szakértői szemmel

2020.08.22. 19:48

Nem csak a táplálkozás miatt borulhat a hormonegyensúly

Ha nem kezeljük a problémát, hosszú távon betegségek alakulhatnak ki.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Pajzsmirigy-alulműködés következhet be, ciszták és miómák, valamint nőgyógyászati rákbetegségek is kialakulhatnak, ha nem figyelnek oda, és nem kezelik kellő alapossággal a hölgyek a hormonegyensúly-zavart.

Különféle szerek hatására

„Annak, hogy a két fő női hormon, az ösztrogén és a progeszteron aránya felborul a szervezetben, nagyon sok oka lehet.”

Kiválthatja a szintetikus hormonbevitel, illetve vannak olyan vegyi anyagok, amelyek ha bejutnak a szervezetünkbe, az ösztrogén hatását imitálják. Ilyen egyebek mellett a klór, ami a csapvízben, valamint az uszodák vizében egyaránt benne van. Emellett sok fertőtlenítő-, rovarölő és permetszerben akad káros összetevő. A parabén miatt a kozmetikai termékekben, a folyékony szappanokban, a tusfürdőkben szintén, illetve a műanyagok keményítő anyagának, a BPA-nak is lehetnek nem kívánt hatásai a szervezetre – mondta el a Naplónak Hojcska Noémi hormonegyensúly-tanácsadó. A szakember kiemelte: az úgynevezett fitoösztrogének jelenléte is meghatározó a női hormonegyensúly harmonikus fennállásában. – Alapvetően a gránátalmában, a szójában, a komlóban, a cickafarkban van jelentős mennyiségű fitoösztrogén, ami nem jelentene problémát. Amióta azonban a húsipari üzemekben nagyon sok szóját alkalmaznak, az­óta túl sok ilyen anyaghoz jut hozzá a szervezetünk – tette hozzá.

Az étrend csak részben felelős

– Az ösztrogén javára borul fel a hormonegyensúly, ez az állapot pedig együtt jár vízmeg­kötéssel, klimaxos tünetek kialakulásával, hajhullással, pajzsmirigyzavarokkal, hangulatingadozással, emellett idegrendszerünk működésébe is beleszól, felelős lehet menstruáció körüli tünet­együttesért, és különböző nem kívánatos nőgyógyászati problémákat alakíthat ki. A harmonikus állapotot a stressz, a szintetikus hormonok, valamint a vegyi anyagok elkerülésével tarthatjuk meg. A helytelen táplálkozás csak nagyon kis részben lehet okozója a hormonegyensúly felborulásának, és akkor is sok esetben nem közvetlenül rajtunk múlik. Ha egy állat hormonkezelést kap, és a tőle származó termékeket fogyasztjuk, akkor ezen keresztül mi is bevisszük a vegyi anyagokat a szervezetünkbe. Ez nem a helytelen táplálkozáshoz, hanem ahhoz kapcsolódik, hogy milyen húsokhoz jutunk hozzá – mondta Hojcska Noémi, hozzátéve: a felborult hormonegyensúlyt gyógynövénykészítményekkel helyre lehet állítani.

Bucsi Bernadett Ildikó

Borítókép: a hormonegyensúly általában az ösztrogén javára borul fel, ez pedig hajhullást okozhat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában