szakértői tanácsok

2020.09.20. 18:27

Nem csak a fertőtlenítés, a bőrápolás is fontos

Főként az ekcémával küzdőknek okozhat problémát a kézfertőtlenítő szerek okozta bőrszáradás.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Márciusban, a koronavírus-járvány Magyarországon való megjelenésekor szinte lehetetlen volt hozzájutni a kézfertőtlenítő szerekhez. A patikákban és a boltok polcain is hűlt helye volt ezeknek a termékeknek. A világjárvány terjedése ellen hozott óvintézkedések előírják, hogy naponta többször alkalmazzunk alapos kézmosást, és használjunk fertőtlenítőt. Hónapok óta pedig már szinte mindenhol kihelyezett adagolókba botlunk: többek között az üzletek, az intézmények bejáratánál figyelmeztetnek a megfelelő higiéniára.

Az alkoholtartalmú fertőtlenítők naponta többszöri használata azonban sokaknak gondot okozhat, hiszen erősíti a bőr kiszáradását. Arról, hogyan védekezhetnek az érzékeny bőrűek a személyes higiénia megtartása mellett, dr. Varga Viktória bőrgyógyászt kérdezte a Napló.

Védelem éjjel, nappal

Fotó: Varga Viktória-archív

– Elkerülhetetlen a kéz folyamatos tisztán tartása a betegség megelőzése érdekében, ezekben az időkben nagyon sokat használjuk a kézfertőtlenítőt, éppen ezért érdemes tudni, hogy a zselés állagú termékek kevésbé szárítják ki a bőrt, mint a folyékony, alkoholos oldatok. Azoknak azonban, akiknek ekcémája van, ennél sokkal jobban oda kell figyelniük bőrük egészséges állapotának fenntartásáért. Ilyen bőrproblémával küzdők esténként mindenképpen használjanak zsíros kézvédő krémet, mert az visszaállítja a bőr normális zsír- és nedvességtartalmát. Emellett húzzanak föl éjszakára természetes anyagból készült cérnakesztyűt. Nem árt, ha tudják, a szappan, amivel kezet mosnak naponta több alkalommal, jó, ha bőrbarát, úgynevezett szappanmentes szappan. Ezek a termékek nem szárítják ki annyira a bőrt, így ezzel talán elejét lehet venni a sok kézmosás általi kiszáradásnak – részletezte dr. Varga Viktória. A bőrgyógyász hangsúlyozta, aki tudja magáról, hogy hajlama van az ekcémára, az tegyen meg mindent a megelőzésért. Ha ennek ellenére is érzékel súlyos száradást a kezén, akkor mindenképpen kérje szakember véleményét, tanácsát, mert akár kirepedésig, vérzésig is elfajulhat a probléma.

Komolyan kell venni

Napközben, amikor vásárlás után vagy közlekedési eszközökről leszállva fertőtlenítjük a kezünket, akkor érdemes rövid időn belül kézvédő krémmel is ápolni azt. Ehhez elég, ha egy kis tubus készítményt tartunk a táskánkban, hiszen akkor bárhol járunk, tudunk alkalmat szánni a védelemre.

A szakember figyelmeztetett:

fontos a megfelelő bőr­ápolás, hiszen nagyon hirtelen tud sokat romlani a kéz állapota, és ha nem alkalmazzuk a megelőzés szabályait, akkor már az első enyhe tünetekből is gyorsan fájdalmas betegség alakulhat ki.

– Ősszel egyébként is hamarabb jelentkeznek a bőrproblémák az arra hajlamos embereknél, de tél végén, tavasszal is jellemzően fellángolnak az ekcémás tünetek. Ha nem kérnek kellő időben szakértői tanácsot, akkor akár hetekbe, hónapokba is kerülhet az egészséges bőr visszaállítása – mondta a bőrgyógyász.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában