Trend

2020.07.27. 19:01

Letisztult vagy merész az esküvői álomtorta

A vészhelyzet korlátozásainak enyhítésével sokan döntöttek úgy, hogy még idén összekötik az életüket.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Legyen letisztult, elegáns, modern vagy merész egy esküvői torta, biztosan emlékezetes marad az ifjú pár és a násznép számára egyaránt. Nem csoda, hogy a fiatalok jóval a házasságkötés előtt döntenek arról, milyen stílusban készüljön el álmaik édessége. A trendek változnak, egyvalami azonban biztos: nincs esküvő torta nélkül.

– Idén tavasszal sorra mondták vissza megrendeléseiket a nagy nap előtt álló fiatalok, hiszen a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedések, valamint saját és családtagjaik egészségének megóvása érdekében nem találkozhattak az elképzelések szerint. Mostanra azonban nyitottabbá váltak a párok, és újra elindultak az esküvői tortarendelésekkel kapcsolatos tárgyalások – árulta el a Naplónak Szőke Sándor cukrászdatulajdonos.

Szőke Sándor | Fotó: Molnár Péter

Változnak az ízek

Mint mondta, fontos egyeztetni arról, milyen igénye van a jegyespárnak, hiszen ma már végtelen az ötletek tárháza. – Jobbára pontos elképzeléssel érkeznek a fiatalok, az interneten előre megnézik, hogy milyen esküvői tortacsodák vannak, és úgy jönnek be a cukrászdába, hogy tudják, mit szeretnének. A menyasszonyi torta esetében a külső a legmeghatározóbb, ezt azonban befolyásolja a meghívottak létszáma, hiszen a szeletszámtól függően állíthatóak össze az emeletek. A tapasztalatok arról árulkodnak, hogy a klasszikus marcipánbevonat a közkedvelt, kevesen rendelnek krémmel díszített, illetve gyümölccsel dekorált csupasz tortát. Kiegészítőkben is eltérő választási lehetőségek adódnak, a selyemvirág-díszítés, a marcipánvirág, a kézműves cukorvirág-dekoráció, az élő virág, valamint az ehető csipkével vagy aranylapocskákkal történő díszítés egyaránt szerepelnek a megrendelések között. Az elmúlt évben közkedveltté vált a sziluettdekoráció is, ami fekete marcipánból készül.

„Azt tapasztalom, hogy vagy az elegancia és a letisztultság, vagy a merészség és az egyediség dominál az álomtorta stílusában”

– vélekedett Szőke Sándor.

Cupcake-kel, egyszemélyes tortákkal és pohárdesszertekkel díszített állvány volt a sláger tavaly | Fotó: Szőke Sándor-archív

Amíg korábban az egyízű torta volt a sláger, mára a szintenkénti más-más ízesítés az elvárás. – A klasszikus csokoládé vagy orosz krém már a múlté, sokkal inkább a különlegességek népszerűek a fiatalok körében. Epres mascarpone és eperpempő, túró, Fekete-erdő a trendi, a csokoládés krém inkább valamilyen gyümölccsel, málnával, naranccsal, eperrel társítva közkedvelt. Arra is van példa, hogy a szezonhoz illő ízvilágot választanak, különösen a csupasz torta díszítésénél kerülnek előtérbe az idénygyümölcsök, hiszen ebben az esetben a tortalapok és a rétegek is látszanak. A friss ribizli, málna, eper valódi éke a minimalista megjelenésű édességnek. A változatos ízek tálalására kifejezetten elegáns megoldás volt a tavalyi év nagy slágere, amikor emeletek helyett inkább cupcake-kel, egyszemélyes tortákkal és pohárdesszertekkel díszített tortaállványt kértek az esküvő előtt állók. A legtrendibb a francia tükörzselés és gyümölcsös joghurtmousse volt. Ebben az évben inkább kisebb létszámú összejövetelt szerveznek a fiatalok, és az egyedi emeletes tortát kérik – részletezte a debreceni cukrászdatulajdonos.

Mindenmentesen

– Folyamatosan igény van a mentes és paleotermékekre, így természetes, hogy az esküvői sütemények tekintetében is fókuszba kerülnek a liszt-, cukor- és tejérzékenyek. Ezektől az igényektől eltekintve, legyen sós vagy édes, az egyszerű lakodalmas sütemények a kedveltek. Kínálni egyebek mellett Fanta- és holland szeletet, citromos süteményeket, zserbót szeretnek a párok. Huszonhat éve, a nyitásunkkor lényegesebben kevesebb esküvői megrendelésünk volt, hiszen akkor még a rokonság biztosította a süteményeket a nagy napra. Ma már szakemberre bízza ezt a feladatot a család, ugyanakkor kérésre magunk is a nosztalgikus aprósüteményeket készítjük el a lakodalmakra – tette hozzá végül Szőke Sándor.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában