Amit a nézők nem látnak

2020.09.25. 20:13

Óriási munka: egy szépségverseny kulisszái

Idén is debreceni make up csoport biztosította a sminket a Magyarok Világszépe versenyen.

Fásy Ádám és családja rendezésében 2016 óta követheti végig a közönség a Magyarok Világszépe versenyt. A hazai megmérettetés a televízió képernyőjén pompát, csillogást közvetít, ahhoz azonban, hogy mindez így történjen, őrületes munkát végeznek a szakemberek a háttérben. A fiatal lányok sminkjét már negyedik éve Pankotai Anita sminkmester és tanítványai készíthették el. A részletekről a specialistát kérdezte a Napló.

Folyamatos készenlét

– Amikor évekkel ezelőtt első alkalommal dolgozhattunk együtt a verseny szervezőivel és résztvevőivel, akkor Debrecenben tartották a döntőt. Helyben tudtuk biztosítani a csapatot. Szerencsére akkor nagyon elégedettek voltak a munkánkkal, így azóta kapcsolatban vagyunk, és már több együttműködést tudhatunk magunk mögött – osztotta meg élményeit Pankotai Anita.

– A nézők, akik a képernyőkön követik végig a versenyt, azt látják, hogy a színpadon szépek, tökéletesek a lányok, minden rendben van, és a verseny nyugalmasan zajlik. Természetesen a backstage nem így néz ki. A Magyarok Világszépe versenyen tíz-húsz lány méretteti meg magát, akiket általában ötfős sminkes csoport szépít a kulisszák mögött. Emellett az előző év győztesét, a zsűritagokat, a sztárfellépőket, a műsorvezetőt is sminkeljük. Pontosan be kell osztanunk a teendőket, hiszen a make up team mellett a fodrászok is folyamatosan dolgoznak, a versenyzőknek pedig időközben a színpadon is próbálni kell.

„Többórás munka zajlik a kulisszák mögött ahhoz, hogy a végeredmény olyan pompás legyen, mint amit megszokhattak a nézők”

– részletezte Pankotai Anita, hozzátéve: a felvételek idején sincs vége a munkájuknak, hiszen folyamatosan ellenőrzik, hogy a versenyzők arca megfelelő-e a televíziós szerepléshez.

Nincs két egyforma

Habár van egyfajta trendkövetés a sminkek tekintetében, mégis az egyéniség az első számú szempont.

– A make up makulátlan arcot biztosít, az alapozás a szakemberek legnagyobb feladata. Sosem készítünk egységes sminket, hiszen nagyon fontos, hogy a versenyzőknek megjelenjen az egyéniségük, de azért vannak klasszikus és favorit technikák. Ilyen a füstös és félfüstös szem, ezeket alkalmazzuk általában. Törekszünk arra, hogy természetes színekkel dolgozunk, a mostani trend egyébként is a földszíneket követeli. A versenyzők mindig beauty sminket kapnak, amivel a szépségüket emeljük ki. Javarészt nude színeket alkalmazunk, de ez nem egyenlő a nappali sminkviseléssel, nem lehet megfeledkezni arról, hogy színpadi, televízió­képernyőn is helytálló make up készül. A szépségverseny hátterében munkálkodni őrületesen nagy feladat. Ugyan a közönségnek a végeredmény természetes, a szakma mégis észreveszi a minőségi munkát, éppen ezért gondolom azt, hogy megtisztelő részese lenni a versenynek – tette hozzá.

Fontos a példamutatás

– Az elmúlt években azt tapasztalom, hogy a fiatalok egyre korábban sminkelnek, és egyáltalán nem a természetes megközelítés irányába haladnak. Ez többek között a közösségi média hatásának is leírható, éppen ezért fontos egyfajta iránymutatás a szakemberek részéről – mondta Pankotai Anita.

Bucsi Bernadett Ildikó

Borítókép: Magyar Evelin (balról), Kindle Zsófia Lilla, Pankotai Anita, Molnár Miklós és Orosz Márta csodás sminkeket készített a Magyarok Világszépe valamennyi résztvevőjének

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában