Timelapse videó és fotók

2020.08.04. 17:16

Félperces kiruccanás Debrecenből az Adria gyöngyszeméhez

Egy fáradtságmentes utazás, amely során az időjárás viszontagságaitól, a kényelmetlen üléstől, a szomszéd utas horkolásától, de még a koronavírustól sem kell tartanunk. Indulhatunk?

Különleges videóval lepte meg szerkesztőségünket a minap egy visszatérő olvasónk. A kereken harminc másodperces felvétel Debrecen városából indul, és néhány szempillantás alatt a szlovén tengerpart egyik ékkövéhez repíti megtekintőit. Minthogy sokunk számára ugrott a külföldi nyaralás lehetősége, s idén legfeljebb a belföldi strandolások, valamint az elmúlt évek vakációinak emléke nyújt vigaszt, gondoltuk, felidézzük az autós nyaralások hangulatát egy könnyed virtuális kiruccanással. Az úti cél Piran, az Adriai-tenger mediterrán hangulatú kikötővárosa, amely télen-nyáron közkedvelt üdülőhely. A kétnyelvű (olasz és szlovén) település a Trieszti-öböl partján, az Isztriai-félsziget északnyugati részén található, és saját repülőtere, valamint jachtkikötője is van.

Látnivaló errefelé a természet szépségein túl is bőven akad. A Tengerészeti Múzeumban megismerhetjük a város múltját, de ellátogathatunk a Piran védőszentjéről, Szent Györgyről elnevezett templomba, vagy a dombtetőn álló várba is, amelyet szűk, romantikus utcácskákon keresztül érhetünk el. Mondanunk sem kell, a magasból lélegzetelállító kilátás nyílik a városra és a tengerre. A panoráma ugyanakkor a Portorož Fiesa településrészre vezető gyalogúton is csodálatos, amely tengeri üledékből képződött sziklás magaspart mellett ereszkedik le. Ennek végében egy strand és természetvédelmi terület található.

Jelen sorok születésekor Szlovénia zöld jelzéssel bír az országokat járványügyi kockázat szempontjából kategorizáló, színkódos besorolás szerint. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány és az országos tisztifőorvos ajánlása alapján szomszédainknál alacsony a fertőzöttség kockázata, így a belépés vállalható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában