Elmaradhatatlan ünnepi fogás

2020.12.09. 10:08

A tortaműhely kulisszái: profi cukrásztól tanultuk el a tökéletes bejgli titkát

Sokak kedvence a bejg­li, amit akár napokkal az ünnep előtt is elkészíthetünk.

Fotó: Kiss Annamarie

„Ha karácsony, akkor bejgli!”

– véli Barta Andrea cukrász, akit hajdúhadházi tortaműhelyében látogattunk meg a minap, hogy beavasson minket a bejgli­készítés rejtelmeibe. Véleményével minden bizonnyal nincs egyedül, hiszen a legtöbb család ünnepi asztalán egészen biztosan szerepel majd ez a tradicionális magyar karácsonyi sütemény is. – Szerintem a bejgli sohasem fog kimenni a divatból. Sokáig nem is értettem, hogy miért, de amikor tavaly én is elkészítettem aszalt szilvás, mandulagrillázsos töltelékkel, a rajongásig megszerettette velem. Aki nem szereti a diósat, érdemes kipróbálni, sokkal lágyabb íze van. Ebben az ünnepi süteményben benne van minden, aminek helye van egy ünnepi asztalon – mondta a Naplónak Barta Andrea. A legkedveltebb változatok még mindig a diós és a mákos tekercs, de számos ízesítésben készülhet el ez a finomság: gesztenyével, meggyel, aszalt szilvával, almával, sőt akár káposztával is lehet készíteni.

A népi hiedelem egyébiránt úgy tartja, a dió rontás ellen lép fel, a mák pedig bőséget hoz a házhoz.

Barta Andrea a mákos, a diós, és a már említett aszalt szilvás, mandulagrillázsos bejglit süti szívesen, a saját receptjét igaz nem, de néhány praktikát elárult, mire érdemes odafigyelni.

Barta Andrea cukrász | Fotó: Kiss Annamarie

Ne spóroljuk ki a hozzávalókat!

– Többféle verzió létezik, van a klasszikus változat – amit én is csinálok –, ez egy omlós, élesztős tészta, de van, aki kelt tésztával süti. Mindenki készítse az ízlésének megfelelőt, szerintem nincs olyan, hogy rossz bejgli. Arra kell figyelni, hogy friss, minőségi alapanyagokat használjuk a készítésekor, és akkor egészen biztosan ízletes lesz. A titka, hogy ne hagyjunk ki belőle semmit, ne spóroljunk a friss hozzávalókkal! A tésztához ne margarint, hanem valódi vajat és állati zsiradékot használjunk! Tegyünk bele frissen reszelt gyümölcshéjat, amit a töltelékből se hagyjunk ki! Én közvetlenül gyúrás előtt szoktam frissen hozzáadni, hiszen ilyenkor az összes illóolaj is bekerül a süteménybe. A tésztát érdemes minél vékonyabbra nyújtani. Mi­után rákentük a tölteléket, hajtogassuk be minden oldalról, utána csavarjuk fel! – részletezte.

Fotó: Kiss Annamarie

– Időigényes süteményről van szó, de nem bonyolult elkészíteni. Amire fontos figyelni, hogy sütés előtt alaposan szurkáljuk meg a tésztát, hogy a hő hatására kicsapódó gőz miatt ne repedjen szét. Körülbelül 25-30 percig kell sütni, de ez sütőtől is függ, mindig figyelni kell közben. Nagy előnye, hogy sokáig eltartható, akár egy hónapig is eláll. Így, aki nem szeretne közvetlenül a karácsonyi rohamban ezzel foglalkozni, hamarabb is elkészítheti. Ráadásul már ünnep előtt is lehet belőle csemegézni, például tejjel finom uzsonna lehet – mondta, hozzátéve, a szupermarketekben is meg lehet vásárolni már az előre elkészített bejglit, de az jobbára adalékanyagokkal és egyéb helyettesítőkkel készül. Az pedig mégsem a hagyományos, házi finomság.

Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában