ízletes finomság

2021.01.25. 19:22

A házi lekvárok garantáltan visszarepítenek a gyermekkorba

A jól elkészített házi lekvárok akár évekig megőrizhetik a zamatukat.

Fotó: Kiss Szilvia Zsálya-archív

Kiss Szilvia Zsálya a nagymamájától leshette el a lekvárkészítés fortélyait, kislánya születése után pedig már önállóan kezdett bele a különféle finomságok készítésébe. Tanácsait most megosztotta a Naplóval.

– Ma már nemcsak nyáron van lehetőségünk megtölteni a kamránk polcait, hanem az év bármely napján. A lekvárkészítéskor figyeljünk arra, hogy az üvegek csíramentesek legyenek, ha pedig a lekvár belekerült, akkor a kupak alá tehetünk két kicsi celofánréteget, és fordítsuk fejjel lefelé, száraz dunsztban pedig pihentessük 24 órát. Farsang idején a fánkra gyakran baracklekvár kerül, amit elkészíthetünk magunk is. A magyar kajszi- vagy a gönci kajszibarack olyan ínyenc alapanyagok, amelyek garantáltan visszarepítenek a gyermekkorba – mondta.

Rézüstben vagy lábasban

Fotó: Kiss Szilvia Zsálya-archív

Az igazi lekvár igazi gyümölcsből készül – így tartja a szakember. – A legjobb, ha a fáról szedjük. Fontos, hogy ne a rohadt vagy a sérült, hanem az egészséges gyümölcsöt használjuk fel a lekvárkészítéshez. Az alapanyagot megmossuk és magvazzuk, majd rézüstben főzzük folyamatos kavargatás mellett hat-nyolc órán keresztül. Otthoni körülmények között egyszerű lábasban is főzhetjük. Fontos, hogy az utolsó tíz percben adjunk hozzá cukrot, amennyiben a gyümölcs megkívánja. Az arányokat tekintve egy kilogramm gyümölcsre legfeljebb 10-20 dekagramm cukrot számolhatunk, és érdemes törekedni arra, hogy bionádcukrot használjunk, hiszen az egészséges étel alapja a minőségi alapanyag. Úgy gondolom, ha már magunk készítjük, akkor adjuk meg a szervezetünknek a legjobbat. A házi lekvárokba nemcsak az alapanyagok kerülnek, hanem a gondos odafigyelés és a szeretet is, amivel készül – tette hozzá.

Divatosabb módszerek

A befőzés és lekvárkészítés mellett manapság egyre inkább előtérbe kerülnek a fermentált zöldségek és gyümölcsök, valamint a házi növényi pástétomok is. – A fermentált zöldségek, gyümölcsök vagy gabonafélék kibontják a hatóanyagokat az alapanyagokból. Olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek az emberi bélflórának hasznosak, mert könnyen emészthetővé, jó felszívódásúvá teszik a sokszor puffasztó alapanyagokat. Folyamatos fogyasztásuk jó hatással van az emberi egészségre és az anyagcserére. Több száz éves hagyománya van a fermentált élelmiszerek fogyasztásának, ami szerencsére most újra virágkorát éli. Európa- és Ázsia-szerte minden népnek akadnak saját fermentált élelmiszerei, ismert a kvász vagy a kimcshi, hazánkban pedig a savanyú káposzta. A különleges növényi pástétomokat választhatjuk reggelire vagy vacsorára a megszokott lekvárok, szendvicskrémek helyett – mondta.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában