nem egyszerű

2020.10.04. 12:19

Érdekes kérdés: kiből válhat jó influencer?

„Törekedjünk az egyediségre, semmiképpen ne másokat másoljunk!” – javasolja Bíró Evelin.

Fotó: Bíró Evelin-archív

Mára influencernek lenni nemcsak hóbort, hanem hivatássá is vált, de persze az odáig vezető út nem könnyű. Bíró Evelint, a debreceni származású fiatal nőt több tévéműsorban, reality sorozatban is láthattuk már, egyébként szerepléseinek köszönheti nagyszámú követőtáborát. A csinos, népszerű influencer a Naplónak beszélt arról, szerinte kiből lehet igazi véleményvezér, most mi a trendi, illetve hogyan védjük meg a magánéletünket.

Társadalmi megítélés

– Az igazi áttörés nálam akkor történt, amikor a tévészerepléseim végett megismertek az emberek, de már előtte is tudatosan kezeltem a közösségi oldalaimat, megválogattam, hogy milyen képeket, videókat osztok meg. Nehéz megfogalmazni, hogy milyen is a jó, kiemelkedő influencer, de talán a kezdőknek érdemes tudni, hogy valami olyasmit kell nyújtani az emberek számára, ami különleges, és persze a követők tudnak vele azonosulni. Az egyik legfontosabb talán, hogy hitelesek legyünk, abban amit csinálunk. Törekedjünk az egyediségre, semmiképpen ne másokat másoljunk: nyújtsunk újat, és maradjunk ön­azonosak – fogalmazott elöljáróban, majd kihangsúlyozta:

– Ha olyan tartalmat osztunk meg, ami a későbbiekben nem minket igazol, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerülhetünk. Éppen ezért azt kell mutatnunk, amilyenek valójában vagyunk, hogy azt a stílust a későbbiekben is tudjuk képviselni – fűzte hozzá.

Fotó: Bíró Evelin-archív

Csillogás, tökéletesség és sokszor valótlanság jellemzi a közösségi oldalakon megosztott bejegyzéseket, ettől függetlenül Evelin úgy fogalmazott: elmúlt már az az időszak, amikor mindenki csak szórta a lájkokat a tökéletes fotókra.

– Sok influencer, köztük édesanyák is bátran vállalják ébredés utáni arcukat, az anyukák a szülésük utáni hegeket, szépséghibákat – ez pedig a követőknek szimpatikus. Ma már valós betekintést kapnak a rajongók, így még inkább tudnak azonosulni az influencerekkel, akiknek egyébként nem könnyű mindig jó színben feltűnni a világhálón. Egy véleményvezér sokkal inkább nagyító alá kerül, mint egy hétköznapi ember, ezért sokkal szigorúbb vele szemben a társadalom. Nem egy olyan ismerősöm van, aki nem szándékosan bántott meg másokat az online tereken (elírás, elszólás), mégis azonnal támadva lett. Nagy felelősséggel jár ez a fajta jelenlét, hiszen értékeket is közvetítünk. Nem azt mondom, hogy negatív véleményt nem lehet az influencereknek megosztaniuk, de a stílusra nagyon ügyelni kell – hangsúlyozta.

Fotó: Bíró Evelin-archív

Előtérben a valóság

Bíró Evelin szerint a magánélet megvédése az egyik legnehezebb feladat egy influencer számára. A fiatal nő állítja, meg kell húznunk egy határt, nem szükséges mindent tudniuk a követőknek. – A folyamatos posztolás elveszi a minőségi időt a családtól, a barátoktól, ezért kell ügyelni arra, hogy megtaláljuk az arany közép­utat – hívta fel a figyelmet, a továbbiakban pedig elárulta, jelenleg mi a trendi a fiatalok körében:

– Ma már nem csak a tökéletes fotók a megnyerőek, ezek egyre inkább háttérbe kerülnek, a humoros tartalom az, ami tarol. Mindig örülnek az influencerek, ha pozitív visszajelzéseket kapnak, azonban a negatív kommentekről sem szabad megfeledkezni. Ha a közösségi oldalon támadás ér, akkor mindig azt mondom, hogy nem érdekel, pedig ez nincs így, mert minden egyes vélemény képes a fejünkbe férkőzni. Ezért is gondolom azt, csak az álljon influencernek, aki bírja a kritikát, illetve meg tudja védeni magát – tanácsolta.

Számos veszély leselkedik ránk az interneten, ami egy­aránt eléri a fiatalokat és az idősebb korosztályt is. Nagyon sok olyan ember tartózkodik a világhálón, akik kifejezetten áldozatokat keresnek, ezért ajánlja Evelin: csak óvatosan! – A fiatalabb korosztálynak ajánlom, csak azoknak a követési kérelmét fogadják el, akiket ismernek, vagy tudják, hogy egy létező személy van a profil mögött. De ugyanúgy felhívnám a felnőttek figyelmét is, hiszen az online tér a párkapcsolatokra is negatív hatással van, voltaképpen támadási felületet adunk az emberek számára. Aki kiteregeti a kapcsolatait, az ne lepődjön meg, ha mások beleszólnak – mondta végül.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában