kiskert

2021.02.24. 12:50

Gyorsabban nőnek az orchideák, ha nem locsoljuk gyakran

Sokan tartják otthon lakásdíszként a népszerű orchideákat, gondozásuk azonban kihívást jelent.

Mivel a zárt térben termesztett orchideák gyökere merőben más, mint a többi szobanövényé, sokkal gyorsabban felszívják a vizet, ezért öntözési igényükre is különösen figyelni kell – írja az agrarszektor.hu. A száraz orchidea gyökerei ezüstösek vagy fehéresek, az öntözött példányoké foltosak vagy zöld színűek. Ezek a növények akkor fejlődnek a leggyorsabban, ha nem locsoljuk őket túl gyakran, mivel az állandóan nedves talaj gyökérrothadást okozhat, amely a növény pusztulásához vezet. Érdemes tehát csak akkor meglocsolnunk őket, ha már száraz a talaj felső része.

Az orchideák öntözésére az esővíz lenne a legideálisabb. Ha az nem áll rendelkezésre, természetesen a csapvíz is megfelelő lehet, amennyiben nem túlságosan magas a sótartalma. Ha lerakódást látunk a növény gyökerein, váltsunk inkább ásványvízre, vagy használat előtt forraljuk fel a csapvizet. Ügyeljünk rá, hogy mindig legyenek vízelvezető lyukak a cserép alján, ugyanis a legjobb addig locsolni az orchideát, amíg a víz el nem kezd szivárogni a tartója alatti kis tálcába. A legideálisabb, ha reggeli vagy délutáni időpontban öntözzük őket, és nyugodtan használhatjuk a párásítókészülékeket is a közelükben, hiszen az jót tesz az egészségüknek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában