szükség lehet terápiára

2020.07.30. 08:30

A visszatérő rémálmok legyőzhetőek, csak megfelelő módszer kell hozzá

Ha alkalmazzuk a stresszkezelő technikákat, nagyobb eséllyel indulunk.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Pár évente egy-két ember keresi meg Knapek Éva pszichológust azért, mert rendszeresen rémálmokkal küzd. Néhány hónap közös munkát követően, amint sikerül a kellemetlenséget okozó tényező mögött húzódó feszültséget feltárni és foglalkozni vele, a páciensek arról számolnak be, hogy megszűntek a borzalmas álmaik.

Feloldatlan feszültségek

– Ezek hátterében általában feloldatlan, nem megélt feszültségek, harag és szorongás állhat. Nehéz a negatív érzelmekkel mit kezdeni, ha az ember nem tanulta meg senkitől ezt gyerekkorában, mert a szülei sem tudták ezeket az érzékeseket megfelelően szabályozni – mondta a Naplónak a pszichológus. – Egy érzelmileg gátolt személyben nem tudatosul, mi lehet a feszültség forrása, de sajnos elfojtása ellenére is megmarad. Ennek valahol utat kell találnia, ami sokféle tünetben megnyilvánulhat, mint például a rémálmok formájában – tette hozzá.

A rémálmok önmagukban negatív életesemények, számos traumatikus élmény visszaköszönhet bennük, ilyen esetekben szokták az érintett személyek kerülni az elalvást, mert nem szeretnék újraélni a történteket az álmaikban. – Ha az ember megtanul néhány stresszkezelő technikát, és rendszeresen alkalmazza azokat, jobb esélyei vannak arra, hogy ne legyenek rémálmai, még akkor is, ha hajlamos rá – mondta Knapek Éva.

Nem érdemes várni

– Ha tudatosítjuk, hogy mit érzünk, mi válthatta ki, és lépéseket teszünk a probléma megoldására, akkor is kevesebb az esély a kellemetlen éjszakákra. Ehhez meg kell tanulni módszeresen szembenézni a gondjainkkal, ami rövid távon kellemetlen lehet – emelte ki. – Néha azonban tudaton kívüli folyamatok állnak a háttérben, akár gyermekkori traumák is – fűzte hozzá. Ha egy ideje, néhány hete, hónapja próbálja egy ember egyedül megoldani rémálmait, melyek nem múlnak el, érdemes felkeresni egy szakembert. – Egy pszichológus olyan, mint egy fogorvos: nem éri meg várni vele, hiszen rengeteg szenvedést lehet megspórolni, ha időben elmegy terápiára a „beteg” – jelentette ki a szakember.

– Számos álomban élénken tudnak visszaköszönni traumák veszély, vér, rettegés formájában, melyek szerencsére kezelhetők. Ha egy számunkra fontos személyt bántunk az álmainkban, nem kell tőle megijedni, hiszen lehet, ez csak egy biztonságos módja a feszültség felszabadulásának; visszatérése esetén érdemes átgondolni, hogy milyen konfliktusunk van egymással – mondta a pszichológus.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában