Prevenciós programsorozat

2020.06.24. 09:54

Szenvedélyes Juniális: van kiút a függőségből

Több napig tartó eseményekkel alternatívát akarnak mutatni a szenvedélybetegeknek.

Fotó: Kiss Annamarie

Idén is elstartolt a Szenvedélyes Juniális elnevezésű program Debrecenben. A hétfőn kezdődő programsorozat részeként kiállítások mellett volt szerhasználó művész tart előadást, de lesz könyvbemutató, vetélkedő, valamint Jim Morrison gondolataival is megismerkedhetnek az érdeklődők.

(A Katedra Színházi Műhely is részt vesz a programokban, többek között ilyen versvideókkal.)

– Visszatérő programelem a szakmai országos konferencia, amelyre jelen esetben az online térben kerül sor. A koronavírus-járvány módszertani változtatásokat eredményezett a szerhasználók kezelésében, most pedig lehetőség adódik a tapasztalatok megvitatására. Ezután a kollégákkal személyesen találkozunk, hogy az elhangzottakat megvitathassuk – ismertette Berényi András, a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) szakmai elnöke. Hozzátette, fontos megmutatni az eseménnyel azt is, hogy van esély a gyógyulásra.

A részleteket ismertető sajtótájékoztatón Papp Csaba, a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) társadalmi elnöke hangsúlyozta, a sport remek alternatíva lehet, hogy az elfoglaltság miatt minél kevesebb fiatal nyúljon kábítószerhez a jövőben. Kiemelte továbbá, hogy a hagyományosnak számító eseménysorozat a koronavírus miatt idén rendhagyó elemeket is tartalmaz.

Alternatívát nyújtanak

– A veszélyekre egyre több esemény hívja fel a figyelmet, azt viszont már megtanultuk, hogy a félelemkeltés nem mindig célravezető. Sokkal hatékonyabb lehet az alternatívák előtérbe helyezése, valamint ismertetni, milyen szórakozási lehetőségeket tudunk nyújtani, hogy lekössük a fiatalok figyelmét, ezzel elkerülve a droghasználatot – mondta a sajtótájékoztatón Papp Csaba. Hozzátette, a kábítószer-fogyasztás esetében két oldalt kell vizsgálni, az egyik a kereslet mérséklése, amelyre a Szenvedélyes Juniális is hatással lehet, továbbá a kínálat csökkentése, ami viszont már egy karhatalmi harc.

Megfelelő az intézményrendszer

„A mi feladatunk, hogy megtanítsuk a fiatalokat beszélni a témáról.”

– A Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetben jelenleg is 120 gyerek hallgathat előadást test és lélek témakörben másodiktól tizenkettedik osztályig. Köszönettel tartozunk a szakmának, hiszen egy hatékony, lépcsőzetes háttér-­intézményrendszer épült fel az elmúlt időszakban.

„A családok fordulhatnak addiktológiai civil szervezetekhez és ambulanciához, valamint több lelkisegély-telefon is elérhető. Ez a szint viszont csak addig működik, amíg nincs nagyobb baj”

– ismertette a rendszert a KEF elnöke. Megjegyezte továbbá: ha „beüt a baj”, akkor fontos szakemberek segítségét igénybe venni.

Szerencsés helyzetben

– Felhívjuk a szülők figyelmét, hogy a kábítószer-használat olyan probléma, amit nem tudnak magukban megoldani, ezért szükséges addiktológust, pszichológust és pszichiátert is bevonni. Ebből a szempontból Debrecen szerencsés helyzetben van, hiszen rendelkezik gyermekpszichiátriai intézettel, amelyet kevés megyeszékhely mondhat el magáról. A kórházi méregtelenítési fázist egy egyéves, elkülönített időszak követi, mely után a fiatal visszatérhet a családjába, egyúttal a társadalomba. A juniális kapcsán hangsúlyozzuk, bátran forduljanak hozzánk az érintettek, viszont ehhez a betegségtudatnak is meg kell lennie – emelte ki Papp Csaba.

Szerinte a mostani esemény is remek alkalom arra, hogy megmutassák:

létezik kiút és segítség.

Az alternatívák keresésében külön kiemelte a sport szerepét. Ezzel kapcsolatban kijelentette, a szervezett formában sportoló debreceni gyerekek az aktív elfoglaltságuk miatt valószínűleg kevésbé lesznek kitéve annak, hogy droghoz nyúljanak a jövőben.

Berényi András | Fotó: Kiss Annamarie

Üdvözlendő újítás

Berényi András, a KEF szakmai elnöke elmondta, üdvözlendő újítás, hogy idén nemcsak egy nap, hanem hosszabb időszak áll a szakma rendelkezésére. Így részletesebben tudják a megoldáshoz vezető és preventív eszközöket megmutatni, amelyek nemcsak a kábítószerfüggők, hanem más szenvedélybetegségek esetében is hasznosak lehetnek.

– A július 4-ig tartó programsorozat az első időszakban az interneten zajlik, de a harmadik fázisban már személyes találkozókra is sor kerül – mondta.

Berényi András kiemelte, a DEBKEF honlapján és Face­book-oldalán lehet megismerni a színes, mindenki számára nyitva álló programokat.

SzG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában