Nyári szépségtippek

2020.07.02. 21:54

Tévhitek a bőrápolásban

A fényvédő krémeket szigorúan tilos bármilyen kozmetikai sminktermékkel befedni!

Fotó: Kiss Annamarie

A tévhitekkel ellentétben nincs akadálya a nyári smink viselésének, ha tartjuk magunkat néhány előírt szabályhoz.

– Mindennek az alapja a bőr tisztán tartása, ami magába foglalja a reggeli és esti arctisztítást egyaránt. Sokak szerint az arc micellás vízzel való áttörlése elegendő, én azonban olyan habzó arclemosó használatát javaslom, ami bőrgyógyászatilag javasolt. Kulcsfontosságú az elhalt hámrétegtől való megszabadulás érdekében, a hetente egyszeri bőrradírozás – válaszolta dr. Varga Viktória bőrgyógyász szakorvos.

A minőség a fontos

– Vastagon felkent alapozók egyáltalán nem ajánlottak, illetve, aki nagy melegben napon tartózkodik, törekedjen a sminkmentes megjelenésre – tette hozzá.

Az esetek többségében nem a használt termék nevét, hanem a minőségét kell megfizetni.

– A pattanásos bőrű embereknek el lehet takarni alapozóval a „szépséghibáikat”, ám vannak kifejezetten magas színvonalú készítmények, amik speciálisak és a manapság legnagyobb problémára, a pattanásos bőrre koncentrálódnak. Fontos, hogy az ilyen bőrtípusú emberek megfelelő alapozót válasszanak – részletezte Varga Viktória.

Pigmentfoltok ellen

– Kifejezetten a bőrre káros összetevőket nem lehet megnevezni, hisz a megfelelőségi szint nem az alkotóelemektől függ, hanem attól, hogy mennyire allergén vagy szakorvos által bevizsgált-e a termék. Az aknék kialakulását meg lehet előzni a folyamatos hidratációval, ami magában foglalja a reggeli és esti tisztítást egyaránt, valamint olyan krémek használatát, amelyek könnyű, vízállagúak, így ezek megelőzik a bőr külső olajosodását – mutatott rá a szakorvos. – A pigmentfoltok kialakulása szintén rengeteg „fejfájást” okoz az emberek számára, hiszen sokan hajlamosan ezek megjelenésére. A foltok halványítására ajánlottak az AHA savakat vagy retinolt tartalmazó készítmények, amelyek az „extra” pigmenteket eltávolítják, de nem avatkoznak bele a termelődés folyamatába, azonban ezek használata a nyári időszakban szigorúan tilos! – jelentette ki.

Fényvédő krémek

Nemcsak a nap sugarai ellen nyújtanak védelmet, de a pigmentfoltok kialakulását is akadályozzák a különböző fényvédő krémek.

– A rengeteg pozitív hatása mellett, megelőzi a máj­foltok megjelenését azok esetében, akik hajlamosak rá, vagy éppen babát várnak – mutatott rá a bőrgyógyász. – A reggeli arcmosást, majd szárazra törlést követően a jó minőségű, napsugarak elől védelmet nyújtó krémek megfelelő alapot nyújtanak az arcnak, azért, mert teljes mértékben felszívódnak. A felkenést kétóránként meg kell ismételni – tájékoztatott Varga Viktória.

„Az ötvenfaktoros naptej mindössze öt perccel tovább véd, mint a harmincfaktoros.”

– A napozást illetően bármelyik sminknek lehet olyan anyaga, amire egyénileg érzékeny a viselője, így az UV-sugárzás okozhat allergiás reakciót is, ezért napozás alkalmával tilos az arcfesték viselése – egészítette ki. – A hennatetoválás gyerekek esetében fényérzékenyítő hatást válthat ki, ami annyit jelent, hogy az eltávolítást követően is a bőrön marad a nyoma, bőrpír formájában – hívta fel a figyelmet a szakorvos.

Sminkelhetünk nyáron is, de csak mértékkel

Nyáron különösen fontos az, hogy pólusainkat ne tömítsék el különböző, arcunkra kent mesterséges anyagok – hívta fel a figyelmet Veressné Rada Beáta kozmetikus, sminktetováló.

– Sok alapozó – ami nem kőolajszármazékból készült, – véd a káros napsugaraktól és a májfoltok kialakulásától. Nappal alapvető, hogy lélegezzen a bőr, ezért minél könnyebb BB-krémet ajánlok, ami fed, ha szükséges, de képes szellőzni alatta a testet borító szövet – tette hozzá.

Fotó: Veressné Rada Beáta-archív

Első a védelem

Elengedhetetlen olyan termékek használata, amely lég­áteresztő hatású, vegytiszta és nincs tele parabénokkal. – Azok, akik nyáron csináltatnak sminktetoválást, ugyanúgy sétálhatnak az utcán, csupán, amíg a varr le nem esik, nem mehetnek strandra, szoláriumba vagy tartósan napra – tájékoztatott Rada Beáta. – Nemcsak saját magunk, de az állatok védelme is fontos, így igyekezzünk olyan terméket választani, amely állatkísérlettől mentes. Erről a kozmetikai készítményen található áthúzott állatot ábrázoló embléma ad tájékoztatást – fűzte hozzá.

Figyeljünk a nap sugárzására!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása alapján Hajdú-Bihar megyében is magas UV-sugárzás van jelen. Fontos, hogy sok ideig ne tartózkodjunk a napon, csak a megadott időintervallumokban érintkezzünk közvetlenül a napfénnyel. Az extrém UV-sugárzás ideje alatt, normál bőrtípusnál már 15 perc napon tartózkodást követően bőrpír észlelhető.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában