egyenesen a konyhából

2020.09.28. 17:49

Öröm az egész családnak, ha a lakás a sülő péktermék illatától édes

Annál, mint korán reggel, friss, meleg, ropogós pékterméket vásárolni, talán egyvalami lehet csábítóbb: ha az isteni, illatos kenyér, kifli vagy zsemle nem a polcról, hanem egyenesen a saját sütőből kerül az asztalra.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A járvány első időszaka alatt sokan betáraztak élesztőből és kezdtek bele otthon a különféle tészták, péksütemények készítésébe. A Naplóval egy gyakorlott háziasszony osztotta meg tapasztalatait.

Más is lehet belőle

– A pizza olyan étel, amit az egész család szeret. A feltétek lehetnek ízlésnek megfelelőek, és a gyerekek is szívesen vesznek részt az étel elkészítésében. A pizzának szánt tészta azonban sokféleképpen felhasználható. A recept nem bonyolult: a kézmeleg vízben elkeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Ugyan sok recept írja, hogy vízben futtassuk az élesztőt, én inkább tejben szoktam, mert azt tapasztaltam, hogy akkor puhább lesz a tészta. Amíg néhány percig fut az élesztő, addig egy tálba átszitálom a lisztet és a sót, majd formázok egy lyukat a közepébe. Ebbe kerül a felfutott élesztő. A keveréket egy villa segítségével lazán keverem, és amikor már masszává vált, akkor kézzel folytatom a dagasztást, amíg golyóvá alakul. Ezután pihentetni kell a tésztát, ilyenkor érdemes körbekenni olívaolajjal, ettől isteni ropogósságot érhetünk el. A pihentetés alatt akár a duplájára is kelhet a tészta, figyeljünk rá, hogy olyan edényben legyen, amiben meg tud kelni, amiben biztosan elfér. Ha megkel, kiönthetjük és átgyúrhatjuk. Ezután el kell osztani, nagyjából 250 gramm lisztenként számítható ki az adag. A darabokat simára formázás után lisztezett felületen, letakarva még 15 percig keleszthetjük. Az a tapasztalatom, hogy akkor igazán tökéletes a házi pizza, ha nem kerül be egyből a sütőbe, hanem akár feltéttel a tetején még tovább pihenhet. Ez egy klasszikus élesztős tészta, amit egy gyakorlott háziasszony nemcsak pizza készítésére használ, lehet belőle zsemle, buci egy­aránt – mondta.

A ropogós eredményért olívaolajjal kell körbekenni a tésztát, mielőtt
kelni hagyjuk
Fotó: illusztráció / Shutterstock

– A háziasszonyok egy jó kifli­receptnek mindig hasznát vehetik, mert az nemcsak reggelire, hanem kínálós péksüteménynek is kiváló. Ha teret adunk a fantáziának, és merünk töltött kiflit készíteni, akkor lehet sós és édes egyaránt, rajtunk áll, hogy sajtot, lekvárt, csokoládét, vagy éppen túrót teszünk a belsejébe. A számomra bevált recept alapján a kifli 60 dekagramm finomliszttel készül. A tésztához 3 dkg élesztőt 4 deciliter tejben felfuttattunk. Fontos, hogy csak felmelegítjük a tejet, és sosem forraljuk. Ebbe a langyos folyadékba kerül 2 evőkanál cukor és a morzsolt élesztő. Nem igényel sok időt a futtatás, 10 perc alatt készen van. Ezt az időt ki lehet használni, kimérni a lisztet egy tálba, amihez kerül még fél evőkanál só és 5 dkg olvasztott vaj is. Amikor felfutott az élesztő, akkor azt is hozzáadjuk, és következik a dagasztás. Amikor kész, akkor a tésztát szét lehet osztani, ebből a mennyiségből 6 egyforma adag kimérése a javasolt. A szétválasztott darabokat vékonyra kinyújtjuk, és legalább 8 cikkre vágjuk. A kifli formát úgy kapjuk meg, hogy a széles végénél kezdve feltekerjük. A tetejét, ahhoz hogy szép fényes legyen, felvert tojással, vagy csak tojássárgájával lekenjük. A sütés maximum 200 fokon történjen, akkor mintegy 10 perc alatt el is készül – osztotta meg.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában