításra legalább másfél órát szánok. A bőrmegújítást követően fényvédő krém használata szükséges. Azt tapasztalom, hogy egy-két hónap alatt helyre lehet hozni a hibákat, mégis azt javaslom, hogy próbáljuk meg elkerülni a hegesedést. A kezelés egyébként akkor is hatásos, ha valaki tinédzserként elkövetett hibáit akár évtizedekkel később, már felnőttként szeretné helyrehozni. Nyilván a frissen okozott hegeket könnyebb kezelni, és minél hamarabb kezeljük a problémát, annál kevesebb időt igényel a regenerálódás – mutatott rá a kozmetikus.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában