Ellenőrizzük a gyógyszereinket!

2020.12.10. 11:23

Mi minden legyen a házi patikában?

Rendszeresen nézzük át az otthon tárolt gyógyszerek szavatosságát!

Fotó: Vass Kata

A magyar lakosság jelentős része rendszeres gyógyszerfogyasztó, jellemzően öt nagy betegségcsoport kezelésére váltanak ki medicinákat: a krónikus (elsősorban szív-érrendszeri) betegségekre, vérnyomásproblémákra, a tápcsatorna és az anyagcsere, valamint a légzőrendszer és a központi idegrendszer betegségeire. Dr. Ujházi László, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke a Naplónak elmondta, több szempontot kell figyelembe venni a házi patika összeállításakor.

– Elsősorban attól függjön a megközelítés, hogy milyen a család életkor szerinti összetétele, tehát idősekről, középkorúakról vagy vegyes korosztályú családokról van szó, ahol gyermekek is vannak. Nagyon fontosak az egyedi igények, speciális élethelyzetek. Szempont még a szezonalitás és az, hogy hány napra készítünk házi gyógyszertárat: rövid távra otthonra, egy hétvégére vagy elutazáshoz. Az otthoni készletünk – természetesen a rendszeresen szedett gyógyszereink mellett – praktikusan néhány napra elegendő gyógyszermennyiséget tartalmazzon. Mindig legyen benne megfelelő kötszer, sebfertőtlenítő, égési sérülés esetén alkalmazható készítmény. Legyen láz- és fájdalomcsillapító, esetleges emésztési problémák kezelésére szolgáló gyógyszer is, valamint hasfogó, illetve székletlazító. Ezeken kívül jó, ha van otthon orrcsepp, köhögéscsillapító, illetve köptető, nyákoldó és a most kiváltképp fontos vitaminok, különös tekintettel a C- és D-vitaminra elegendő mennyiségben és megfelelő dózisban – sorolta.

Fotó: dr. Ujházi László-archív

Ne dobjuk a kukába!

Dr. Ujházi László hangsúlyozta, mindenképpen tudni kell, hogy ha túl sok gyógyszert tartunk otthon, az a biztonságérzetet növelheti, de időről időre át kell nézni azokat, lejárt-e a szavatosságuk.

Nagyon fontos, hogy a gyógyszer (nem csak a lejárt) veszélyes hulladéknak minősül, ezért semmiképp se kerüljön sem a szelektív, sem a kommunális hulladékba, vigyük vissza a gyógyszertárba.

A szakember azt javasolja, ha vannak ilyen gyógyszereink, várjuk meg a pandémia végét; ha nem muszáj, ne menjünk közösségbe. Ha viszont mégis vissza akarjuk vinni, szatyorban, becsomagolva adjuk át a gyógyszerésznek. Dr. Ujházi László arra is felhívta a figyelmet, hogy alaposan gondoljuk át, milyen gyógyszereket kell megvásárolnunk, azokat ugyanis törvény értelmében már nem cserélheti a patikus, ha mégsem lenne rá szükségünk.

– Fontos, hogy amióta járványügyi veszélyhelyzet áll fenn, és telefonon is kérhetik a gyógyszer felírását, sokkal kevesebb orvos-beteg találkozó történik, mint korábban. A vírushelyzet miatt ez most nagy segítség, de az elektronikus gyógyszerrendelés megalkotásakor nem az volt a cél, hogy a beteget ne lássa az orvos. Ez sajnos most érezteti a hatását.

„A gyógyszertári adatokból az tűnik ki, hogy a gyógyszerszedési fegyelem romlott. Az elektronikusan felírt gyógyszerekből ugyanis a beteg esetenként nem vált ki minden gyógyszert, vagy nem szedi azokat megfelelő rendszerességgel, az előírtak alapján. Leginkább a vérnyomáscsökkentő és koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek esetén fordul ez elő”

– mondta dr. Ujházi László. Hangsúlyozta: a betegek tartsák szem előtt az orvosok által felírt gyógyszereket és azt, hogy ezeket milyen rend szerint kell szedniük. Az ehhez szükséges segítséget a patikákban is megkapják, így a terápia nem sérül, és elkerülhető lenne az a jelenlegi állapot, mely szerint sok gyógyszert nem váltanak ki, ami pedig hosszabb távon egészségkárosodáshoz vezethet.

Vass Kata

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában