le a káros szerekkel!

2021.01.22. 11:53

Lépésenként a zöldebb otthonért

Már egy applikáció is megmutatja a tisztítószerek összetevőit a biztonsági adatlapjukon.

Fotó: Shutterstock

Számos felmérés szerint az emberek nagy része – megközelítőleg a 80 százaléka – aggódik, hogy miképpen hatnak a különböző háztartási vegyszerek az egészségükre. Minden harmadik személy azt gondolja, hogy ezek valamilyen negatív hatással bírnak, s ez valóban így is van. Ha a kezünkbe veszünk egy háztartási vegyszert, jó eséllyel egészségügyi vagy környezeti kockázatnak tesszük ki magunkat. A kockázatoknak különböző fokozatai vannak, melyeket egy kritikus pont felett már fel kell tüntetni a termékek csomagolásán is.

– Többek között allergén illatanyagok lehetnek egy tisztítószerben, de vannak olyan mosásra használt összetevők is forgalomban, melyek az embernek a reproduktív rendszerét károsan befolyásolhatják. Ezek használatának csökkentésére jött létre egy applikáció, amely segít abban, hogy a tudatos vásárlók biztonságosabb tisztítószereket vásárolhassanak, egy lépést téve a zöldebb otthonért és környezetért – osztotta meg lapunkkal Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

„Léteznek maró hatású szerek: ez egy rögtön jelentkező tünet, de olyan nem várt következményei is lehetnek, melyeket nem feltétlenül tüntetnek fel a csomagoláson. A probléma, hogy a különböző egészségi hatások az akár többéves használat közben összeadódnak”

– folytatta. – Ismertek olyan kutatások, melyek azt mondják, hogy a tisztítószerek rendszeres használata dohányzás hatását eredményezheti. Más eredmények rámutattak arra, hogy a „túlfertőtlenített” otthonok felborítják a kisbabák bélrendszerének a működését, és ez végül elhízáshoz is vezethet – tette hozzá.

A fogyasztóknak különböző hozzáállása van a bolti termékek helyettesítéséhez. – Felmértük, hogy vannak olyan emberek, akik szívesen keresnék az alternatívákat, azonban nem állnak igazán készen arra, hogy ökoháztartást vezessenek – részletezte Gulyás Emese.

– Azok, akik bátrabbak, megpróbálkozhatnak azzal, hogy házi szereket használnak, mint például az ecetet. A tévhitekkel ellentétben a szaga sem marad meg. Továbbá ilyen tisztításra alkalmas eszköz még a mosószóda és a folttisztító só, melyek egyszerű, enyhe hatásúak – emelte ki. – Az applikáción keresztül különböző kihívásokhoz is lehet csatlakozni. Ezeken belül megtalálhatók olyan receptek is, melyek a házi szerek használatát teszik egyszerűbbé. Az alkalmazás segít megtalálni az egészségre és a környezetre kevésbé káros szereket, amire szűrőfunkciókat is létrehoztak, így irányítottan keresni is lehet – mondta, hozzátéve: a kihívásokon keresztül tovább lehet zöldíteni az életmódunkat.

Hasonló áron jobb minőség

Az embereknek egy nagyobb része nyitott arra, hogy ökoszereket próbáljon ki, de nem találja meg ezeket a boltokban. Ez nem abból ered, hogy ne lennének jelen ezek a termékek a piacon. A probléma a felismerés hiányában rejlik.

– Az ökotisztítószerek megtalálását segítő applikációban az általunk legjobbnak vélt darabokat el lehet menteni, s legközelebb csak előhívni, mint egy bevásárlólistát – osztotta meg a Naplóval Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa. – Felmértük, hogy sok esetben visszatartják a tévhitek a nyitott embereket. Nem gondolják azt, hogy az ökoszerek ugyanolyan hatékonyak, mint az átlagos társaik. Ez azonban tévhit, hiszen az utóbbi évben három terméktesztet is végeztünk: a mosogatószereket, a mosóporokat és a folyékony mosószereket illetően. Összehasonlítottuk a hagyományos és a környezetbarát szerek hatékonyságát, s minden alkalommal az élvonalban végeztek a minősített ökoszerek – ismertette. Ráadásul kialakult egy trend, így az utóbbiak nem drágábbak, mint az átlagosak.

Vámosi Kira

Borítókép: fontos, hogy ne legyen káros az egészségünkre a szer használata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában