Útmutató szingliknek

2020.11.17. 07:30

Egy párkapcsolati szakértő tanácsai az online társkereséshez

Fontos, hogy a vírushelyzet és a társkeresés időszaka közben is éljünk minél teljesebb életet.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A koronavírus-járvány nemcsak a mindennapi teendőinkre van hatással, hanem a társas kapcsolatainkra is. Az első hullámhoz hasonlóan ismét egyre kevesebbet találkozunk személyesen egymással a kötelező óvintézkedések miatt, s emiatt még lehangoltabbá válhatunk, mint alapból a téli időszakban. Ilyenkor az online társkeresés iránt még azok is érdeklődnek, akik egyébként nem szeretik ezt a fajta kapcsolatteremtési formát. A témával kapcsolatban a Hajdú-bihari Napló felkereste Lévai Lívia párkapcsolati tanácsadót, aki megosztotta velünk, hogyan vélekedik a jelenlegi helyzetről és kiknek ajánlja a virtuális térben való megismerkedést.

– A járvány miatti korlátozások a legtöbb emberre nagyon rossz hatással vannak. Nem lehet a megszokott módon sportolni, szórakozni, tanulni, barátokkal találkozni. Túl sok dolog változott, és bizonytalan a jövő is. Ebben a helyzetben kiemelten fontos szerepet kap a párkapcsolat, hiszen ha szeretünk és szeretve vagyunk, az elviselhetőbbé, könnyebbé és szebbé teszi az életet – fogalmazott, majd hozzátette: – Aki társat keresett az előző években, általában élőben és online is próbálkozott; és még így is sokaktól hallottam, hogy nehéz olyat találni, akivel kialakul a párkapcsolat. Most, hogy az online térre szűkült a lehetőség, át kell gondolni a taktikát, azaz hogy mit mutatunk magunkból, mi alapján válogatunk, hogyan alakítjuk a beszélgetést.

„Igazából a taktikamentességet javasolom: a kép legyen aktuális (ne öt évvel ezelőtti), és nem kell másnak mutatnod magadat, mint amilyen vagy.”

– Ehhez önbizalomra és önismeretre is szükség van: jó, ha tisztában vagyunk a hibáinkkal, ugyanakkor el is fogadjuk önmagunkat. Nem két szép álarc, hanem két igazi ember tud kapcsolatot létrehozni – fűzte hozzá Lévai Lívia.

Fotó: Lévai Lívia-archív

Felszínes kapcsolat

A párkapcsolati szakértő úgy véli, az online ismerkedés pozitív hatása az egyszerűségében rejlik. Csetelni, beszélgetni szeretnél? Két perc alatt találhatsz hozzá partnert. Dicsérő, elismerő szavakra vágysz? Pár képpel ezt is elérheted. – Felszínes kapcsolódást építeni könnyű. Viszont azt nehéz megtudni, hogy a másik oldalon a szép képek és szavak mögött ki van valójában. Az életben könnyebb megismerni a másik embert, például egy randin rengeteg apróság árulkodik a tulajdonságairól: láthatod a testbeszédét, a többi emberhez való viszonyulását; és a beszélgetés gyorsabb, mint a csetelés. Online lassabban megy az ismerkedés; ez nem baj, csak érdemes látni a különbséget. Még egy fontos negatívum az online ismerkedés világában az, hogy gyakoriak a nyugalom megzavarására alkalmas képek vagy üzenetek. Ezek először sokkolóak lehetnek, de azután már rutinosan lehet törölni a képet, és tiltani a küldőjét – hangsúlyozta.

Az online világban mindenkinek óvatosnak kell lenni, Lévai Lívia szerint a fiatalabbaknak még fontosabb az elővigyázatosság. (A kevésbé fiataloknak is nagyon fontos az óvatosság, csak ők általában már tudják ezt.) – Nem kell mindent elhinni, amit állít valaki magáról. Aki nem szimpatikus, annak nem kell hosszasan magyarázni, hogy miért nem akarunk tovább ismerkedni. Érdemes hallgatni a megérzésekre és a józan észre is. Jó jel, ha azt érezzük, hogy önmagunkat adhatjuk. Az írásos ismerkedést érdemes hamar telefonálással, majd élő találkozással is kiegészíteni – tanácsolta.

Ha a társkeresőn már alakul egy kapcsolat, akkor hajlamosak vagyunk arra, hogy előreszaladjon a fantáziánk, és a jövőbeli közös életet tervezgessük. Egy kis álmodozással nincs baj, viszont maradjunk a realitás talaján. – A vírushelyzet és a társkeresés időszaka közben is éljünk minél teljesebb életet: tornázzunk, legyen hobbink, tanuljunk, ápoljuk a már meglévő baráti és családi kapcsolatokat. Lépjünk be érdeklődési körünknek megfelelő online csoportokba, ahol újabb ismeretségekre tehetünk szert. Emellett járjunk nyitott szemmel, amikor kimozdulunk. Ne stresszeljük magunkat a vírushelyzet miatti korlátoltsággal; az igazival így is megtalálhatjuk egymást, de ha még várni kell rá pár hónapot, az sem probléma – fogalmazott.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában